Zanimljivosti

07.10.2013.

Mi ih pratimo, oni "odlaze s Bogom"! Dani Klein
foto: Mihailo Milovanović
Mi ih pratimo, oni "odlaze s Bogom"!

I dok čekamo 12 . oktobar kada ćemo, po poslednji put uživo, imati prilike da čujemo i vidimo Vaya Con Dios, nije loše pozabaviti se nekim zanimljivostima vezanim za ovaj zaista neverovatan belgijski bend.

Zahvaljujući tome što je Deni Klajn većinu njihovih najvećih hitova otpevala na engleskom jeziku, a naziv benda, Vaya Con Dios, je izraz pozajmljen iz španskog, samo dobri poznavaoci i fanovi ovaj sastav momentalno vezuju za njihivu rodnu zemlju – Belgiju. I ne samo da ih kroz čitavu karijeru prati konfuzija oko toga odakle su već je za mnoge do dana današnjeg misterija šta zapravo znači ime: Vaya Con Dios.

Naziv benda smislio je jedan od bivših članova i originalnih osnivača, Dirk Skuf (1962-1991), nedugo posle osnivanja benda. On je zajedno sa pevačicom Dani Klajn i gitaristom Vilijem Lambregtom krajem osamdesetih godina danima razmišljao o imenu, sve dok jednog dana nije na televiziji video emisiju o kubanskoj eri u Majamiju. Jednom od scena dominirao je zid na kojem je bilo ispisano „Vaya Con Dios“. Sasvim jednostavan, ali na španskom prilično intrigantan, sklop reči podsetio ga je na kaubojske filmove koje je obožavao, i u kojima bi prilikom rastanka neko uvek izgovorio pozdrav nalik ovom: „Idi s Bogom!“

Ime je prihvaćeno a svet je dobio jedan od najinteresantnijih i najuspešnijih bendova svih vremena.

Beograd ima tu čast da se nalazi na listi gradova u kojima će Vaya Con Dios po poslednji put nastupiti u okviru svoje oproštajne turneje a kao što smo mogli i očekivati, bend nije imao nikakvih posebnih zahteva za organizatore koncerta. Sva njihova očekivanja svode se na to da se nadaju da će se osećati prijatno kako bi publici pružili što bolji doživljaj na koncertu.

Bend će odsesti u “Metropolu” a Dani Klajn je zamolila za jednostavnu sobu za nepušače, mirnu i tihu, i ukoliko je moguće sa lepim pogledom. “Molimo vas, ne pokušavajte da nam udovoljite velikim apartmanima”, navodi se u dopisu menadžmenta benda. “Dani će se u njemu osećati izgubljeno. Normalna hotelska soba je sasvim dovoljna.”

Karte koje smo juče poklanjali su podeljene, dobitnica je Mirjana V. koju ćemo mailom obavestiti o proceduri. Čitajte nas - delićemo JOŠ karata za ovaj koncert!

Ostavi
komentar