Zanimljivosti

27.11.2012.

Jessie Ware - Sasvim iskreno Jessie Ware
foto: www.universalmusic.rs
Jessie Ware - Sasvim iskreno

Ekskluzivno na MjuzNews portalu - kako je nastao "Devotion"

Nakon samo jednog albuma koji je izašao u avgustu 2012. godine Jessie Ware je stekla ogromnu pažnju i odlične kritike a često je porede sa ikonama kao što je Sade ili Annie Lenox, pa čak i Adele. Zahvaljujući saradnji sa ljudima iz Universal Music Serbia, ekskluzivno objavljujemo tekst u kom Jessie Ware opisuje kako su nastale pesme sa albuma Devotion, emotivna stanja kroz koja je prolazila dok ih je pisala a otkriva i voma interesantne detalje iz svog privatnog života. Naša je preporuka da tekst čitate dok slušate album - tako je najlepše! Uživajte.

Devotion

Devotion je prva numera na albumu, jer to je pesma sa kojom je sve počelo. To je prva pesma koju sam napisala sa Dave Okumuom i ujedno prva sa kojom sam definisala kakav umetnik želim da budem. Osim što ceo album nosi naziv po ovoj numeri ona nas na najbolji mogući način uvodi u svet koji sam stvorila uz pomoć Davea.

Wildest Moments

Kad smo napisali pesmu Wildest Moments moj utisak je bio da zvuči kao celtic R&B. Kao prvo, mislila sam da nikada neću imati gitaru na albumu i od jednom tu je gitara – kroz celu pesmu! Bilo kako bilo, ovu pesmu napisala sam zajedno sa Kid Harpoonom a nastala je nakon jedne žučne rasprave sa mojom najboljom prijateljicom Sarom. Bili smo na svadbi mog menadžera, bio je to užasno vreo vikend, oktobra 2011., svi smo bili pomalo pijani, počelo je gađanje hranom, sve se pomalo otelo kontroli i završilo se tako što me je Sara ljutito ignorisala naredne tri nedelje! Sećam se kako me je pljesnula po licu – bilo je totalno bizarno! Ali, takav je moj odnos sa Sarom, mi smo kao ludački zaljubljen par koji se svađa i ima svoje uspone i padove. To je buran odnos kakav možete imati samo sa najboljom drugaricom. Muškarci jednostavno nemaju takav odnos. Mislim da je to definitivno karakteristično za žene – da se svađaju, pa ignorišu jedna drugu, pa se pomire, pa se raspravljaju oko toga kako su se pomirile. Sve u svemu, ovo je zapravo ljubavna pesma za moju najbolju drugaricu, ali isto tako ističe činjenicu da možemo biti najbolje ali možemo biti i užasne jedna prema drugoj. Moj šminker sa kojim sam se upoznala dok smo radili na spotu za Wildest Moments mi je rekao da je i Bjork svoju pesmu Joga napisala za svoju najbolju prijateljicu. To me je veoma obradovalo jer jako volim Bjrok i tu pesmu. Ali isto tako mi je drago što se Wildest Moments može odnositi na bilo koji tip odnosa među ljudima. Jako sam srećna što su je ljudi tako dobro prihvatili.

Running

Running je zapravo poslednja pesma koju sam napisala za ovaj album. Otišla sam u Bristol da se vidim sa Bashmoreom a htela sam da napišemo drugi deo za Sweet Talk – pesmu koju smo napisali zajedno. Sweet Talk je pesma o momku koji vas osvaja iznova i iznova i vi mu se vraćate iako znate da ne bi trebalo... A Running je pesma o posledicama odluka iz pesme Sweet Talk. Volim ovu pesmu i veoma sam ponosna na nju. Nastala je na kraju rada na albumu kad je prestao sav pritisak koji traje tokom snimanja. Želela sam da se osećam kao diva u ovoj pesmi i želela sam dramatičnu pesmu ali smo dobili melanholiju koja se proteže kroz melodiju... Refren je „You keep me running“ - i to je to. To je prvi singl koji smo sa ovog albuma izbacili u Britaniji i za ovu pesmu smo uradili prvi spot. Moja želja je bila da uradimo upravo takav – maksimalno nagažen spot u kom ja pevam u „diva“ fazonu u praznom jazz klubu, koji je inače restoran mog prijatelja u Vauxhallu, i predivan je. Želela sam da se kroz ovu pesmu i ovakav spot na neki način „poklonim“ Sade i njenom spotu Smooth Operator.

Still Love Me

Ovu pesmu napisala sam sa Dave Okumuom. Podsetila me je na Petera Gabriela. Ima taj fazon „t-ga“, „t-ga“ i stvarno zvuči kao Grace Jones ili Peter Gabriel. Radi se o mom momku. Mi smo par koji je bio jako dugo zajedno, pa smo raskinuli i vratili se jedno drugom. Ja sam veoma nesigurna devojka i deo „Do you still love me“ se odnosi na mene, to ja njega pitam. Dopada mi se što ova pesma ima malo življi tempo i volim taj efekat koji smo dobili zahvaljujući Daveu i Lexu koji su radili mix na albumu, učinili su da dobijemo odličan surround zvuk. To mi se jako sviđa.

