Zanimljivosti

14.11.2014.

Top 10 pesama nagrađenih Oskarom Judy Garland
foto: YouTube screenshot
Top 10 pesama nagrađenih Oskarom

Najpoznatije melodije koje su osvojile zlatnog „ćelavca“

Sprega između muzike i filma je oduvek bila jaka, a numere koje vam ovom prilikom predstavljamo su pobedile tj. osvojile Oskara u kategoriji „Best Original Song“ (ovde nismo računali filmske instrumentale, već samo klasične pesme). Pored Oskara, većina njih je osvojila i druge muzičke nagrade, ali ono što je najbitnije – postale su kultni hitovi koji se i dan danas slušaju! Pa da krenemo...

Bill Medley & Jennifer Warnes – „The Time Of My Life“

Izbačena je u septembru 1987. godine, a dobila je Oskara jer je korišćena u filmu „Dirty Dancing“. Pored Oskara, numera je osvojila Grammy i Golden Globe.

Bruce Springsteen – „Streets Of Philadelphia“

Ovu numeru smo zavoleli posle filma „Philadelphia“ iz 1993. godine. Pored Oskara, Bruce je kući odneo i 4 Grammy nagrade.

B.J. Thomas – „Raindrops Keep Falling On My Head“

Pesma je postala poznata 1969. godine, sa filmom „Butch Cassidy and the Sundance Kid“, a pored Oskara je dobila mnogo veće priznanje – proglašena je jednu od najpozitivnijih pesama ikada i himnom dobrog raspoloženja!

Barbra Streisand – „The Way We Were“

Iako je ova numera poprilično jednostavna (s muzičke tačke gledišta) i nema refren, postala je ogromni hit, dobivši Oskara jer se čuje u istoimenom filmu, a Barbri je donela svetsku slavu i postala njen zaštitni znak!

Audrey Hepburn – „Moon River“

Ovaj klasik je muzički zaštitni znak filmskog klasika „Breakfast At Tiffany's“, zbog čega je Audrey stekla status ikone. Interesantno je to da je postojao problem prilikom komponovanja, jer je melodija morala biti prilagođena Audreyon vokalu, koja je bila daleko bolja glumica nego pevačica.

Cliff Edwards – „When You Wish Upon a Star“

Melodija koja je prvi put iskorišćena u crtanom filmu „Pinocchio“ davne 1940. godine – pevao ju je Cliff Edwards, koji je dao glas Jiminyu Cricketu. Danas nas uvek seti na detinjstvo, i važi za jednu od najprepoznatljivjih melodija kada je u pitanju Disney produkcija.

Elton John – „Can You Feel The Love Tonight“

Pesma koju je Elton komponovao za crtani film „The Lion King“ 1994. godine. Numera je dobila Oskara, postigavši veliki uspeh na muzičkim listama širom sveta.

Adele – „Skyfall“

Numere za filmove i Jamesu Bondu su uvek poprilično dobro prolazile, međutim „Skyfall“ je prvi Bond soundtrack koji je osvojio Oskara. Pored ove nagrade, Adele je dobila još i BRIT Award i Golden Globe.

Eminem – „Lose Yourself“

Rap usamljenik na ovoj listi – „Lose Yourself“ je jedina hip-hop pesma koja je dobila Oskara! Ovo je najprodavanija Eminemova pesma ikada, a numera takođe drži Ginisov rekord kao hip-hop numera koja je najduže bila na #1 poziciji na nekoj listi – rekordne 23 nedelje! Nažalost, film „8 Mile“ nije bio toliko uspešan...

Judy Garland – „Over The Rainbow“

Apsolutni hit iz filma „The Wizard of Oz“ koji  je ove godine proslavio 75. rođendan! Skoro da ne postoji osoba koja nije čula za Čarobnjaka iz Oza, kao i slavnu numeru, a pesma je prepevana veliki broj puta – našu verziju peva Bebi Dol.

 

 

Ostavi
komentar
  • 17.11.2014, 11:16h Nikola - Lose Yourself nije jedina hip hop pesma koja je dobila Oskara. It's Hard Out Here for a Pimp je hip hop pesma iz filma Hustle And Flow i dobila je Oskara 2006. godine.

Povezano