Zanimljivosti

05.01.2015.

Kompletirana omaž trilogija Zemlje Gruva legnedarnom Dinu Dvorniku Zemlja Gruva "Dina u Zemlji Čuda"
foto: Omot EP-a
Kompletirana omaž trilogija Zemlje Gruva legnedarnom Dinu Dvorniku

Poslušajte "Zašto praviš slona od sebe?"

Izdanje "Dino u Zemlji gruva" je omaž benda Zemlja gruva delu Dina Dvornika i njegovih saradnika. Posle tri godine, objavljivanjem singla "Zašto praviš slona od sebe?", Zemlja gruva zaokružuje svoju trilogiju inspirasnu Dinom Dvornikom.

Dino Dvornik jedan je od retkih muzičara bivše Jugoslavije koji je ostavio toliko autorskog traga, prepoznatljivog muzičkog izraza i energije koja je ujedno išla u korak sa svetskim muzičkim tendencijama.

Polazeći od originala, svaku od tri pesme Zemlja gruva interpetira u svom prepoznatljivom maniru i dajući autorski pečat.

Prvi singl, "Afrika", objavljen je krajem 2012. godine. "Afrika" je afro verzija dance originala, koja dolazi 18 godina kasnije, sa porukom da kvalitetna muzika briše granice. Gost na pesmi je Predrag Vukčević,  osnivač BEGE FANK brenda, koji u pesmi postavlja relaciju ST-BG  urbanih kulturnih pojava i daje suštinski lajn "Nacija je ispod gruva"

U 2013.godini objavljen je singl "Jače manijače". Pomerajući se od Dinove energične interpretacije ka izrazito senzualnoj, ženskoj interprepretaciji Zoe Kide i Zemlje gruva, pesma dobija sasvim novi izraz. Gost manijak na pesmi je poznati zagrebački autor Gidra. Video za pesmu je korišćen za promociju filma S/Kidanje.

Konačno, krajem 2014. godine projekat je zaokružen singlom "Zašto praviš slona od  sebe?".

Okosnica i originala i obrade je poznata bas linija za pesmu Stratus, Billy Cobhama. Ova linija je korišćena i u numeri Massive Attacka – „Safe from harm“, koja je bila inspiracija za tekstualni obrt na kraju pesme.

Izdanje je dostupno na Deezeru i na drugim portalima za digitalnu distribuciju muzike.

Ostavi
komentar