Zanimljivosti

13.08.2013.

MjuzNews Trivia
MjuzNews Trivia

Da li ste znali?

Od ovog utorka pokrećemo novu rubriku o neverovatnim činjenicama iz sveta muzike, jednu vrstu muzičke svaštare! Uživajte u novim saznanjima, jer nikad se ne zna – možda vam baš neka od ovih informacija zapadne kao poslednje pitanje u nekom kvizu, a i nije na odmet napraviti se kul u društvu!

1. Da li znate...

...da Mariah Carey ima raspon glasa od neverovatnih pet oktava?!?! To je više od pola klavira, ali s druge strane nedovoljno za Ginisa, jer rekord najviše otpevane note drži Georgia Brown iz Brazila, koja ima raspon od 8 oktava, a otpevala je G6, što je 6 i po oktava iznad osnovnog C (nota Do)! Vau!

2. Da li znate...

...koji je najprodavaniji album u istoriji popularne muzike? U pitanju je „Thriller“ kralja popa, Michael Jackson-a, za koga se procenjuje da je prodat između 51 i 65 miliona primeraka!

3. Da li znate...

...da je Cher jedina osoba koja je imala singlove na prvom mestu Billboard liste u svakoj dekadi od šezdesetih do 2010.? Pritom, i dalje ne odustaje...

4. Da li znate...

...da gitarista grupe Queen, Brian May ima doktorat iz astrofizike? Svaka čast!

5. Da li znate...

...da je Madonna došla u Njujork samo s koferima, bez prebijene pare, kako bi okušala sreću u muzičkoj industriji?

6. Da li znate...

...da je Sting pre svoje velike karijere predavao engleski u jednoj školi u Kramlingtonu, Engleskoj?

7. Da li znate...

...da iako su Stradivarijeve violine poznate kao najskuplje, rekord drži violina Bartolomea Gaurnieria, koji je unuk jednog od Stradivarijevih šegrta, a koja je prodata za neverovatnih 3,9 miliona dolara?

8. Da li znate...

...da je grčka pevačica Nana Mouskouri, koja je prodala preko 200 miliona albuma širom sveta, i zvana evropskom Barbrom Streisand zbog svog anđeoskog soprana, rođena samo sa jednom glasnom žicom, a ne dve, kako je uobičajeno?!

9. Da li znate...

...da je naše podneblje verovatno jedino na planeti gde se mogu čuti takozvani „neparni“ ritmovi poput 7/8 ili 9/8? Ovi ritmovi su posebno karakteristični za muziku koja dolazi iz Makedonije, mada se može čuti i u oblastima oko nje.

10. Da li znate...

...da se procenjuje da je Elvis Presly prodao oko milijardu nosača zvukova? A neko se hvali pregledima na YouTube-u...

Ostavi
komentar

Povezano