Zanimljivosti

08.11.2013.

Odigran prvi Bajagin mjuzikl "Ženidba i udadba" Momčilo Bajagić Bajaga
foto: Dina Johnsen
Odigran prvi Bajagin mjuzikl "Ženidba i udadba"

Frontmen jednog od najvećih ex-Yu sastava, Momčilo Bajagić Bajaga se prvi put oprobao u komponovanju mjuzikla, za delo „Ženidba i udadba“ velikog komediografa Jovana Sterije Popovića, koji je premijerno prikazan večeras u Pozorištu na Terazijama.

Bajaga kaže da je do sada radio muziku za filmove, reklame, televiziju i pozorište ali je ovo bio prvi put da komponuje muziku za mjuzikl. Nije bio problem oko same muzike, ali veliku pomoć oko forme mjuzikla i razumevanja ovog vida pozorišne umetnosti dobio je od Saše Loknera, klavijaturiste Instruktora, koji već ima iskustva sa mjuziklima. U ostvarivanju muzičkih ideja takođe su mu pomagali i Marko Nježić – Kića, gitarista u njegovom bendu i Zoran Alvirović – Kina, gitarista sastava Apsolutno romantično.

Muzika „Ženidbe i udadbe“ je vojvođanska muzika 19. veka, a Bajaga je opisuje kao novokomponovanu, starogradsku muziku, koja je primerena formi mjuzikla, sa uticajima rumunske, mađarske, srpske, romske i bunjevačke muzike, a pomalo i ruske i ukrajinske. Takođe kaže da se trudio što više da iskoristi žičane instrumente, gitare i tambure, i da je namerno izostavio violine i trube.

Ako bi morao da izdvoji samo jednu pesmu, koja najbolje predstavlja duh ovog mjuzikla, onda je to pesma Mladost“, koja predstavlja svojevrstan omaž kantautoru Arsenu Dediću.

Režiju potpisuje Vladimir Lazić, a kao glumci i pevači se pojavljuju Ljiljana Stjepanović, Mina Lazarević, Ivan Jevtović, Miroljub Turajlija, Duško Radović i drugi.

 

Ostavi
komentar

Povezano