Zanimljivosti

02.08.2013.

TOP 10 dance hitova devedesetih
foto: Youtube screenshot
TOP 10 dance hitova devedesetih

Dizel power!

Leto je, vrućina, ali nas to neće sprečiti da vam malo razmrdamo karlice! Ovog petka se vraćamo u period dance bitova, diskutabilnih frizura i mode koja je možda najgora od kad je sveta i veka! Ruku na srce, svi smo đuskali uz ove ritmove, a i moramo priznati da su neke od ovih pesama „viša matematika“ ,u poređenju s onim šta prave pit bulovi i ostale njuške na trenutnoj sceni! Zato večeras šarenu 'šulju u dgra i „push it real good“ stajl! Uživajte!

1. Technotronic – Pump Up the Jam

Ovo je projekat iz Belgije koji je pokrenuo Jo Bogaert. Pesma je prvobitno bila urađena bez vokala, a kada su dodali vokale koje je otpevala Ya Kid K iz Kinšase, pesma je postala svetski hit, popevši se na 2. mesto US Billboard Hot 100 i UK Singles Chart, i tako postala prva dance/house pesma koja je postigla takav uspeh u tadašnjem muzičkom mainstream-u!

2. Salt'n'Pepa – Push it

Ovaj hit je nastao krajem osamdesetih, ali je ostao popularan i devedesetih, pogotovo zbog velikog broja remiksa. „Push It“ tria iz Bruklina je bio na 19. mestu na Billboard Hot 100 listi, ali zato zauzima #9 na VH1 listi najboljih 100 hip hop pesama svih vremena! Igranje koreografije iz spota na javnim mestima nije preporučljivo!

3. 2 Unlimited – No Limit

Ovaj duo čine Holanđani Ray Slijngaard i Anita Doth. Grupa je osnovana 91. i u to vreme imala ogromnu popularnost širom sveta, pa su, verovali ili ne, prodali preko 18 miliona albuma! Hit „No Limit“ je 1993. bio najprodavaniji singl Evrope, a kod nas je dobio i obradu pod nazivom „200 na sat“ u izvođenju jednog ovdašnjeg konceptualnog umetnika!

4. Mr. President – Coco Jamboo

Iako su dva puta pokušali da potamane ceo svet, Nemci ipak mogu da budu veseli! Dokaz je ovaj hit iz 96. koji su izbacili predstavnici eurodance-a iz Bremena, koji je popeo na 21. mesto Billboard Hot 100, i postigao ogromnu popularnost u Evropi i Južnoj Americi. I dalje se može čuti na beogradskim ulicama kroz otvorene prozore kola, ali je i neizbežna pesma za tancovanje na kućnim žurkama!

5. Dr Alban – It's My Life

Ovaj dingospo nam dolazi iz Švedske gde živi, ali je Alban Uzoma Nwapa, kako mu je pravo ime, rođen u Nigeriji, a ovo Dr je dodao zato što je studirao stomatologiju! Kada je „It's My Life“ raspevanog zubara izbačen 92. postao je hit #1 u mnogim zemljama Evrope, pogotvo u Francuskoj, gde je iskoršćen za reklamu za žensku higijenu!

6. Haddaway – What Is Love

Izgleda su migranti vladali dance scenom devedestih! Ovaj čovek je iz Trinidada, ali se preselio u Nemačku, gde je izbacio ovaj hit 93. pevajući da ga njegova bejbi više ne povređuje! Pesma je vrlo brzo zavladala listama širom sveta, popevši se na #11 na Billboard Hot 100.

7. Snap! – Rhythm Is a Dancer

Opet Nemci. Grupa je osnovana 89. a ovaj čuveni hit je izbačen tri godine kasnije, i postigao je ogroman uspeh širom sveta(kao i njihov „The power“), popevši se na vrh gotovo svih eminentnih lista! U Britaniji je se držao na prvom mestu 6 nedelja, kada je pao na drugo zbog „I Will Always Love You“.

8. Scatman John – Scatman

Evo ga jedan Amerikanac. Pesma je izbačena 94. i u početku prodaja je išla slabo, ali kako su radio stanice puštale, popularnost je rasla, da bi na kraju „Scatman“ postao planetarni hit. Ako vam se čini da je ova pesma kao neka vrsta logopedske vežbe, niste pogrešili, jer je i sam Scatman John mucao, pa u pesmi objašnjava kako je prevazišao svoje mucanje pretvorivši ga u prepoznatljivi scat-sing!

9. Bellini – Samba De Janeiro

Ovaj hit je iz 1997. godine, a Bellini su dance projekat iz, nikad nećete pretpostaviti – Nemačke! Opet. Pesma se posle izbacivanja brzo našla na vrhovima lista, jer valjda svi volimo Rio i karneval, a i bila je prva pesma posle Macarene uz koju se igrala koreografija! Ako je negde opet čujete, igrajte samo ako imate korpu voća na glavi i odelo od fazanovog i paunovog perja. U suprotnom, možete biti zamoljeni da napustite objekat.

10. MC Hammer – U Can't Touch This

Za kraj smo ostavili, može se slobodno reći, himnu ove ere! Singl je izbačen 1990. i ubrzo se našao na prvim mestima lista velikog broja zemalja a šalvare (nazvane Hammer pants) i kožni prsluk su postali ÜBER cool! Hammer se smatra pionirom pop rap-a, a do sada je prodao preko 50 miliona albuma širom sveta!

Ostavi
komentar

Povezano