Zanimljivosti

24.12.2012.

Talent Shows: Zašto uvek najbolji ispadaju? Prvi Glas Srbije
foto: PGS PR
Talent Shows: Zašto uvek najbolji ispadaju?

Da li su krivi glasovi publike ili žiri?

Poslednji live show Prvog Glasa Srbije ostavio je većinu fanova u šoku nakon što je odlukom žirija takmičenje napustila Saška Janković - odlična pevačica i jedna od glavnih favorita ove sezone. Žiri je doduše imao skučen izbor i našao se u veoma nezgodnoj situaciji - da bira između dva odična kandidata - Saške i Mirne, koje su se "zahvaljujući" glasovima publike našle u duelu.

Ovakav, nimalo očekivan, razvoj događaja nas je naveo na razmišljanje zašto skoro uvek u takmičenjima muzičkih talenata ispadaju najbolji? A deluje da je tako, jer u poslednjih par godina nije bilo talent show-a koji nije propraćen skandalčićima na ovu temu. Setimo se nedavno okončanog britanskog X Factora gde je svega par nedelja pred kraj potpuno neočekivano ispala fantastična šesnaestogodišnja Ella Henderson. Dalje su prošla čak dva dramatično neupečatljivija i manje talentovana takmičara (Christopher Maloney i Raylan Clark) što je još više razbesnelo i publiku i članove žirija koji su kao i domaći žiri bili u nezavidnoj poziciji da u duelu biraju između sjajnih kandidata - Elle i Jamesa Arthura koji na kraju odneo pobedu. Ellina mentorka Tulisa je tada prilično razačarana upozorila publiku da mora glasati za svoje favorite iako oni važe za neprikosnovene favorite jer opuštanje upravo dovodi do toga da neko totalno neočekivano ispadne.

Ipak, dokaz da nije uvek kriv neistančan, amaterski sluh publike dokazuje slučaj Melanie Amaro - pevačice vrhunskih glasovnih mogućnosti koja se već na audiciji za US X Factor 2011. izdvojila od ostalih kandidata i dobila ovacije prisutne publike ali i sva četiri člana žirija. Potpuno nenadano, prilikom eliminacija u fazi u kojoj je izvršena podela po grupama a učesnici borave u kućama svako svog mentora, Melanie je ispala odlukom svog mentora Simona Cowella. Nije bilo dovoljno što ga je njeno izvođenje oborilo s nogu, što je otvoreno pokazao, niti što je i totalnom laiku bilo jasno koliko je Melanie bolja od drugih - doneo je tu potpuno šokantnu odluku i izbacio je. Međutim, veliki Simon Cowell je nešto kasnije promenio svoje mišljenje, napravio do tada neviđen presedan, vratio Melanie u igru a ona je svega nekoliko nedelja kasnije ubedljivo pobedila osvojivši prvu nagradu - potpisivanje ugovora u vrednosti od 5 miliona dolara! Da li je sve ovo bila igra sa ciljem da se podigne tenzija i gledanost, nikada nećemo saznati ali ovo je svakako priča o tome kako i najiskusnije uho može da pogreši - ali i da grešku ispravi.

Što se domaćih tema tiče, ništa manje iznenađujuće nije bilo ni poslednje finale showa Ja imam talenat u kom su pobedu odneli nesumnjivo beskrajno talentovani Nikola i Bojana, ali ne treba zaboraviti i da su se pre njih pojavili i ubrzo ispali i mnogi drugi apsolutno genijalni takmičari - Bojana Stamenov recimo. U ovom slučaju su presudili isključivo glasovi publike a do izražaja došao ukus dela publike koja preferira domaće, ali u bukvalnom smislu a soul, funk, rep ili moderan ples tu izgleda nisu imali baš nikakve šanse.

I kao poslednji - slučaj Menowin Frohlich, za kog domaća publika verovatno nije čula jer je bio učesnik nemačkog Talenta (DSS) koji se nikada nije emitovao na domaćim kanalima. Menowin je tokom čitavog takmičenja bio apsolutno dominantan kako zbog izuzetnog glasa tako i zbog neverovatne harizme i talenta za igru. Međutim, pratila ga je priča da je loš momak, da je pre takmičenja bio i u zatvoru, da je imao problema sa drogom i da izgleda taj problem još ima itd... Izgubio je u finalu od sasvim OK ali prosečnog u odnosu na njega Mehrzada Marashija. Bio je to očigledan primer kažnjavanja od strane publike koja izgleda nigde ne prašta preveliku individualnost a kamoli ovako oziljne mane kakve je nosio Menowin. 

Zaključak je da zaključka nema - sve je moguće i krivca nema a nema ni prevelike pravde. Takmičarima ostaje da daju sve od sebe, nama ostaje da se ljutimo a žiriju Prvog Glasa ostaje da komentarima pomogne publici da se odluči i da eventualno nakon duela svojom konačnom odlukom ispravi grešku publike. A publika ih valjda više neće stavljati u mat pozicije kao prošle subote.

Ostavi
komentar

Povezano