Zanimljivosti

23.12.2014.

MADONNA ili nenaslovljeni tekst o šestopesmnom paketu Madonna
foto: Wallpaper
MADONNA ili nenaslovljeni tekst o šestopesmnom paketu

Jer Madonna je konačno objavila novi materijal.

Nakon nedavno objavljenog teksta u kojem sam postavio pitanje da li je još uvek kraljica POPa, neki pogledi su uprti ka meni. Stoga, evo me na MjuzNewsu i kad petak nije.

Kao prvo, šta se dogodilo.

Hakovan Sony. Pojavile su se neke prepiske velikih filmadžija, ali procureo na internete folder pod imenom "Madonna - ICONIC (13 Demos)". U njemu su fajlovi naslovljeni kao što je Madonna dugo tizovala hashtagovima - Rebel Heart, Messiah, Unapologetic Bitch... Ispostavlja se da je reč o ranim miksevima i demo verzijama pesama koje bi možda bile deo albuma planiranog za mart 2015te.

Prvi singl "Living For Love" trebalo je da dobijemo tek za Valentine's Day.

Madonna razbija svoj iPod od besa, seda za kompjuter i kuka u do stočetrdeset karaktera. Pošto je šteta već napravljena, Madonna je povređena ali blagorodna. Radi nešto što se u pop svetu sad zove Partial Beyonce. Nije baš iznenađenje i nije baš album, ali bez prethodne najave, digitalno je objavljeno šest novih pesama. 

Već sam rekao da u te krađe ne verujem. Verujem u bolje i lošije planirane stuntove.

No, kako smo dovde došli, manje je važno. Važno je da Madonna stavila pred nas šest pesama i konačno možemo da se bavimo time, a ne samo koliko ne razume društvene mreže.

Bilo je izvesno da će se Madonna novim albumom okrenuti kaubojsko-keltskom house zvuku koji Avicii gura već neko vreme, da će mrljaviti sa onim što je bilo obavezno u UK klubovima devedesetih, kao i da će biti radiju prilagođene trap muzike.

Jer to je ono što je dominiralo chartovima od njenog prethodnog albuma.

Ajmo redom:

LIVING FOR LOVE pisali su veliki baladeri, radili hitmejkeri zaduženi za skorije hitove kao što su All Of Me i Wrecking Ball. Na kraju je pesmu sklepao Diplo na kojeg je druženje sa Kieszom ostavilo traga. Ariel Rechtshaid je verovatno taj koji je uspeo da ovaj prelaz bude neosetan. On je neko ko je uspeo da od proste melodije napravi pamtljivi hit kakav je Hey There Delilah. Radio je sa Vampire Weekend i HAIM, ali nedavno i 7/11 za Beyonce.

Od tri dominantne struje chartoppera, drago mi je da je noseći singl priklonjen piano house-u.

Alicia Keys je na klaviru, prateće vokale rade London Gospel Community Choir. Na trenutke je kitnjasto, na trenutke jasna aluzija na Like A Prayer.

Imajući u vidu da mi je Gorgon City album Sirens jedno od dražih izdanja ove godine, LFL naći će mesto na mojim playlistama, ali me i odvojiti od šanka i poterati ka danceflooru kada je u klubu čujem.

DEVIL PRAY je klasični Avicii. Malo zamračen da bi ispratio lirikse o valjda štetnosti narkotika. Možda je prva pri preslušavanju koja dobija ponovno puštanje, ali su hukovi bezlični i izvesno je da će biti zaboravljeni pre refrena sledeće pesme. U jednu drugu Aviciijevu polažem više nade. Rebel Heartpo kojoj je budući album nazvan, nije nam dat masterovan, iako je ta pesma procurila još pre nekoliko nedelja. Master verzija čuva se za proleće. Bojim se da će tada biti kasno, što je greota. Rebel Heart dosta je bogatija i pamtljivija od ovih šest koje smo sad dobili.  

GHOSTTOWN jedna je od onih pesama koja izađe kao singl, ostvari solidan uspeh ali se nakon dvanest nedelja uhvatite kako pevate refren na putu do škole ili posla. Možda ne bi pikovala na prvom mestu, ali je dostojna emitovanja na radiju i za nekoliko godina. Slojeviti dubstep u ovoj pesmi čiji je dugoročnijom. Ghosttown je slowburner koji vredi preslušati više puta.

UNAPOLOGETIC BITCH zvuči kao da je pisana za Gwen Stefani, premda mogu da čujem Rihannu kako snima demo verziju pa je odbacuje. Iznenađujuće, za ovu pesmu je kreditovana Nicki Minaj. Moje drugo iznenađenje sa ovom pesmom je što mi se zapravo dopala. Ja i ska muzika nikad nismo imali odnos. Brodske turbine vraćaju mi traume iz kluba Plastic. Zvonko lupanje šerpi na kojim je Skrillex zaradio milione uopšte ne kapiram.  Možda se toliko loših stvari potrlo, ali ja klimam glavom i po kojim udom uz ovu stvar. Verovatno mi se dopada stav.

ILLUMINATI kao inicijalno najzanimljivija traka oba izdanja. Prst u oko, jezik u obraz. Volim kad Madonna name-dropuje, jer to je Vogue. Premda, recituje kao u American Life. A ja baš volim American Life.

Kanye West sa saradnicima ovo producirao, relativno diskretno. Demo verzija je mnogo brža i više liči na ono što je Natalia Kills radila. Verovatno je zbog toga zvanična verzija promenjena. Velika šteta. Natalia inače nije na konačnom popisu saradnika iako je očigledno doprinela.

BITCH I'M MADONNA je blizu onoga na čemu insistiram od Madonne. Rizik, nešto novo. Traka je kompleksna, ali sa jasnom porukom. Feel good je. Radio ju je producent koji se potpisuje kao SOPHIE. On je možda jedino sveže ime među saradnicima. Protresao je underground scenu 2013te godine, pa se blogovima probio do šire publike tokom ove godine. Pravi muziku koju bih opisao kao Preterani minimal. Nicki Minaj dolazi kao šećerna pena na tortu. NA NA NA NA NA

Tokom prethodnih godina, EDM je postao najisplativiji žanr popularne muzike.

Izbrisala se granica pop i dance chartova. Možda je malo zbunjujuće, ali Madonna uspeva da u tom haosu nađe svoje mesto. Sa jakom, generacijski različitom fan bazom, može da se čuje na radiju, ali i u klubu i na stadionu. Rebel Hart miriše na odličnu turneju, ali biće zarade i od prodaje pesama.

Tajming za dobar. Osim drugarice Nicki Minaj, niko nema sveže izdanje na chartovima u ovom trenutku. Pesme se mogu kupiti zasebno, ali se dobijaju i kao paket kada se preorder-uje album. Ovim potezom je obezbeđena galama o impozantnoj prodaji. Stvara se slika koja nije realna, ali ni daleko od prave. Madonnini albumi će se sigurno prodavati, ima još kredita kod publike. Ako je ideja jeftina, produkcija je skupa. Reakcije su uglavnom pozitivne, čini mi se da dolaze zbog olakšanja. Brinuli smo da će se osramotiti. Nije. Ovim izdanjem nije promenila svet, ali bar ni oštetila svoje zaveštanje.

Ostavi
komentar

Povezano