Zanimljivosti

25.09.2013.

Top 10 Made in France Detalj sa slike Vincenta Van Gogh-a
foto: Pariz
Top 10 Made in France

Parlez-vous français?

Francuska je poznata po mnogo čemu, pa i po muzici! Lepota njihovog jezika tu pogotovu dolazi do izražaja, i danas vam predstavljamo deset numera koje su stekle ogromnu popularnost ne samo u Francuskoj, već i kod nas, ali i širom sveta! Croissant, vino i uživancija!

Edith Piaf – Non, je ne regrette rien

Kraljica šansone! Rođena je 1915. a umrla je 1963. godine. I za života, a i danas predstavlja nacionalni simbol francuske, a specifičnost njenog vokala ostaće zauvek upamćena!

Joe Dassin -  Et si tu n'existais pas

Dassin je rođen u Njujorku 1938. ali se sa porodicom preselio u Francusku još kao mali dečak. Tokom svog kratkog života postao je poznat po šansonama, pogotovu posle pesme “Champs Elysées”, koja je danas zaštitni znak Pariza i Jelisejskih polja! Umro je prerano, od srčanog udara, 1980. godine.

Dalida – Paroles, paroles

O tragičnoj sudbini ove francuske dive smo već pisali, a ova pesma urađena u saradnji sa glumcem Alain Delon-om je i dan danas vrlo popularna!

Charles Aznavour - La bohème

Ovaj gospodin je Francuz jermenskog porekla i tokom svoje duge karijere glumio je u preko 60 fimova, komponovao preko 1000 pesama, a širom sveta prodao preko 100 miliona svojih albuma!!! Svojim prepoznatljivim vokalom sa tenorskim rasponom i emotivnim pesmama ušao je u anale šansone i francuske muzike uopšte!

Lara Fabian – Je suis malade

Ovu pesmu je proslavila gorepomenuta Dalida, ali ju je Lara ponovo popularizovala! Ovo je jedna od najtežih, emotivno najjačih balada ikada, i pored fantastičnih vokalnih sposobnosti (koje Lara svakako poseduje), potreban vam je i poseban senzibilitet da biste je otpevali!

Desireless – Voyage voyage

Claudie Fritsch-Mentrop je pravo ime ove pevačice koja ostaje upamćena kao jedna od glavnih protagonista francuskog synthpop-a i new wave-a! “Voyage Voyage” je snimljena 1986. i postala je globalni hit, prodavši se u preko 5 miliona primeraka širom sveta!

France Gall – Ella, elle l'a

Čuvena pesma iz '87. godine posvećena je jednoj od najvećih jazz pevačica ikada – Elli Fitzgerald, a nalazi se na France-inom albumu “Babacar”.

Alizee-Moi... Lolita

Ovaj hit je izbačen 2000. godine i nalazi se na debi albumu “Gourmandises” ove pevačice. Alizee je tada imala samo 15 godina, a i spot i pesma su inspirasni romanom Vladimira Nabokova “Lolita”.

Manu Chao – Je na t'aime plus (Bongo Bong)

Ovaj Francuz španskog porekla upravo je održao koncert za pamćenje u Hali sportova, a publika je uživala u najvećim hitovima ravno dva i po sata!!!

Zaz – On ira

O Isabelle Geffroy, kako joj je pravo ime, ne treba mnogo pisati, jer smo imali priliku da je čujemo i ovde kod nas u Srbiji! Zaz je počela kao ulična pevačica, i miksujući razne žanrove sa svojim pomalo šansonjerskim, a-la-Edith-Piaf vokalom – izgleda da joj je uspeh bio zagarntovan! Pa dok ne dođe ponovo, uživamo u novoj pesmi, pošto smo se “Je veux” već naslušali!

 

Ostavi
komentar

Povezano