Zanimljivosti

07.01.2014.

X Factor: Prvi LIVE iz minuta u minut X Factor, žiri
foto: Luka Pilipović
X Factor: Prvi LIVE iz minuta u minut

Glasanje traje svega 30 minuta!

Dugo očekivani prvi X Factor LIVE je počeo a na iznenađenje mnogih voditelj je jedan od kandidata koji je nakon faze „kuće sudija“ napustio takmičenje, Slavko Kalezić koji se za sada, odlično snalazi.

Aleksandra Brković, jedna od devojaka iz Kikijeve grupe dobila je tu čast da probije led i nastupi prva sa pesmom „You’ve Got The Love“.

Pored Aleksandre večeras ćemo gledati još 11 finalista. Aleksandra je od žirija dobila sjajne i laskave komentare a kako će proći ostali kandidati ostaje da vidimo u nastavku emisije.

Veliko iznenađenje je i nova šansa za 4 kandidata koje je publika SMS glasanjem odabrala proteklih dana a to su: Aleksandra Sekulić, Maid Hećimović, Miloš Bajat i Jana i Luka. Glasanje se nastavlja u narednim danima a rezultat će biti pobeda jednog od njih i njegov/njen povratak u takmičenje sledećeg utorka!

Da imati „X Factor“ podrazumeva dosta toga a ne samo lep glas najbolji je dokaz večerašnji Mladenov nastup budući da nas je on obradovao ne samo sjajnim vokalnim izvođenjem već i sjajnom klavirskom pratnjom, neverovatnom emocijom po kojoj je već postao poznat, a onima koji Mladena prate od početka jasno je da je čuveni hit Indexa „Bacila je sve niz rijeku“ za njega bio veliki izazov sa kojim je on sjajno izašao na kraj. Bravo Mladene! Naravno, pohvale žirija nisu izostale a Kristina je odala priznanje Željku Joksimoviću za hrabar izbor pesme.

Kristinine devojke, sastav 4U, nastupile su treće sa svetskim mega hitom Katy Perry „Roar“.

Devojke su očigledno poslušale savet svoje mentorke da pesmu učine što je moguće više „svojom“ tako da je teško i zamisliti da isprva nisu bile zadovoljne izborom pesme što su priznale u izjavama pred nastup. Ova prosečna POP numera večeras je u izvođenju Katarine Manojlović, Vanje Mišić, Lane Šojić i Teodore Sparavalo zvučala odlično, a nešto sporiji tempo u odnosu na original je očigledno pun pogodak. Žiri je pohvalio devojke a Željko Kristinu zbog odličnih vokalnih aranžmana.

Haris Ćato, kandidat iz grupe Emine Jahović, večeras je još jednom pevao „žensku pesmu“, ovoga puta Rihannin hit „Stay“ što njegovom mladom, pokretljivom i neverovatno modernom glasu i te kako stoji. Još jednom smo od Harisa dobili originalnost, sigurnost, muzikalnost i emociju što je gotovo za nevericu ukoliko uzmete u obzir njegove godine... svega 14! Kristina je prva komentarisala njegovo izvođenje i to u superlativu a jedini komentar se odnosio na pomalo nizak tonalitet zbog kog smo tek na kraju čuli njegov glas u punom sjaju. I ostali članovi žirija uputili su sve same hvale i čestitke a ako možemo da damo svoj komentar, Haris treba da bude ponosan na svoj večerašnji nastup. Bravo Harise!

Ilma Karahmet, devojčica koja nas je raspametila svojim samouverenim nastupom na audiciji večeras je izvela pesmu za koju je priznala da nimalo nije bila srećna kada je saznala da će je pevati. Kako kaže, bilo je i suza ali je na kraju ipak shvatila da se radi o pravoj numeri za nju. Klasik „Sve će to mila moja...“ Bijelog Dugmeta Ilma je izvela zapanjujuće zrelo pa smo još jednom njen nastup gledali širom otvorenih očiju jer je teško poverovati da ova devojčica ima svega 13 godina. Teško je reći šta je kod Ilme bolje: sigurnost, boja, emocija, volumen... I bez imalo preterivanja možemo reći da je ona jedan od najozbiljnijih kandidata za pobedu!  

Aleksa Perović nas je večeras, nakon pesama Sergeja Ćetkovića i Gibonnia koje je pevao na audiciji i u kući sudija, obradovao  prelepom baladom čuvenog sastava Gipsy Kings „Un Amor“ i reklo bi se, odlično se snašao u ovoj, prilično zahtevnoj ulozi. Ne samo da nije imao problema sa španskim već je sa velikim uspehom dočarao specifičan zvuk i stil pevanja po kom su Gipsy Kingsi čuveni širom sveta. Kristina Kovač je koleginicu iz žirija, Aleksinu mentorku Eminu, pohvalila svim srcem za izbor pesme rekavši da bi španci sasvim sigurno poludeli za njim kada bi imali prilike da ga čuju. I Kiki i Željko su se pridružili u pohvalama izrazivši uverenost da će Aleksa nastaviti takmičenje.

