Zanimljivosti

25.04.2015.

Pesme koje mogu da se odzvižde Čubeni zvižduk iz filma "Kill Bill"
foto: Official Facebook Page - Elle Driver
Pesme koje mogu da se odzvižde

Whistle!

Ako ne znate da zviždite, ili pak znate, ali ne znate šta, evo nekih predloga – pesme koje su idealne za zvižduk! Ovlažite usne, pa da krenemo...

The Bridge on the River Kwai

“The Bridge on the River Kwai”– film iz davne 1957.godine režisear Davida Leonea, a koji je urađen po istoimenom romanu francuskog pisca Piera Boullea. Sniman je u Britaniji i traje dva i po sata. U njemu je, iako je fikcija, prikazana istorijska gradnja burmanske železnice iz 1942./3, koja će povezati celi grad. Zapovednik logora, pukovnik Saito naređuje britanskim zarobljenicima da rade, a oni su marširajući, zviždukom i proslavili ovu čuvenu temu. Ova pesma je nezaboravna, a nastala je daleke 1914.godine iz pera Kenetha Alforda, pa su je spojili sa melodijom Malcoma Arnolda, koju je svirao orkestar preuzimajući je od zviždača. Mitch Miller je snimio obe verzije i napravio hit. A Arnold je ovo svoje ostvarenje krunisao Oskarom.

OneRepublic – „Good Life“
Pesma o putovanju po svetu, sa drugog albuma pod nazivom „Waking Up. Frontmen i tekstopisac Ryan Tedder, autor je mnogobrojnih hitova, kako za svoju grupu, tako i za ostale izvođače. Jednostavan zvižduk koji se provlači kroz celu pesmu, zapravo je najprivlačniji deo jer je zarazan. Ova numera puštana je u trejlerima za filmove „Eat Pray Love“, „One Day“ i serijama „Cougar Town“, „Gossip Girl“, „One Tree Hill“, kao i u raznim reklamama i Diznijevim crtaćima. Spot je režirao Ethan Lader, koji je radio i sa Brunom Marsom, Mariah Carey, a ubijen je u pauzi njihove turneje.

Robbie Willimas – „Go Gentle“
Robbieje napravio ovu pesmu kad je u septembru 2012.godine postao otac jedne divne devojčice. Pomogao mu je njegov stalni saradnik, tekstopisac Guy Chambers. Tada je pevač obećao da više neće biti uobražena pop zvezda, već da će se zdušno posvetiti čuvanju tog malog anđela i ulozi tate, ali da se i dalje plaši da nije dostojan tog zadatka. Tekstopisac je rekao da je Robbie jako dobar u pisanju neklasičnih, ljubavnih pesama i da je ova stvar jako lepa i dirljiva. Prvi put je puštena na „Radio 4“ specijalu  i kad ju je čuo samo je plakao. Zviždukanje u ovoj numeri možete čuti na 2:40.

John Lennon – „Jealous Guy“
Neosnovana ljubomora dok je bio u vezi sa Yoko Ono. Teško ju je kontrolisao jer se nije zasnivala na privlačnosti, seksualnosti, fizičkom izgledu, niti prevari. To je bilo više u vezi sa dušom, bio je potišten jer nije mogao da priča sa njom na njenom maternjem, japanskom jeziku. Bio je ljubomoran, a nikad mu nije davala povoda za to. Napisao je pesmu dok je bio u The Beatles-ima. Međutim, njegov kolega iz benda, Paul McCartney, ispričao je drugu priču. On je naime tvrdio da je u pitanju jedna druga vrsta ljubomore i da je pesma zapravo o njemu.

Flo Rida – „Whistle“
Pesma iz 2012.godine, veliki hit, i ujedno treći singl sa albuma „Wild Ones“. Spot je radio DJ Frank, koji je sarađivao i sa Madonnom, Kanye Westom i Chrisom Brownom. Ovaj zvižduk sigurno nije sudijski. Numera je malo dvosmislena, mazna i seksualno sugestivna.

