Zanimljivosti

28.01.2015.

„We Are The World“: 30 godina kasnije USA for Africa - We Are The World
foto: Detalj sa omota albuma
„We Are The World“: 30 godina kasnije

Ono što možda niste znali o kultnom hitu

Pre tri decenije, crème de la crème američke scene se okupio i snimio kultnu pesmu „We Are The World“ – njih četrdeset petoro se okupilo sa ciljem da ukaže i pomogne u suzbijanju gladi u Africi!

Michael Jackson, Tina Turner, Ray Charles, Stevie Wonder, Cyndi Lauper, Bruce Springsteen, Bob Dylan su samo neka od imena koja su učestvovala na ovom projektu, a brojke vezane su ovu numeru su impresivne – pesma je osvojila 3 Grammy nagrade, prodala u preko 20 miliona primeraka, i ono najvažnije – skupljeno je oko 63 miliona dolara za pomoć Africi.

U čast slave tačno 30 godina ( numera je snimljena 28. januara 1985.), evo nekoliko činjenica koje možda niste znali:

Pesma nije bila gotova sve do noći pred samo snimanjeJackson i Richie su radili na komponovanju, a melodiju i tekst je Michael završio noć pred ulazak u studio, samo prokomentarisavši „Ja volim da radim u poslednji minut“.

Pesma je snimljena na veče održavanja American Music Awards – neke od zvezda su došle pravo sa dodele nagrada u studio na snimanje – Cyndi i Tina su nastupale, Lionel je vodio šou, a Michael je preskočio dodelu, jer on bio taj koji dirigovao celoj ekipi koja se već nalazila u studiju.

Zvezde nisu pevale samo „We Are The World“ to veče – ideja za ovaj projekat je potekla od Harrya Belafontea, a u jednom trenutku, kako bi mu ukazali čast na trudu i naporu da realizuje sve to, zvezde su zapevale „Day-O (The Banana Boat Song)“.

Cyndi Lauper je imala probleme sa nakitom – najekstavagantnija pevačica tog vremena je svakako bila Cyndi, a gomila nakita koje je nosila pokvarila je jedan pokušaj snimanja, jer su se zveckave ogrlice čule na snimku.

Histerija oko autograma – toliko muzičkih zvezda na jednom mestu je zaista retkost, pa se to veče svako svakom potpisao na note koje su svi imali. Kenny Rogers je rekao da su svi želeli uspomenu na taj trenutak, note su bile idealne za to, i misli da ne postoji osoba koja se te večeri u studiju nije potpisala.

 

 

 

Ostavi
komentar

Povezano