Ćerka čuvenog Luisa, Maja Novaković, dobro je poznata ljubiteljima dobre žive svirke u Beogradu a tokom proteklih nekoliko nedelja, sjajnim nastupima na audiciji i u kući sudija, uspela je da dospe do daleko šire publike i stekne neverovatnu popularnost. Njen mentor, Željko Joksimović, je za njen nastup u prvom LIVE-u odabrao je (mudro) Vanninu pesmu „Ako je vrijedilo išta“. Maja je večeras izgledala kao diva, isto tako je i pevala a njen specifičan, pomalo promukao glas, sa ovom pesmom je došao do izražaja pa je ovo njeno, do sada, najbolje izvođenje kojim će, najverovatnije proći dalje. 

Fenomenalan duo koji čine Marinela Đogani i Fifi oduševio nas je energijom daleko više nego pevanjem ali kako X Factor nije uvek samo i iskljućivo stvar savršenog pevanja, ne treba da nas čudi što su kao H2O i dalje u igri. Večeras su izvele pesmu Christine Aquilere „Beautiful“ što je, priznaćete, više nego hrabar odabir i za daleko bolje pevače. Ipak, Fifi je nastupila hrabro i izvela uvodnu strofu bez greške. Kristinina namera sa ovom pesmom je više nego jasna ali je pitanje da li su devojke pevački dorasle ovom zadatku. Marinelino direktno obraćanje Figi bilo je potresno i moćno a Kiki koji je prvi komentarisao je uputio sve pohvale za njihov nastup. Emina je pohvalama pridružila, prvenstveno zbog poruke koju ova pesma nosi. Kada sve saberemo, i pored nekoliko grešaka i neubedljivih dvoglasa, preostaje nam samo da im čestitamo. Bravo!

Još jedan bend iz grupe Kristine Kovač, Doktori, raspametili su nas u epizodi „kuće sudija“ pesmom sastava Maroon 5 „She Will Be Loved“ a večeras je izbor njihove mentorke bila pesma Olivera Mandića „Osloni se na mene“. Malo je reći da su se momci sa ovim zadatkom izborili jer su uradili mnogo više od toga – dali svoje viđenje dobro poznatog hita i napravili potpuno novu pesmu! Njihovi višeglasi su zapanjujući naročito kad imate u vidu da su se Armin, Predrag, Marko, Uroš i Nikola za takmičenje prijavili kao solisti te da se poznaju i zajedno rade svega nekoliko nedelja. Publika je reagovala burno kao i žiri koji je dao fantastične komentare i podržao momke iz sve snage.

Tamara Milanović nas je u nekoliko navrata rasplakala zahtevnim baladama a večeras je izbor njenog mentora Kikija Lesendrića bila Zanin hit „Dodirni mi kolena“. Daleko od toga da se Tamara sa ovom pesmo nije snašla, naprotiv... Ipak, deluje da su njena prethodna izvođenja bila daleko snažnija i zanimljivija dok je večeras, nasuprot Kikijevoj najavi da nema više suza već samo smeha, Tamara na publiku i žiri ostavila mlak utisak. Ovog mišljenja je bila i Kristina Kovač koja je uputila kritiku Kikiju zbog izbora pesme.  

Emina Jahović za Lukijanov prvi LIVE nastup odabra fantastičnu baladu Eltona Johna „Sorry Seems To Be The Hardest Word“ koja njegovom glasu odlično pristaje mada su mu se, verovatno od prevelike želje da od sebe da najbolje, potkrale neke greške. Sa druge strane, iznenadio nas je prilično snažnim i sigurnim falsetom i inovativnim pristupom. Kristina je ipak, bila drugačijeg mišljenja rekavši da nije sigurna što se izbora pesme tiče sa čim se Kiki nije složio ali verujemo da je ovo razilaženje mišljenja više rezultat novog „sukoba“ u žiriju koji se iz duela Kristina – Željko pretvorio u novi, Kristina – Kiki. Naravno, sve ovo je deo show-a koji podrazumeva podsticanje takmičarskog duha i među članovima žirija a ne samo među kandidatima.

Momak koji je po sopstvenom priznanju, pre oko 3 godine, digao ruke od pevanja, Daniel Kajmakoski nastupio je poslednji u večerašnjem, prvom po redu, LIVE show-u. Njegov mentor, Željko Joksimović, igrao je, sa izborom pesme, „na sigurno“, pa je Daniel izveo fenomenalnu i svima dobro poznatu pesmu sastava U2 „One“. Kao i tokom prethodnih emisija Daniel je suvereno vladao svojim glasom ali i binom pa smo ga kao omađijani slušali od početka do kraja pesme koju je otpevao bez i jedne greške. Prelepa boja glasa, ogroman raspon, zrelost i perfektna kontrola tona zajedno čine Daniela jednim od najozbiljnijih kandidata za pobedu. Nije potrebno prepričavati komentare žirija koji su u najmanju ruku bili laskavi.

Linije za SMS glasanje otvorene su odmah nakon poslednjeg nastupa a glasanje će trajati svega 30 minuta.

Ostavi
komentar