Zanimljivosti

27.09.2013.

Upoznajte Katju Šulc Katja Šulc
foto: MTV PR Photo
Upoznajte Katju Šulc

Slovenački izbor za nominaciju za MTV Best Adria Act

Katja Šulc je kompozitorka i pevačica iz Ljubljane, koja u svojim pesmama kombinuje džez sa urbanim muzičkim izrazom.

Znanje o muzici je sticala u Sloveniji i inostranstvu, a 2005. godine je primljena u prestižnu njujoršku školu za džez i savremenu muziku “The New School for Jazz and Contemporary Music”. Publiku je stekla nakon objave albuma “Mila” 2008. godine, koji je bio posvećen slovenačkoj glumici i pesnikinji Mili Kačič.

Prepoznatljivo poigravanje sa muzikom i pesništvom, Katja je nastavila i narednom studijskom albumu “Twisted Delight”. Potrebnu produkcijsku podršku pronašla je u DJ-u i producentu Pieru, a ova saradnja je rezultirala raznovrsnim stilovima – od hipnotičkog soula i r’n’b-ja, pa sve do dubstep i reggae bitova. Zahvaljujući sjajnim spotovima za numere “I Love You You Scream” i “There will be boys”, kao i albumu “Twisted Delight” iz marta ove godine  Katja je nastupala u Sloveniji, Hrvatskoj, BiH, Italiji i Meksiku.

Ovo je prva MTV Best Adria Act nominacija za Katju Šulc i upravo tim povodom ona je, kao i ostali nominovani umetnici, odgovorila na 5 pitanja specijalno za naš sajt:

MjuzNews: Opiši svoju muziku u par reči.

Katja Šulc: Poezija u muzici/hypnotic, soul/urban beats.

MjuzNews: Šta je najbolje što si do sada uradila kad je muzika u pitanju?

Katja Šulc: Svaki od mojih projekata jako mi je drag... Prvi album „Mila“, koji je spoj poezije slovenačke pjesnikinje Mile Kačić sa šansonom i jazz-om, i drugi album „Twisted Delight“, koji je izašao ove godine i spaja moje tekstove iz poetičkih radionica u New Yorku sa urbanovim beatovima DJ Piera (RootsInSession). Svaki projekat donosi novu priču, a najdraže u svakoj priči su rast, kreacija i muziciranje... utjecaj muzičara na projekat i spajanje naših energija.

MjuzNews: Šta ti je prošlo kroz glavu kad su ti javili da si nominovana za MTV Best Adria Act?

Katja Šulc: To je bilo slatko iznenađenje, jako me je obradovalo! Nagrade su kao šlag na torti, prepoznanje tvog rada, i drago mi je, što ponesu tvoj rad do šireg kruga slušatelja.

MjuzNews: Ko ove godine nije nominovan a zaslužio je da bude?

Katja Šulc: Na našoj regionalnoj sceni ima nekoliko muzičara, koje poštujem i pratim, možda bih izdvojila repera N'Toka, koji se uspješno širi i izvan granica našeg malog prostora, a neki utisak su u poslednje vrijeme na mene ostavili i Napravi mi dete, Lotseau, Aphra Tesla, Kalu ...

MjuzNews: Zašto publika treba da glasa baš za tebe?

Katja Šulc: Zar to nije pitanje za glasatelje (smeh)? Eto, ako bih ja glasala, bilo bi to zbog svježeg zvuka muzike i energije živih nastupa, i uznad svega zbog albuma „Twisted Delight“, koji donosi neobičan spoj poezije u muzici i snažnih urbanih beat-ova producenta DJ Piera.

Ostavi
komentar