Zanimljivosti

18.07.2014.

Michael Jackson: 15 činjenica koje verovatno niste znali o kralju POP-a Michael Jackson
foto: Silueta
Michael Jackson: 15 činjenica koje verovatno niste znali o kralju POP-a

Kralj POP-a.

Čovek koji je svojom muzikom obeležio kraj XX i početak XXI veka. Gotovo da ne postoji kutak planete u kome se nisu čule njegove pesme, a njegova popularnost ne jenjava ni dan danas, pet godina posle njegove smrti – albumi i singlovi se i dalje prodaju, Michaelovi hitovi se i dalje vrte na radijskim stanicama, a nedavno je izašao drugi po redu posthumni album nazvan „Xscape“. Jacksonov privatan život je podjednako privlačio pažnju, kao i njegova muzika, i evo nekoliko interesantnih podataka iz njegovog života koje možda niste znali...

Michael je rođen 29. avgusta 1958. godine u Geriju, američkom gradiću u Indijani. Bio je osmo od ukupno desetoro dece (tri sestre – Janet, Rebbie, La Toya i šestorica braće – Tito, Marlon, Jackie, Jermaine, Randy i Brandon, koji je preminuo nedugo po rođenju). Michaelova majka Katherine je bila prodavačica u marketu i zagriženi Jehovin svedok, dok je njegov otac Joseph radio u čeličani „U.S. Steel“.

Prvi javni nastup imao je sa samo pet godina, i pevao je numeru „Climb Every Mountain“.

Godine 1984. osvojio je čak osam Grammy nagrada – rekord koji od tada niko nije oborio!

Njegov album „Thriller“ važi za najprodavaniji album ikada, jer se procenjuje da je prodat preko 50 miliona primeraka širom sveta! (opširnije o tome pročitajte klikom OVDE).

Njegov spot „Billy Jean“ je prvi spot crnog izvođača koji se emitovao na MTV-u!

Čuveni ples „moonwalk“ Michael je pokupio od uličnih plesača, i plasirao ga kao svoj zaštitni znak. Jedini koji se drznuo da ga izazove na plesni dvoboj ikada je bio MC Hammer.

Njegova ukupna zarada za života se procenjuje da iznosi negde oko pola milijarde dolara!!!

Michael drži rekord kada je u pitanju najskuplji spot u istoriji – to je video „Scream“, čije snimanje je koštalo 3,8 miliona dolara!

Još jedan rekord koji je Jackson postavio tiče se prodaje duplih albuma – najprodavaniji double album u američkoj istoriji je njegov „HIStory“.

Verovali ili ne, režiser spota „Bad“ je čuveni reditelj Martin Scorsese!

Jacksonu je 1993. godine dijagnostikovan vitiligo, bolest usled koje koža menja svoju boju zbog gubitka pigmenta, i koju ima samo između 1% i 2% svetske populacije. Krenule se priče da je Michael plastičnom operacijom promenio boju svoje kože, što je pevač demantovao, ali je zato priznao da je operisao nos, i to dva puta!

Michael je bio hronično depresivan, zbog usamljenosti i trauma koje je vukao iz detinjstva.

Njegov prvi brak sa ćerkom Elvisa Presleya, Lisom Marie, trajao samo 19 meseci, dok iz braka sa Deborom Rowe ima dvoje dece – Michaela Juniora i Paris.

Obožavao je neobične ljubimce – imao je bou po imenu Muscles i pitona Crushera, kao i dve lame koje je nazvao Louis i Lola, ali je svakako najpoznatija bila njegova šimpanza Bubbles (kruži priča da Michael i Freddy Mercury nisu snimili duet, jer Michaelu nije bilo dozvoljeno da uvede svoju lamu u studio).

Izmislio je spravu za cipele kojom plesači mogu da prkose gravitaciji kada se nagnu napred!

Ostavi
komentar