Zanimljivosti

12.09.2013.

X Factor: Zašto je Željko Joksimović odličan izbor za žiri Željko Joksimović
foto: MBK Produkcija, Minacord Produkcija, RTV PINK
X Factor: Zašto je Željko Joksimović odličan izbor za žiri

Željko Joksimović će zajedno sa Eminom Jahović, Kikijem Lesandrićem i Kristinom Kovač biti u žiriju prvog regionalnog X Factora, emisije koja je već dugi niz godina širom sveta poznata kao jedno od najboljih takmičenja za pevače ikada. X Factor je kod nas tokom proteklih godina više puta najavljivan a prva sezona konačno startuje 22. oktobra na televizi PINK. Svakako da je pitanje „ko će biti u žiriju“ bilo jedno od najaktuelnijih i najinteresantnijih medijima i publici a kada su sva imena otkrivena opšti zaključak je da je MBK produkcija (vlasnik licence za naš region) napravila izuzetno kvalitetan izbor.

Ovim povodom posvećujemo malo pažnje njegovoj (zavidnoj) biografiji koja na najbolji način daje odgovor na pitanje „zašto je Željko Joksimović odličan izbor za žiri X Factora?“:

Željko Joksimović je svestran muzičar. Pored toga što sjajno peva on je i kompozitor, aranžer i producent a svira neverovatnih 12 instrumenata među kojima su i harmonika, klavir, bubnjevi i gitara. 

Sa svega 12 godina osvojio je prestižnu nagradu „Prva harmonika Evrope“ u Parizu.

Njegova solo karijera traje još od 1997. godine.

Do danas je izbacio 5 studijskih i jedan LIVE album.

Pisao je muziku za pozorište, televiziju i film (predstave „Mandragora“ i „Ljubinko i Desanka“, TV serija „Ranjeni Orao“, film „Ivkova slava“ samo su neki od projekata na kojima je sa velikim uspehom radio...).

Ima ogromno evrovizijsko iskustvo kao izvođač, kompozitor i kao voditelj!

Radio je aranžman za čuveni hit „Čija si“ sa kojom je Toše Proeski pobedio na Beoviziji 2003. godine.

2004. godine je na Eurosongu predstavljao Srbiju i Crnu Goru čuvenom pesmo „Lane moje“ kojom je osvojio drugo mesto i prestižnu nagradu za najboljeg kompozitora.

Komponovao je pesmu „Jutro“ koju je Jelena Tomašević izvela na Beosongu 2005. godine.

Komponovao je numeru „Lejla“ sa kojom je Hari Mata Hari 2006. godine predstavljao Bosnu i Hercegovinu na Eurosongu. Pesma je osvojila treće mesto.

2008. godine na Eurosongu u Beogradu, Jelena Tomašević je sa njegovom pesmom „Oro“ osvojila visoko šesto mesto.

2012. godine je sa pesmom „Nije ljubav stvar“ osvojio treće mesto na Eurosongu u Bakuu.

Vlasnik je Minacord produkcije od 2004. godine.

Malo je poznato da je njegov duet sa austrijskim pevačem Tamee Harrisonom „I Live My Life For You“ uvršten na Wornerovu kompilaciju zajedno sa pesmama Robbie Williamsa, ABBA-e i drugih svetskih velikana!

Takođe je malo poznato da se intenzivno bavi humanitarnim radom.

Ostavi
komentar
  • 13.09.2013, 20:28h jova - po mom misljenju zeljko je los izbor ne zbog biografije vec zbog licnosti!