Zanimljivosti

08.11.2014.

Oasis: šta se krije iza hita "Wonderwall" Oasis
foto: Official Facebook Page
Oasis: šta se krije iza hita "Wonderwall"

Par činjenica koje možda niste znali...

Britanski bend Oasis doživeo je ogromnu popularnost zahvaljujući megahitu „Wonderwall“, izbačenom 1995. godine. Ovu numeru, koja se nalazi na njihovom drugom studijskom albumu „(What's The Story) Morning Glory?“, napisao je Noel Gallagher, a mi vam predstavljamo nekoliko činjenica koje možda niste znali...

1. Iako se pretpostavljalo da je numera posvećena Gallagherovoj tadašnjoj ženi Meg Matthews, Noel je objasnio da pesma nema veze sa njom, već govori o imaginarnom prijatelju koji će da nas spase od nas samih.

2. Pesma je trebalo da nosi naziv „Wishing Stone“, a Noel je u poslednjem trenutku odustao od ideje da je sam otpeva, prepustivši taj posao bratu Liamu, koji nije bio oduševljen pesmom, i koji je jednom prilikom izjavio: „I dan danas kada treba da je otpevam, kreće mi nagon za povraćanjem“.

3. Numera je u jednu ruku omaž soundtrack albumu „Wonderwall Music“, prvom debitantskom izdanju Georgea Harrisona, komponovanom za film „Wonderwall“ iz 1968. godine.

4. Singl „Wonderwall“ se prodao u 1,26 miliona primeraka samo u Britaniji, postigavši veliki uspeh takođe širom sveta, a Noel je jednom izjavio da ga nervira što su najpoznatiji po ovoj pesmi, jer ovo nije klasična rock melodija.

5. U spotu, prikazano je da drugu strofu svira violončelista, ali melodija zapravo potiče od instrumenta zvanog Mellotron, preteči polifonih sintisajzera i semplera.

6. Lars Ulrich iz benda Metallica, gitarista The Edge iz U2, i jedan od najvećih rivala Alex James iz grupe Blur su izjavili da bi voleli da je „Wonderwall“ njihova pesma.

7. Numera je obrađivana veliki broj puta – Rihanna, One Direction, Radiohead, David Guetta, Jessie J, Jason Mraz, Beastie Boys, Jay Z su samo neki od izvođača koji su dali, manje ili vie uspešno, svoje viđenje čuvenog hita.

Ostavi
komentar

Povezano