Zanimljivosti

23.09.2013.

Sve što niste znali o Kikiju Lesendriću Kiki Lesendrić
foto: www.kikilesendric.rs
Sve što niste znali o Kikiju Lesendriću

I zašto će biti sjajan kao žiri X Factora

Kada je nakon albuma „Dan koji prolazi zauvek“ Kiki Lesendrić, frontmen Pilota, 1996. godine „raspustio“ ovaj (i tada već) kultni bend, na domaćoj sceni je nastala praznina koju niko do dana današnjeg nije popunio. Piloti su bili i ostali jedan od najznačajnijih new wave / rock / POP sastava Ex YU scene čiji značaj i uticaj se, kako vreme prolazi, samo sve više potvrđuje. Poznat po svom specifičnom glasu i nepretencioznim pesmama od kojih su mnoge postale neki od najvećih hitova domaće scene ikada, Kiki je karijeru gradio muzikom, radom i nastupima a nikada (kako je to danas popularno) pričama iz privatnog života i skandalima. Daleko bilo! Upravo iz tog razloga, za mnoge njegove uspehe šira publika nikada nije ni saznala. Zato je bilo toliko interesantno istraživati njegovu biografiju za potrebe ovog teksta a sve što smo saznali samo je potvrdilo inicijalni zaključak da je Kiki sjajan izbor za ulogu žirija u prvom regionalnom X Factoru koji su oktobru kreće sa emitovanjem na televiziji PINK.

Zoran Kiki Lesendrić je rođen 1961. godine.

Osim što peva i svira gitaru on je i kompozitor i producent.

Piloti su sa radom počeli 1981. i do 1996. Kada je bend „raspušten“ oni su izbacili 7 albuma i 3 kompilacije. Njihova izdanja su se prodavala u vrtoglavim tiražima a devedesetih su bili jedan od najpopularnijih sastava na domaćoj sceni.

Piloti su nakon nakon izlaska albuma „Dan koji prolazi zauvek“ (1996.) prestali sa radom da bi se ponovo okupili tek 2008. Od tada nastupaju pod imenom Kiki Lesenrić & Piloti.

U međuvremenu, Kiki je živeo u Grčkoj gde je intenzivno sarađivao sa mnogim tamošnjim zvezdama.

Prvi solo album, „Mesec na vratima“, Kiki izbacuje 2008. godine.

Kiki je pisao i komponovao gotovo sve pesme Pilota a manje je poznato da je i za svoje kolege napisao neke od najvećih hitova domaće POP scene poput „Kolačića“ Marine Perazić, „Barakude“ i „Arije“ za Viktoriju, i remek delo „Spavaju li oči nebeske“ Zdravka Čolića!

Gotovo da nema značajnijeg imena sa regionalne scene sa kojim Kiki nije sarađivao. Pominjemo samo neke: Goran Bregović, Laza Ristovski, Vlada Negovanović, Jovan Maljoković, Viktorija, Dejan Cukić, Saša Lokner, Miško Plavi, Nebojša Krstić, Srđan Šaper, Ana Popović, Bajaga, Toni Cetinski, Van Gogh, Đorđe Balašević, Dragoljub Đuričić, Oliver Mandić, Kornelije Kovač...

Više nego uspešno piše muziku za film i TV serije („Zaboravljeni“, „Balkanska pravila“, „Sivi kamion crvene boje“).

Trenutno intenzivno nastupa i priprema se za zahtevnu ulogu žirija u prvom regionalnom X Factoru u kom će sedeti zajedno sa kolegama Kristinom Kovač, Željkom Joksimovićem i Eminom Jahović.

Ostavi
komentar