Zanimljivosti

16.07.2013.

X Factor: Kako se pripremiti za audiciju X Factor
foto: Youtube screenshot
X Factor: Kako se pripremiti za audiciju

Saveti kako da ostavite dobar utisak

Takmičenja za talente su definitvno odlična prilika da napravite zaokret u svom životu, izađete iz anonimnosti i ko zna, možda zaista postanete zvezda. Sve to, naravno, uz pretpostavku da zaista imate talenta.

Danas ćemo pričati konkretno o pevanju i dati vam par saveta kako da se, ako smatrate da dobro pevate, pripremite za audiciju. Konkretno, 20. avgusta startuju pred – audicije za čuveno takmičenje X Factor kroz koje su svetsku slavu dostigla imena kao što su One Direction, Leona Lewis i James Arthur a koji će uskoro početi da se prikazuje i kod nas na televiziji Pink. Ogromna mašinerija, iskustvo i budžeti, obećavaju show kakav do sada nismo imali prilike da vidimo u Srbiji a ozbiljna produkcija koja stoji iza svega i čovek koji je idejni tvorac ovog formata Simon Cowell, garant su da će pobedink zaista dobiti priliku i sredstva da se ostvari kao muzičar i izgradi svoje ime na najbolji način.

Kako nezvanično saznajemo, pred – audicije će biti organizovane na trgovima svih većih gradova Srbije ali i u regionu: Beogradu, Nišu, Podgorici, Skoplju, Novom Sadu, Sarajevu... (detaljan spisak gradova ćemo objaviti uskoro) tako da ćete imati priliku da odaberete sebi najbliži grad i okušate svoju sreću.

Uzmimo kao pretpostavku da posedujete pristojne glasovne mogućnosti što će reći: prijatnu boju glasa, sluh (ovo je NAJvažnije) i muzikalnost. A šta dodatno možete učiniti da vaša audicija prođe sa što manje stresa i treme a da sebe, za tako kratko vreme što bolje prezentujete, saznajte u tekstu koji sledi i pratite nas u narednim nedeljama jer ćemo vas u nekoliko navrata savetovati kako da iz sebe i svog nastupa izvučete najbolje:

Odabir pesme

Od ove stavke sve počinje, a nažalost ovde se često sve i završava. U želji da što bolje prikažu svoje (fantastične) glasovne (ne)mogućnosti, kandidati često biraju prezahtevne pesme koje daleko premašuju njihov raspon glasa, znanje i sposobnosti što je velika greška. Ljudi koji se nalaze u žiriju i koji će vas slušati imaju sasvim dovoljno iskustva da na osnovu onoga što ćete izvesti procene šta vi možete a šta ne čak i ako niste baš sve pokazali. Važno je da vam odabrana pesma leži, da je volite i rado pevate, da vam ne pada teško i da je u celini bez nekih većih problema možete izvesti. Ukoliko odaberete pesmu koja recimo, ima zahtevnu visinu koja je na granici vašeg opsega, vi ćete svo vreme misliti samo o tom tonu i pitanje je da li ćete ga „izvući“ nakon višesatnog čekanja da dođete na red i treme koju ćete neminovno imati a koju ćete sami sebi još više pojačati zbog straha od tog visokog tona. Odaberite, dakle, pesmu koju bez problema možete otpevati čak i ako niste raspevani, i kad ste malo prehlađeni pa čak i ako je greškom započnete za tercu više nego što treba – jer sve ovo može da vam se desi na audiciji, a zahvaljujući Marfiju sigurno će vam se i desiti.

Dobro naučite pesmu koju ćete pevati

Savet koji vas molimo da utuvite u glavu i ponavljate stalno kao mantru glasi: odaberite pesmu koju dobro znate napamet! Ili, ako birate neku novu, koju ranije niste pevali, naučite je dobro do detalja! Dajte sebi minimum nedelju dana za ovo – da vam se nova pesma dobro slegne. (ne zanosite se da ćete danas naučiti pesmu koju ćete sutra otpevati na audiciji). Pod ovim mislimo i na melodiju i na tekst. Nema veće sramote nego kad se zaboravi tekst ili kad (nedaj bože) počnete da baljezgate neku svoju melodiju pa niko živ ne može da prepozna šta pevate! Dobro uvežbana pesma je prvi korak ka dobrom izvođenju! Ako ste nesigurni u melodiju ili tekst napravili ste prvi korak ka katastrofi.

