Zanimljivosti

28.08.2013.

MjuzNews Trivia: Da li ste znali? MjuzNews, Trivia logo
MjuzNews Trivia: Da li ste znali?

1. Da li ste znali...

...da se u bolivudskim filmovima glasovi glumaca nasnimavaju tek kasnije, i da retko ko od njih zaista peva, nego to rade profesionalni pevači? Interesantno je da uvek isti pevač/pevačica pevaju za istog glumca/glumicu (naravno, kad su u mogućnosti)!

2. Da li ste znali...

...da su vrlo retki ljudi koji prirodno imaju ono što mi zovemo „prljavi“ glas? Pevači sa hrapavim glasovima obično imaju neke probleme sa glasnicama (polipe, kvržice, oštećenja), što je na primer i slučaj sa Cyndi Lauper i Bonnie Tyler, koje su mislile da im je karijera gotova, a upravo takav tip glasa im je postao zaštitni znak!

3. Da li ste znali...

...koga su zvali „đavoli violinista“? U pitanju je Niccolò Paganini(1782-1840) koji je bio poznat po svojoj virtuoznosti na violini i izuzetno zahtevnim delima koje je komponovao! Nemanju Radulovića, jednog od najprestižnijih violinista trenutno u svetu, smatraju naslednikom Paganinija, pa ga Parižani iz šale zovu „veštičji violinista“!

4. Da li ste znali...

...da je Mariah Carey prodala preko 200 miliona albuma širom sveta? Time je postala jedna od najprodavanijih izvođača, a mi vas pitamo da li znate nešto od nje osim „Without You“ i „My All“? Heheh...

5. Da li ste znali...

...ko je najpoznatiji kastrat u istoriji muzike? U pitanju je Farinelli (1705-1782), koji je u evropskim prestonicama 18. veka, pored svog neverovatnog sopranskog glasa, bio poznat i po špijunaži i političkim spletkama!

6. Da li ste znali...

...ko je Anna Mae Bullock? U pitanju je Tina Turner, koja je uzela scensko ime Tina, i zadržala prezime svog bivšeg muža Ike-a Turner-a. Prezime je bilo sve što mu je tražila u brakorazvodnoj parnici posle godina psihičkog i fizičkog zlostvljanja!

7. Da li ste znali...

...koja je prva srpska opera? To je „Na uranku“, komponovana od strane Stanislava Biničkog 1903. godine!

8. Da li ste znali...

...da rekord najduže otpevane note u pop pesmi drži Freddy Curci? U pitanju je pesma „When I'm With You“, gde na kraju Freddy drži notu neverovatnih 30 sekundi!

9. Da li ste znali...

...da je čuvenu baladu „Princeza“ koju pevaju Dado Topić i Slađana Milošević komponovao Sanja Ilić, danas poznat po njegovom radu u sastavu „Balkanika“?

10. Da li ste znali...

...ko je komponovao našu himnu „Bože pravde“? U pitanju je Davorin Jenko, koji ju je komponovao 1872. godine na reči Jovana Đorđevića. „Bože pravde“ je takođe bila himna Kraljevine Srbije, sve do 1918. godine, kada se formirala Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca!  

Ostavi
komentar

Povezano