No To Love

Ova pesma je najbolje od Dave Okumua. Ja stvarno nemam nikakve zasluge za nju, osim što sam je otpevala. Dave je došao sa tom pesmom, probali smo stihove, napisali smo dodatni refren ali ispostavilo se da nema potrebe. Tako smo pustili da se ta jedna rečenica ponavlja i napravili smo različite priče – ono što se menja je „What were you thinking of, what were we thinking of“ ali ko kaže „ne“ ljubavi? Imamo sve te različite priče u kojima neko potencijalno odbija ljubav. Tako da, iako imamo ponavljanje teksta, radi se zapravo o dijalogu. Ja imam svoj hip-hop momenat, pa Dave repuje na to. Razmišljali smo... „Oh, treba nam reper za ovo... koga da zovemo, da pitamo MF Dooma... o bože...“. I onda sam ja rekla Daveu „Hoćeš ti da probaš?“ a on je rekao da hoće. Sada mi neprekidno šalje hip-hop pesme u kojima on repuje. Stvarno sam srećna zbog toga.

Night Light

Ovu sam pesmu napisala sa Kid Harpoonom. To je jedna od onih pesama koja se u finalnoj verziji jako razlikuje od prve demo verzije. To je ljubavna pesma za mog dečka ali bila je previše sladunjava a ja sam htela da joj damo malo strasti i žestine. Zato ju je Dave preradio dodavši gitare koje se čuju kasnije i kroz ostatak albuma, u Running i Sweet Talk. U ovoj pesmi sam se zaista zabavila dok sam je pevala. Mom dečku se inače pesma baš i ne dopada i on bi više voleo da je Sweet Talk o njemu. Šteta, ali ja je svejedno volim. Napravili smo zaista sjajan spot za nju sa mojim jako dobrim prijateljem Chrisom Sweeneyom. I opet ja furam taj „diva“ fazon iz ’90. Luda sam za filmom The Bodyguard i za Whitney Houston i zamišljam da sam kao ona kad peva Queen of the Night na sceni u onom ludačkom oklopu.

Swan Song

Verovatno nikad nikome neću reći o čemu je ova pesma. Čini me jako tužnom. To je pesma o rastajanju. Zamišljam je kao uspavanku ali ona ima i hip-hop feel a u isto vreme je veoma tužna pesma.

Sweet Talk

Ovu sam pesmu napisala sa Juliom Bashmoreom u Bristolu u njegovom malenom studiu. Bilo je leto, radili smo neku drugu stvar, izašli smo na klopu i vratili se u studio negde oko 22h. A ja ne volim da radim posle 17h. Volim da radim od 9-17h. Volim taj osećaj da radim normalan posao, tako da kad pišem volim da radim do 17h. Ali kad smo stigli u studio te večeri u 22h, odlučili smo da napišemo pesmu. Dobro sam se osećala i kao pravi umetnik rekla sam „Hej, ajde da napišemo pesmu“. Bila je to jedna od pesama koju sam najlakše od svih napisala, Bashmore je počeo sa tim „swinging“ ritmom, bilo je stvarno lako napisati je i bili smo jako zadovoljni. Htela sam da dobijem onu lakoću u tonu da bude zgodna za slušanje i dok kuliraš na jahti recimo. Imala sam na umu film „Nepristojna ponuda“ dok sam je pisala. A htela sam malo i Sade fazon. Takođe htela sam da kroz ovu pesmu unesem malo svetla u album jer je sve ostalo bilo dosta teško i melanholično. Sve u svemu srećna sam što je pesma ispala dobro. Jedna je od mojih omiljenih. Nije previše ozbiljna ali je iz nje nastala pesma Running pa tako praktično imamo priču u nastavcima, deo jedan i deo dva. Sweet Talk je o stvarima koje znaš da nisu dobre za tebe ali im se ipak vraćaš a Running je o onome što biva posle.

