Zanimljivosti

31.12.2012.

Večito pitanje: Šta je salsa a šta je timba? Salsa veče
foto: Negovan Vidiner
Večito pitanje: Šta je salsa a šta je timba?

Kako su nastali i u čemu su razlike

Salsa je fenomen koji se već dugi niz godina širi svetom pa ni Srbija nije ostala po strani po tom pitanju, naprotiv, sve je veći broj ljubitelja ove divne muzike i plesa a večeri sa ovom tematikom u beogradskim klubovima su redovno prepune.

Oni koji su se makar malo pozabavili ovom temom znaju da postoji više žanrova koji se svi vode pod kapom salse, kao na primer: Casino, NY, Miami, Mexicana, Portoricana, Cubana, ali iz nekog razloga termin timba unosi veliku zabunu u smislu šta je salsa a šta je timba, po čemu se razlikuju i slično.

Salsa je muzika nastala spontano na ulicama Španskog Harlema u Americi među doseljenicima sa Kube i iz Portorika, Kolumbije i Dominikane. Ovaj žanr je do te mere postao popularan da se pojavila i muzička izdavačka kuća pod nazivom "Fania Records" koja je izbacivala samo salsa izdanja. Upravo u vezi sa Fania Records javlja se i reč salsa, prvi put u zvanično 1964. godine a veoma brzo je ušla i u široku upotrebu. 

Sa druge strane, na Kubi, posle 1959. godine, tradicionalna muzika počinje da se kombinuje sa modernim žanrovima kao što su R&B i rokenrol kao i sa jazzom. Uticaj američke kulture, pa i muzike, bio je gotovo neznatan. Bend Irakere se smatra začetnikom timbe a pojavio se 1973. godine. Drugi bend, Los Van Van, inače jedan od najpoznatijih kubanskih bendova svih vremena, prvi je krenuo da tradicionalnoj kubanskoj muzici dodaje moderne elemente i da koristi sintisajzer, a stil koji su oni svirali danas je poznat pod imenom songo, što je pretača timbe. Reč timba ušla je u upotrebu tek 1988. godine sa bendom NG La Banda čiji je osnivač Jose Luis Cortes izjavio da njegov bend svira timbu.

Razlog zašto se ova dva žanra toliko mešaju iako su nastali na različitim mestima u različito vreme jeste taj što im je ritam zajednički i što upravo iz tog razloga podjednako odgovaraju plesačima. Razlika je malo u melodiji, malo u tematici tekstova, ali to nije od presudnog značaja. Salsa se smatra komercijalnom muzikom a timba kubanskom modernom tradicionalnom, što je pomalo kontradiktorno ali je tako.

Bilo kako bilo, i salsa i timba se kod nas rado slušaju i uvek donose opuštenu letnju atmosferu, a ako biste i vi malo da drmnete kukovima najbolje je da prve korake naučite od najboljih a to su naši dragi prijatelji koji sebe zovu Ritmos del Mundo a bave se promocijom afro-kubanske kulture i muzike a organizuju sjajne časove salse. Ritmos del Mundo se nalaze na Dorćolu u Knez Miletinoj broj 11, a idealno je da posetite njihov sajt i saznate sve detalje www.ritmosdelmundo.rs

I za kraj da ih citiramo: "Život je jedan. Otplešimo ga!!!".

Ostavi
komentar