Ne čekajte da (zamišljeni) bend odsvira svoju deonicu!

Još uvek nije poznato na koji način će pred - audicije biti organizovane, ali računajte na najtežu varijantu a to je pevanje bez ikakve muzičke pratnje. Pevati bez pratnje je teško ali ima i svojih prednosti jer nema bojazni da ćete upasti na pogrešnom mestu ili ispasti iz ritma. Za sve ste zaduženi samo vi sami i vaš vokal. Ni slučajno, ali NI SLUČAJNO ne pevajte tako što ćete praviti pauze na mestima gde u originalnoj pesmi svira bend ili orkestar! (sve jednako klimajući glavom u znak odbrojavanja takta tokom te neprijatne pauze – jao!). Muzike nema pa nemate šta ni da čekate! Logično nastavite sa svojom melodijskom linijom i pokušajte da na što bolji način dočarate celinu – samo svojim glasom.

Kako pogoditi intonaciju?

Pokušajte da što je bolje moguće memorišete tonalitet pesme to jest  - idealno je da pesmu otpevate na istoj visini kao što pevač peva u originalu. Nije tragedija ni ako krenete za koji ton niže ili više, sve dok melodiju u kompletu transponujete u novi tonalitet pa pesma tj. melodija ostane tačna. Ovo zvuči komplikovano onima koji nemaju muzičko obrazovanje, ali se zapravo svodi na to da jednu istu melodiju možete otpevati iz raznih početnih tonova (visina), zavisno od vašeg glasa ali bi idealno (ali ne i obavezno) bilo da kad već birate pesmu, odaberete onu koju možete da otpevate u originalnom tonalitetu.

Ne imitirajte tuđe glasove!

Pevajte svojim glasom bez da pokušavate da ga na silu izmenite. To je vaša boja i ne možete je menjati sve i da hoćete! Saživite se svojim glasom, zavolite ga i izvucite najviše iz njega ali ni za šta na svetu nemojte imitirati druge! Ako vaš glas zvuči kao Britney, nikako nemojte da se trudite da zvučite kao Amy Winehouse jer je to ne samo ružno i svi će čuti da nešto čudno radite, nego je to i najkraći put do upropaštenja glasnih žica. Ne stiskajte svoj ton, ne trudite se na silu da bude hrapav ili promukao (jer je to zaboga moderno) – opustite se i pevajte čistim, prirodnim, to jest VAŠIM glasom!

Improvizacija

Nemojte iz svega navedenog zaključiti da je jedino dobro pevati kao papagaj pesmu identično kao što je pevač peva u originalu. Vaša lična interpretacija je više nego dobrodošla ali vodite računa – ne oslanjajte se na improvizacije na licu mesta koje će vam doći putem „umetničke inspiracije“ jer od toga nema ništa. Navežbajte dobro svoju, izmenjenu verziju pesme kako od kvalitetne improvizacije ne biste dobili blamiranje i falširanje. Improvizacija je vrhunac izvođenja i ako to dobro znate da radite, naši vam saveti ni ne trebaju! U tom slučaju – samo napred!

I za kraj ovog dela... Ako smo vas isprepadali, ne brinite i opustite se, sve je to ipak samo igra i jedna od brojnih šansi koje ćete u životu imati ukoliko zaista posedujete talenat. Verujte u sebe, odagnajte strah i ako se nešto nepredviđeno dogodi, pregurajte to šarmantno, sa osmehom na licu! Na kraju krajeva, kako je rekla jedna divna profesorka pevanja „Ko nije za 5 minuta bruke, taj i nije za pevača“!

Srećno!

(primer odlične audicije i još bolje improvizacije):

Ostavi
komentar
  • 17.07.2013, 13:50h Devil'sAdvocate - Pa ko pise ovo? Ova osoba je sigurno mag za pevanje!

Povezano