Zanimljivosti

08.07.2016.

Šta je inspirisalo Dolly Parton da napiše Jolene Dolly Parton
foto: Youtube screenshot
Šta je inspirisalo Dolly Parton da napiše Jolene

Jedna devojčica i jedna šalteruša

Dolly Parton kaže da je jednom prilikom potpisivala autograme, a kada je došao red na određenu devojčicu da je pita kako se zove, desila se magija. Bez posebnog razloga, potpisujući se svojoj osmogodišnjj obožavateljki otpevušila je Jolene, Jolene, Jolene, Jolene. Tako je nastala melodija, odnosno refren, a strofa je inspirisana sasvim drugom situacijom, za to je inspiracija bila jedna crvenokosa. Reč je o radnici u pošti koja je naočigled Partonove flertovala sa njenim mužem.

Pesma Jolene jedna je od najprepevanijih na svetu. Tekst ima nešto manje od 200 reči i među najprepoznatljivijim je u istoriji muzike. Dolly Parton status kantri ikone stekla je celokupnom karijerom, ali svakako ostaje najpoznatija po toj pesmi.

Domaća publika koja prati našu amerikana scenu, sigurno je upoznata sa verzijom ove pesme koju na svojim nastupima izvodi šarmantni trio On Tour. Svirali su je, recimo, pre tačno godinu dana na Exitovom JDX stage-u.

Verzija koju izvode The White Stripes možete čuti u Digster Selected by JDX Backstage playlisti na kraju teksta u kojem smo vam ekskluzivno otkrili detalje njihovog ovogodišnjeg programa. 

A ispod možete videti i kako Dolly Parton izvodi čuvenu pesmu sa svojom kumicom - Miley Cyrus.

Ostavi
komentar

Povezano