110%

Ovo je prva pesma koju sam napisala sa Juliom Bashmoreom i da budem iskrena to je bilo u periodu kad mi pisanje nije najbolje išlo. Već sam bila u fazi kad sam počela da paničim, nikako mi nije išlo, bili smo već dobrih 4 ili 5 sati u studiu... Nisam mu ni pokazala svoje beleške a svom menadžeru sam poslala SMS „Hoću kući, ne mogu ja ovo“ a on mi je odgovorio „Ostaješ prema tome – ćuti“. Mislim, ja sam već volela Bashmorea ali to nam je bilo prvi put da radimo zajedno i uopšte da provodimo vreme zajedno. Nisam baš bila sigurna u sebe i imala sam bukvalno knedlu u grlu misleći „O Bože, moram da zbrišem odavde“. Međutim, on je već imao taj stvarno dobar instrumental koji me je malo podsećao na Andre 3000 i Keli’s Millionaire. I tako, prebirali smo po „Hip – hop greats“ i tu su bili Tupac, Biggie i Big Pun u jezivom outfitu, kako sedi na svom tronu. Tad mi je palo na pamet. OK, neću da pišem pesmu o sebi, jer on me i tako ne poznaje najbolje. Napisaću pesmu o devojci koja pokušava da nagovori Big Puna da igra. Znate sve one hip-hop devojke koje su u fazonu „hey come on“ i pokušavaju da ga skinu sa trona. To je taj „MTV Base“. Napisala sam je i sve je bilo oko toga da neko pokušava nekog drugog da namami na podijum za igru – i jednostavno je upalilo. Nekako smo dobili osećaj french POP-a. Mojoj mami se uvek sviđala ova pesma jer kaže da joj zvuči kao francuska disko pesma iz sedamdesetih, što me čini srećnom. Meni se veoma sviđa oštar bit i sample ali sa veoma toplim glasom. Veoma je zabavna i prilično elektronik i to je na neki način naš eksperiment sa elektronik stranom ovog albuma.

Taking in Water

Ova pesma nije trebala da se nađe na ovom albumu. Bila je demo na koji sam zaboravila. Ali ja sam uvek osećala da mi je važna. To je pesma o mom mlađem bratu prema kom sam ja bila pomalo stroga a on je bio u problemima i prolazio je kroz težak period. Valjda je to tako sa braćom i sestrama, moja sestra je stroga prema meni a ja prema njemu... Ja sam u sredini, on je najmlađi i svi se veoma volimo. Moja majka, moj brat i moja sestra su veoma bliski. Ali, ja nikada nisam sa njim mogla da nađem zajednički jezik. Bila sam veoma loša prema njemu. I kad je prolazio kroz teške periode nisam sa njim mogla o tome da razgovaram. Ispričala sam Kid Harpoonu o tome i onda smo zajedno napisali ovu pesmu i drago mi je da je na kraju završila na albumu. Volim da je izvodim uživo i uvek me, dok je pevam, obuzmu emocije. Veoma sam ponosna na svog brata i drago mi je što pesma ističe koliko je poseban.

Something Inside

Ovu pesmu sam napisala sa veoma mladim, izuzetnim producentom koji se zove Slime. Našla sam ga na internetu. U to vreme sam živela sa Sarom i ona mi je rekla „Dođi da vidiš ovog tipa, našla sam ga na internetu, on je radio ovu pesmu – Gals“.  Pogledala sam pesmu na YouTubeu, bila je uvrnuta. Sara je pronašla njegovo pravo ime i gde živi! A živeo je u Brixtonu bukvalno iza ugla u odnosu na nas! Našle smo ga na FB-u, ja sam ga pozvala i rekla mu „Ćao Will, ja sam Jessie, živim blizu tebe i mnogo mi se dopada tvoja muzika. Volela bih da te upoznam, ako hoćeš svrati na čaj“. Nekako sam htela da pristupim na stari način kao što sam zamišljala da su radili pisci četrdesetih godina, pre nego što je postojao e-mail. On je rekao „Cool, ok, doći ću na čaj“. Sara i ja smo pripremile čaj. On je došao. Mislim da je bio urađen. Bio je baš mlad, a očigledno je prethodno proverio ko sam pa je bio u fazonu „E, mnogo mi se sviđa to što radiš“. Doneo je neke svoje stvari  - stvarno dobra muzika. Pisali smo zajedno sa mojom prijateljicom Laurom Dockerill. Otišli smo do njegovog studentskog stana koji je on jadničak pokušao malo da rasčisti, ali bio je stvarno rupa. I tako smo u tom nikakvom momačkom stančiću napisali ovu pesmu. Bio je to čudnovat dan. Osetila sam da je to pesma za kraj albuma. Bila sam presrećna što sam našla ovog talentovanog momka.

Jessie Ware i album Devotion su dostupni u digitalnoj i fizičkoj prodaji u Srbiji. Digitalno ga možete naći na dobrestvari.rs i preslušati na deezer.com. Za informacje o prodajnim mestima fizičkih izdanja posetite universalmusic.rs.

 

 

 

 

Ostavi
komentar
  • 5.12.2012, 05:03h Katarina - Fascinantno. Ko bi rekao da ovako razmislja.

  • 28.11.2012, 23:38h milica - Kakva zena! Jel ima ikakve sanse da ovakva licna svedocenja objavljujete i za druge muzicare. Mnogo je interesantno kada se vidi o cemu je mislila dok je radila na nekoj stvari.

  • 27.11.2012, 13:22h vedran - Bravo za tekst. Ovako nesto definitivno strasno nedostaje domacim portalima - kvalitetno, obimno, zanimljivo, originalno! Svaka cast. Nadam se da cete kao novi portal uspeti, a sve govori da hocete.

Povezano