Zanimljivosti

22.03.2013.

Prvih pet pobedničkih pesama u istoriji Eurosonga Lys Assia
foto: Youtube screenshot
Prvih pet pobedničkih pesama u istoriji Eurosonga

Glamur i šansone

Ni najveći muzički stručnjaci ni vidovnjaci danas više ne mogu da predvide kako će se neka pesma kotirati na takmičenju Eurosong. Sa jedne strane to je dobro jer su otvorena vrata različitim žanrovima i takmičenje je dobilo daleko širu publiku jer više nisu favorizovane samo (sada već zastarele) „festivalske“ pesme. Sa druge strane to je prostor za razne eksperimente koju su često neuspeli i sve se ređe čuje neka zaista dobra i kvalitetna pesma za koju možemo garantovati da će slušati generacije.

Kako je bilo na samom početku, pokušali smo da vam predstavimo ovim tekstom u kom se podsećamo prvih pet evrovizijskih pobednika u istoriji. Videćete, radi se uglavnom o svedenim šansonama bogato orkestrirane pratnje a izvođači su ozbiljno dobri pevači, što je doduše ostalo glavni imperativ i do danas.

Bez obzira da li vam se više sviđaju ove divne pesme od pre više od pola veka ili moderna muzika koju slušamo danas složićete se da je fascinantno do koje mere su se promenili trendovi, moda, način pevanja i muzika a o tehnici bolje i da ne govorimo.

Eurosong je verovali ili ne, prvi put održan pre punih 57 godina, davne 1956. u Švajcarskoj. Učestvovalo je četrnaest zemalja a glasanje je bilo daleko jednostavnije nego danas. Naime, svaki član žirija imao je pravo samo na dva glasa i proglašena je samo pobednička pesma dok su ostalih 13 takmičara zauzeli drugo mesto. Te godine, pobedu su odneli baš domaćini, Švajcarska, koju je predstavljala pevačica Lys Assia sa pesmom Refrain.

Već sledeće, 1957. godine, takmičenje je održano pnovo, ovoga puta u Nemačkoj, ali je odziv bio dramatično lošiji i učešće je prijavilo svega 10 zemalja. Mehanika glasanja je bila malo unapređenja u odnosu na prvu godinu pa su osim pobedničke i ostale pesme bile rangirane prema broju osvojenih bodova. Bodenik je ove godine bila Holandija, sa 31-nim bodom koju je predstavljala romantična Corry Brokken sa pesmom „Net Als Toen“.

 

I sledeće, 1958. godine broj prijavljenih zemalja bio mali, ponovo svega 10 kao i 1957. Srećom, organizatore to nije obeshrabrilo i sa održavanjem Eurosonga se nastavilo – sve do danas kada je ovo muzičko takmičenje poraslo do razmera koje niko nije mogao predvideti. Pobednik trećeg Eurovision takmičenja bila je Francuska. Pesmu „Dors Mon Amour“ pevao je Andre Claveau.

1959. godine takmičeje je održano u glamuroznok kanu u Francuskoj. Učestvovalo je 11 zemalja a pobednici su bili (opet) Holanđani sa simpatičnom i naivnom pesmicom „Een Beetje“ koju je pevala Teddy Scholten.

Peti po redu Eurosong održan je 1960. godine u Britaniji. Prijavljeno je 13 zemalja a pobednik je ovoga puta bila Francuska sa pesmom “Tom Pillibi“ koju je pevala prelepa Jacqueline Boyer

Ostavi
komentar
  • 22.03.2013, 15:20h Miloš - Bilo je to ozbiljno takmičenje kada Volare nije pobedio - youtube.com/watch?v=Z-DVi0ugelc.

Povezano