Zanimljivosti

12.06.2014.

Stromae - ovo možda niste znali Stromae
foto: Photo by Racine Ca
Stromae - ovo možda niste znali

Verovatno već znate da belgijski hitmejker nastupa na EXIT-u 10. jula, ali urađen domaći zadatak je uvek dobro imati, pa vam mi pomažemo da se dobro pripremite za predstojeći nastup Stromaea!

Pravo ime Stromaea je Paul Van Haver. Njegova majka je Belgijanka, otac mu je bio iz Ruande, ali je nažalost izgubio život u genocidu koji je počinjen u toj zemlji 1994. godine.

Kao mali dečak je svirao bubnjeve, a karijeru  je započeo prvenstveno kao reper 2000. godine, pod imenom Opamestro. Tri godine kasnije je formirao grupu Suspicion, zajedno sa reperom J.E.D.I-em.

Njegovo umetničko ime je inverzija imenice „maestro“. Ideja za ovo potiče iz „verlan“-a, slenga karakterističnog za mlade iz francuskog govornog područja, koji je prepoznatljiv po inverzijama imenica.

Jedan od najvećih uticaja na muziku Stromaea izvršio je Jacque Brel, čuveni pevač i kompozitor iz Belgije, koji drži rekord najprodavanijeg belgijskog izvođača, sa preko 25 miliona prodatih nosača zvuka!

Stromae pravi svoju muziku uz pomoć MacBook Pro, softvera „Reason“, midi klavijature, ali koristi i druge intrumente – bendžo, violu i kazu (insrtumen koji modifikuje pevačev glas).

Pesma koja je proslavila Stromaea je „Alors on danse“! Bila je na prvim mestima lista mnogih evropskih zemalja, postigla je #1 mesto na „European Hot 100 Singles“ listi, a takođe se smatra da je bila naslušanija numera na francuskom jeziku 2010. godine u svetu!

„Ta fête”, numera koja je izbačena u februaru ove godine, je izabrana da bude zvanična pesma belgijske reprezentacije na predstojećem Svetskom prvenstvu u fudbalu u Brazilu.

Ostavi
komentar
  • 13.06.2014, 10:25h Veljko - Žak Brel je inače legenda šansone, i jedan unikatni umetnik :)

Povezano