Zanimljivosti

24.06.2020.

Kraljičin rođendan nešto drugačiji ove godine Stray Dogg
Kraljičin rođendan nešto drugačiji ove godine

Britanska ambasada se prilagodila

Britanska ambasada u Beogradu odlučila je da, usled globalne pandemije i zdravstvenih preporuka, ove godine ne organizuje tradicionalni godišnji prijem kojim se obeležava zvanični Kraljičin rođendan. Umesto toga, proslava će biti upriličena svečanim koncertom, koji će biti prikazan putem Facebooka u četvrtak, 25. juna, od 17.15 časova.  
 
U okviru kraćeg online koncerta biće priređeni nastupi uživo ansambla Isidore Žebeljan i benda Stray Dogg iz Beograda, odnosno izvođenje gudačkog orkestra HRH The Countess of Wessex. Kao poseban deo muzičkog programa očekuje nas i zajednički nastup ambasadorke Ujedinjenog kraljevstva u Srbiji Šan Makleod i njene koleginice ambasadorke Srbije u Ujedinjenom kraljevstvu, Aleksandre Joksimović.
 
Muzika je tradicionalno važan deo proslave Kraljičinog zvaničnog rođendana, zbog čega će i ove godine posebna pažnja biti posvećena kvalitetnom muzičkom programu. 
 
Tokom teškog perioda pandemije muzičari su nastavili da donose utehu i zadovoljstvo u naše živote, posredstvom online koncerata, snimaka, često i sami izolovani u svojim domovima.  U mnogim slučajevima, pandemija ima ozbiljne negativne posledice po njihov život i rad.
 
Upravo iz tog razloga, ovim događajem žele da pokažu simboličnu podršku muzičarima u Srbiji i Ujedinjenom kraljevstvu i da, istovremeno, skrenu pažnju javnosti na inicijative koje su pokrenute u cilju pružanja brze i praktične podrške tokom perioda krize.
 
U pitanju su programi #DoItDifferentlyFund, koji koordinira organizacija Help Musicians u Ujedinjenom kraljevstvu, odnosno fond „OstaniKreativan - Stay Creative“, koji su u Srbiji zajedno pokrenuli lokalna izdavačka kuća Mascom i njihovi britanski partneri „The state51 Conspiracy“.
 
Cilj fonda „OstaniKreativan - Stay Creative“ je da pomogne muzičarima u prevazilaženju novonastale situacije u muzičkoj industriji prouzrokovane pandemijom. Učesnici beogradskog koncerta u čast Kraljičinog zvaničnog rođendana 2020, kompozitorka Isidora Žebeljan i grupa Stray Dogg, prvi su kandidati kojima će, posredstvom ovog fonda, biti omogućeno da do kraja realizuju svoje muzičke projekte. 
 
Britanska ambasada u Beogradu ovim malim online koncertom želi da se zahvali svim humanitarnim organizacijama i volonterima sa kojima je sarađivala tokom prethodnih meseci na različitim programima podrške lokalnoj zajednici.
 
Ostavi
komentar