Enrique Iglesias – „I Like It How It Feels“
Album „Euphoria“, iz septembra 2011.godine. Promovisana je i često puštana na NRJ Radiju. Saradnici prilikom stvaranja ove pesme bili  su mu kubansko-američki reper Pit Bull, i muzički producent i tekstopisac iz Maroka – Nadir Khayat, koji je na profesionalnom polju poznatiji kao Red One. Pošto je i kontroverzna Lady Gaga sarađivala sa njima jednom prilikom je izjavila da smatra da su to sjajni latino izvođači koji šire optimizan i slave život. Besprekorno su funkcionisali kao tim, slažu se i muzički i druže se privatno, tako da je i ova pesma plod upravo takve saradnje.

Scorpions – „Wind Of Change“
Stvar je napisana kada su bili u poseti Rusiji 1989.godine i oni su prvi hard rock bend koji je tamo nastupao. Pošto im se dopala ova zemlja, vratili su se da sviraju na „Moscow Music Peace“ festivalu. Iako su Nemci, inspirisale su ih oči hiljada Rusa koji su došli da ih podrže na koncertu, pa su ovu pesmu nazvali nekim vidom mirne revolucije na Zemlji. Klaus Meine, pevač opisao je lepše ovaj događaj. Svi su bili tamo i Crvena armija i novinari, muzičari iz Rusije, Amerike, Nemačke, sve je izgledao kao vizija i svi su pričali istim jezikom. Ta živa slika sama po sebi je inspiracija. Tako je nastao ovaj evergreen. Koji je bio nezvanična himna ujedinjenja Nemačke, nakon pada Berlinskog zida 1989.

Maroon 5 – „Move Like Jagger“
Elektro-pop pesma, duet sa Chrstinom Aguilerom, premijerno je puštena leta 2011. godine u takmičenju „The Voice“, gde su oboje (Adam Levine (frontmen) i Christina)  bili u žiriju i mentori kandidatima. Plesnim pokretima poput legendarnog Micka Jaggera, želi da impresionira curu. Besomučno je vežbao da se kreće kao frontmen Stonesa, Ovi potezi prepuni su gibanja, specifičnosti i ritma. Niko nema pokrete ko Jagger, to je cela poenta priče. Zviždanje nas uvodi u pesmu i uz laganu gitaru se provlači kroz celu stvar i to je zapravo čini zaraznom. Brzo melodija uđe u uši. To je element koji je upotrebljen u malom broju numera, a proizvodi izuzetno snažan efekat, jer pesmu čini lako prepoznatljivom.

Bobby McFerrin – „Don't Worry, Be Happy“
Pesma koju možete da odzviždite. Ova numera odavno je našla svoje mesto u vrhu svih top lista popularne muzike. Interesanto je da u njoj nema instrumenata, već je izvedena akapela, tako što je Bobby samo telom proizvodio zvukove. Sada već čuvena fraza „Don’t worry, be happy“ sentenca je indijskog gurua Mamer Babe i sama po sebi predstavlja filozofiju u samo četiri reči. Ovaj kultni hit provukao se u filmovima „Coctail“ iz '88. i „Casper – Spirited Beginning“ iz ’97. godine. Takođe, upotrebljen je i u predsedničkoj kampanji Georgea Busha ’88, ali samo na kratko pošto se Bobby usprotivio. Uvrštena je u listu večnih „One Hit Wonder“ pesama, a predstavljala je nezvaničnu himnu Jamajke nakon velike nesreće koji je zadesio tu zemlju zbog uragana Gilbert. Često se pogrešno pripisuje Bobu Marleyu.

Đorđe Marjanović – „Zvižduk u 8“
Darko Kraljić, kompozitor i pionir domaće zabavne muzike, pored mnogobrojnih hitova koje je napravio, radio je i čuveni „Zvižduk u 8“ za možda i najobožavanijeg pevača sa ovih prostora, velikog Đorđa Marjanovića. Taj zvižduk ostaće večno urezan u glavama svih naših generacija, da nas podseća na izbledelu romantiku, neki izgubljeni grad, mirniju epohu i večnost.

Ostavi
komentar

Povezano