Zanimljivosti

23.08.2013.

Top 10 made in Italy Eros Ramazzotti
foto: Deo vizuala za svetsku turneju 2013
Top 10 made in Italy

Ovog petka smo u „canzone“ fazonu, pa vam predstavljamo deset italijanskih pesama čija popularnost nije ostala u granicama Čizme, nego smo ih i ovde svi pevali! Moda, kuhinja, kultura – zaštitni su znaci komšija preko puta Jadrana, zato pripremite neku pastu, espresso posle toga i uživajte uz našu listu!

1. Toto Cutugno – L'italiano

Počinjemo sa čuvenim hitom Toto-a, mada smo od njega slušali i „Insieme“, „La Mia Musica“ i druge, ali je ipak najpoznatiji po ovoj pesmi. Skoro da nema čoveka koji ne zna početak refrena, a takođe je nezaobilazna na kursevima italijanskog! Inače, pesma je iz 1983. godine!

2. Eros Ramazzoti – Cose Della Vita

Eros je imao više hitova koje smo slušali, ali je proboj imao sa ovim, iz 1993. godine. Pesma je dobila još veću popularnost kada je 1997. urađena verzija sa Tinom Turner!

3. Anna Oxa – Dona Con Te

Italijanka albanskog porekla, poznata po baršunastom vokalu i po tome što se pretplatila na festival San Remo, na kome je učestvovala više puta. Popularnost kod nas joj je opala posle kritika vezanih za Kosovo, ali svakako joj ne možemo sporiti hitove. Žene često posvećuju ovu pesmu svojim partnerima, mada bi trebalo pre toga da proverite da li zna italijanski!

4.  Nino D'Angelo – Senza giacca e cravata

Ovaj duet sa Brunellom Selo, Nino je otpevao na festivalu San Remo 1999. godine. Pesma je postigla izuzetnu popularnost kod nas, a jezik u pesmi nije čist italijanski, već dijalekt koji se može čuti u Napulju, i jugu Italije uopšte. Za sladokusce – postoji i naša verzija ove pesme „Slavija“! 

5. Al Bano & Romina Power – Felicità

Albano Carrisi je nadaleko poznat po svom moćnom vokalu, a svetsku slavu je dobio ovim hitom sa Rominom, koja je jedno vreme bila i njegova supruga. Romina je pre svega glumica, ne pevačica, što se može i čuti u pesmama(heheh), ali šta da se radi, ljubav je ljubav... Poznati su i po pesmama „Sharazan“, „Liberta“, „Sempre Sempre“ i drugim.

6. Adriano Celentano – 24 Mila Baci

Jedan od najpopularnijih i najprodavanijih italijanskih pevača ikada, Adriano je svetski poznat po svom hitu o 24 hiljade poljubaca, ali i mnogim drugim. Melodiju ove pesme slušali smo i letos u jednoj reklami za sladoled!

7. Nek – Laura Non C'è

Ovaj momak je internacionalnu slavu stekao 1997. kada je izbacio ovaj hit. Inače, Nek je iz Modene, a peva i snima na italijanskom i španskom!

8. Umberto Tozzi – Ti amo

Umbertova pesma iz 1977. odmah je doživela internacionalnu popularnost, pa je i obrađivana veliki broj puta na različitim jezicima! Ono što je „Dona Con Te“ za dame, to je ova pesma za pripadnike jačeg pola, tako da momci malo romant'ke nije na odmet, iznenadite danas vašu dragu! Nema veze ako ne zna jezik, svi razumeju ovo „ti amo“!

9. Gigliola Cinquetti – Non Ho L'età

Čuvena Gigliola (čita se Điljola) se predstavila ovom pesmom na Evroviziji u Kopenhagenu davne 1964. godine – i pobedila! Ona je tada imala samo šesnaest godina, što je čini drugom najmlađom takmičarkom na ovom takmičenju, a pesma je postala hit u Evropi, i obrađena je na više jezika! Interesantan je podatak da je upravo ovu pesmu pevala Bebi Dol u Rimu na evrovizijskom takmičenju, jer je pred svaki nastup puštan snimak takmičara koji peva deo neke italijanske kancone! Gigliola je to veče vodila program, zajedno sa Toto-om!

10. Tiziano Ferro – Perdono

Da li se sećate kako smo lomili jezik kako bismo otpevali sve reči? Pesma je izbačena kao njegov debi singl 2001. godine, najavljujući album „Rosso Relativo“,  i našla se na prvim mestima lista širom Evrope! Poslednji album „L'amore é Una Cosa Semplice”izbacio je u novembru 2011. godine, u slučaju da se pitate šta je s njim!

Uživajte!

Ostavi
komentar

Povezano