Zanimljivosti

18.12.2014.

Top 10 GIRL bendova Destiny's Child
foto: Official Facebook Page
Top 10 GIRL bendova

Vreme je za GIRL power!

Iako, kada se pomene fenomen GIRL benda, prvo što vam padne na pamet je 4,5 slatkica koje pevaju neki bubble-gum POP, ova pojava je mnogo starija nego što mislite! Ovoga puta vam predstavljamo najuspešnije vokalne ženske grupe, od njihovih začetaka pre nekoliko decenija do modernih diva. Pa da počnemo...

Martha and the Vandellas

Ovaj vokalni sastav je osnovan davne 1957. godine, a devojke su tokom svoje karijere, koja je trajala negde do početka sedamdesetih imale brojne hitove, osvajavši američke liste, posebno R'n'B. Bile su jedne od simbola čuvene kuće Motown.

The Ronettes

Raspevane sestre iz Njujorka su počele sa muzičkom karijerom 1959. godine, izbacivši veliki broj hitova od kojih je svakako najpoznatiji „Be My Baby“, koji im je doneo i Grammy nagradu. Imaju samo jedan studijski album, ali vredan – nalazi se na Top 500 listi najboljih albuma svih vremena magazina Rolling Stone. Pre sedam godina, The Ronettes su uvrštene u Rock And Roll Hall Of Fame.

The Supremes

Takođe osnovane 1959. godine i takođe jedan od muzičkih predstavnika Motown-a – The Supremes su vladale scenom sve do 1977. kada su se raspale, a svakako najpoznatija članica je legendarna Diana Ross. Nalaze se na mestu #97 liste 100 Greatest Artists of All Time.

The Pointer Sisters

Ovaj sastav je osnovan 1969. godine u Oklandu, Kaliforniji, a zvanično postoje i dan danas. Posle solidnog uspeha tokom sedamdesetih i Grammy nagrade, The Pointer Sisters su poentirale početkom osamdesetih kada je izbačena megapopularna pesma „I'm So Excited“.

En Vogue

Još jedna grupa iz Oklanda – En Vogue su jedne od najsuspešnijih izvođača devedesetih, sa ogromnim brojem nagrada (pogotovo MTV), i još većim brojem nominacija. Postoji podatak da su na raznim Billboard-ovim listama ukupno provele preko 2800 nedelja! Znamo ih najbolje po megahitovima „Free Your Mind“ i „Don't Let Go“.

TLC

Čuveni trio je nastao u Atlanti 1990. godine – tokom njihove vladavine negde do početka dvehiljaditih, TLC su izbacile platinumske hitove i tiraže, osvojile brojne nagrade i postale najprodavanija američka ženska grupa svih vremena.

Destiny's Child

Osnovane iste godine kao i TLC, samo u Teksasu – skoro da nema osobe koja nije čula za Destiny's Child, najpre zbog toga štojedna od članica trenutno drži muzički tron – Beyonce! Kao što su TLC vladale devedesetih, tako su DC vladale dvehiljaditim – ogroman broj hitova, nagrada i preko 60 miliona prodatih albuma širom sveta!

Spice Girls

Muzički fenomen Velike Britanije – osnovane su 1994. godine, a „girl power“ i „spiceworld“ su postale reči koje su se mogle čuti u svakom kutku planete. One su jedne od najuspešnijih britanskih grupa ikada i možda najuspešniji GIRL bend ikada, sa preko 80 miliona prodatih albuma!

Sugababes

Kako je moć Spice Girls slabila, tako se otvarao prostor za nova lica – Sugababes su osnovane 1998. godine, ali su najveću popularnost dostigle tokom prve decenije ovog veka. Interesantno je to što su pored komercijalnog uspeha Sugababes generalno imale i odlične kritike. Hitovi „Push The Button“, „Round Round“, „About You Now“ i drugise mogu čuti i danas, a do 2010. grupa je prodala oko 8 miliona nosača zvuka, samo u Britaniji.

The Pussycat Dolls

Nicole i ekipa su najmlađe na ovoj listi (osnovane zvanično 2003. godine), ali takođe veoma uspešne – počele su kao burlesque trupa 1995., da bi potom postale najuspešniji girl bend u poslednjih nekolio godina. Zbog unutrašnjih razmirica i stavljanja akcenta na Nicole, grupa se raspala 2009. godine. Ipak, tokom nekoliko godina popularnosti, prodale su oko 54 miliona nosača zvuka.

 

 

 

 

 

Ostavi
komentar

Povezano