Zanimljivosti

13.11.2013.

X Factor: Svakog utorka sve bolji kandidati! Haris Ćato
foto: Luka Pilipović
X Factor: Svakog utorka sve bolji kandidati!

Haris nam je ukrao srce

Iz nedelje u nedelju, ili, bolje reći iz utorka u utorak, kandidati su, čini se, sve kvalitetniji, interesantniji i harizmatičniji!

Nakon što se sinoć završila treća epizoda najpopularnijeg televizijskog takmičenja za pevače amatere X Factor Adria, nismo mogli da se opredelimo za samo jednog takmičara koji je ostavio najjači utisak jer jednostavno ne znate ko je bio bolji. Armin Malikić nas je raspametio sjajnom autorskom pesmom koju je izveo kao drugu a ništa manje oduševljeni nisu bili ni članovi žirija, posebno Kristina i Kiki.

Marinela Đogani i Maja Novaković, ćerke poznatih roditelja (Marinela je ćerka Slađe i Đoleta Đoganija a  Maja ćerka čuvenog Luisa), pokazale su da ih „muzički gen“ nije zaobišao. Marinela nas je oduševila izborom pesme otpevavši odlično čuvenih hit „This World“ Sele Sue koju smo nedavno imali prilike da uživo čujemo i vidimo u Kombank Areni (da pročitate ekskluzivni intervju koji je Selah Sue tom prilikom dala za MjuzNews, kliknite OVDE). Maja je odabrala sjajnu pesmu Nevernih beba čime je zadovoljila ukus svih članova žirija pa čak i probirljivog Željka koji, sada već prilično intenzivno, insistira na izvođenju muzike na srpskom jeziku zbog čega često dolazi u sukob sa Kristinom Kovač. I jedna i druga su dobile izuzetno pozitivne kritike i prošle u dalji tok takmičenja.

Za nas ubedljivo najjače iznenađenje prirodio je fantastični Haris Ćato iz Sarajeva koji ima svega 14 godina a koji je vrhunski otpevao potresnu baladu „Who You Are“ čuvene Jessie J. Ovu izuzetno komplikovanu i emotivnu pesmu Haris je otpevao bez greške ujedno joj podarivši svoj lični pečat. Podsećamo da je u prošloj sezoni X Factora USA Jillian Jensen izvela ovu istu pesmu pred četvoročlanim žirijem u kom je pored ostalih bila i Demi Lovato koju je njen nastup posebno dodatakao iz razloga što su obe prošle kroz dramatično zlostavljanje od strane vršnjaka u školi (tzv. bullying) što je rastući problem ne samo u Americi već širom sveta pa i kod nas. Ova pesma govori upravo o ovoj, sve važnijoj, temi i postala je, na neki način, himna mnogim mladim ljudima koji se bore sa ovim problemom. Iskreno se nadamo da Haris nije nešto slično osetio na svojoj koži i da je ovu pesmu odabrao zato što mu se  jednostavno dopada, a njegov osmeh nam govori da smo verovatno u pravu. Bilo kako bilo, ni njega nije zaobišla Željkova fascinacija domaćim repertoarom pa je Haris doveden u, pomalo neprijatnu, situaciju da nakon pesme Jessie J otpeva i, citiramo: „neku sevdalinku“ ?! Kristina Kovač je pokušala da ga odbrani od ovog Joksimovićevog zahvata otvoreno se suprotstavivši ali je Haris bez mnogo oklevanja prihvatio izazov i – razbio! Totalno neočekivano! Sa pevačke strane, za nevericu je i divljenje da jedan tako mlad glas sa takvom autentičnošću može da vrhunski izvede do te mere dijametralno žanrovski različite pesme a njegova urođena muzikalnost „probila“ se i kroz sevdalinku pa je je bilo teško poverovati da ih „ne preferira“ jer je, malo je reći, objasnio kako se i ova vrsta muzike peva!

I pred sam kraj, Marija Ičkova iz Makedonije, dokazala je da rokenrol nije mrtav i da postoje petnaestogodišnjaci koji pevaju kao zrele svetske zvezde. Njeno izvođenje legendarnog hita sastava Led Zeppelin „Whole Lotta Love“ bilo je, jednostavno rečeno sjajno a snažan utisak na nas je ostavila i Marijina pojava, njeni pokreti i harizma kakvu dugo nismo videli.

Opšti zaključak – sva naša (inače visoka) očekivanja od ovog show-a su definitivno višestruko prevaziđena a svako ko se do sada pitao šta X Factor izdvaja iz mora sličnih emisija sada ima odgovor na to pitanje.

Svaka čast!

 

Ostavi
komentar

Povezano