Zanimljivosti

16.01.2013.

Ivica Lauš, priča o pobedniku 3K Dura, bez srećnog kraja Ivica Lauš
foto: PR Photo
Ivica Lauš, priča o pobedniku 3K Dura, bez srećnog kraja

Kako su krenula takmičenja talenata u Srbiji

U proteklih nekoliko godina popularnost TV emisija u kojima se takmiče talentovani pevači – amateri, dostigla je neverovatne razmere. Čuveni Simon Cowel, vlasnik formata X – Factor, je nakon neverovatnog uspeha ovog show-a u Velikoj Britaniji lansirao isti i u Americi gde je druga sezona završena pre svega par nedelja a treća se već ozbiljno priprema i najavljuje. Ovaj trend nije zaobišao ni Srbiju pa na domaćim kanalima praktično tokom cele godine možemo pratiti emisije na ovu temu, jer kako se jedan serijal završi tako drugi krene. A kako je sve počelo?

Pre više od petnaest godina na tadašnjem Trećem kanalu RTS-a, pokrenuta je sjajna emisija pod nazivom 3K Dur. Idejni tvorci bili su Ana Milićević, tadašnja urednica muzičkog programa Trećeg kanala i čuveni Voja Nedeljković. Koncept emisije je bio sličan današnjim formatima – organizovane su audicije, birani su najbolji kandidati a zatim su se kroz emisije oni takmičili u u pevanju a sve uz pratnju genijalnih Nevernih Beba. Žiri se menjao iz emisije u emisiju, a koliko je 3K Dur bio popularan i omiljen govori i činjenica da su članovi žirija između ostalih bila mnoga velika imena domaće glumačke i muzičke scene kao što su Bisera Veletanlić, Tanja Bošković, Marija Mihajlović i mnogi drugi.

Ivica Lauš je momak koji je pobedio u prvom 3K Dur serijalu i koji je ostao upamćen po odličnim izvođenjima Deep Purple pesme Child in Time i Daira domaćeg benda Smak. Oni malo stariji koji su pratili 3K Dur znaju da je Ivica kasnije gostovao na prvom albumu sastava  Alogia i da se neko  vreme pojavljivao u javnosti, a kasnije bio i član žirija u 3K Duru. Međutim, već godinama nismo čuli ništa o njemu, a budući da se ovih dana bavimo temom takmičenja za talente i bivšim pobednicima, poželeli smo da popričamo sa njim o njegovim iskustvima. Emisija 3K Dur i Treći kanal odavno više ne postoje, a kako saznajemo Ivicina priča će na žalost, najverovatnije pronaći epilog na sudu zbog neispunjavanja obećane nagrade od strane organizatora prema njemu kao pobedniku. Evo kako se Ivica seća svog učešća u takmičenju i šta radi danas.

MjuzNews: Šta trenutno radiš, čime se baviš profesionalno i da li se na bilo koji način baviš muzikom i pevanjem?

Ivica Lauš: Radim za platu u firmi, kao sav normalan svet. Muzika i pevanje su tu, ali nisu u prvom planu.

MjuzNews: 3K Dur je bio prva emisija tog tipa kod nas a ti pobednik prvog serijala. Da li si osetio popularnost i kako se ta pobeda odrazila na tvoju svakodnevicu tada?

Ivica Lauš: Svakako da jesam, i to prija, ali moja svakodnevnica se nije mnogo promenila, i dalje sam morao da se snalazim za život kao i do tad. Postojala je nada da će se nešto promeniti, koja je pobedom samo pojačala intuiciju da će se iz svega toga na kraju dogoditi nešto što sam priželjkivao. Ali na moju, a i na žalost publike koja je pratila pomenuto takmičenje, moja popularnost je trajala samo do početka drugog ciklusa, kao što se i danas dešava pevačima koji pobeđuju na sličnim takmičenjima.

MjuzNews: Da li je pobeda u 3K Duru tada značajno uticala na dalji tok tvoje pevačke karijere?

Ivica Lauš: Pa moja „karijera“ je trajala zaista kratko, toliko da mogu slobodno reći da ja i nemam karijeru. Možda, da je sve bilo kako su obećavali... Ili da sam imao nekih rodbinskih ili finansijskih aduta, možda učlanjenje u stranku... ali ne umem tako da funkcionišem, i to nije deo mog poimanja realnosti. Recimo da sam ustvari bio samo iskra, koja nije imala luč.

MjuzNews: Da li je 3K Dur ispunio tvoja očekivanja i da li smatraš da su organizatori ispunili sve svoje obaveze (i obećanja) ka tebi kao pobedniku?

Ivica Lauš: Kao što ste proteklih dana mogli videti, u mnogim tabloidima  i dnevniim novinama je objavljena vest da sam tužio RTS. Da su te obaveze ispunjene, siguran sam da bi danas sve bilo dugačije. 3K Dur je sjajno zamišljen, ali definitivno loše realizovan,  jer pored sve podrške publike i hvale nije gledaocima i fanovima dao ono što su ti isti gledaoci platili kroz pretplatu u to vreme, a organizatori obećavali – snimljen CD i sve ono što se pominjalo pride.

MjuzNews: Sad kada razmišljaš o svom učešću i pobedi, da li ti je ipak drago što si učestvovao?

Ivica Lauš: Na neki način jeste, a na neki i nije. Jeste, jer je to bilo moje prvo iskustvo na televiziji, i što sam u to vreme video gde mi je mesto, među najboljim pevačima – amaterima. Danas su mnogi od njih i profesionalci. Nije mi drago, jer sam video kako to kod nas zapravo funkcioniše – ne lipši magarče do zelene trave...

MjuzNews: Da li bi se ikad više prijavio za takmičenja sličnog tipa kod nas?

Ivica Lauš: Sa ove tačke gledišta ne bih. Jednostavno, ne bih mogao sve to ponovo da prolazim, naročito onaj deo, ako bi postojala neka nagrada kao CD, da godinama molim za ono što mi po pravu pobednika pripada. Savetovao bih mlade pevače i muzičare, da što više rade na sebi i da budu ono što jesu, da ne slušaju puno šta je „komercijalno“ a šta ne, nego da rade onako kako oni misle da treba. Iskrena i prava energija uvek nađe put do slušalaca, što danas najviše i nedostaje.

Ostavi
komentar

Povezano