Zanimljivosti

02.10.2014.

Intervju sa pijanistkinjom koja je ušetala u Cineplexx pravo iz 1911. godine Publika u sali Cineplexx-a
foto: Youtube screenshot
Intervju sa pijanistkinjom koja je ušetala u Cineplexx pravo iz 1911. godine

"Reakcije su bile apsolutno čarobne!"

Muzej nauke i tehnike (Skenderbegova 51), 6. oktobra slavi 25 godina postojanja!

Ovim povodom, a sa ciljem da se što šira javnost upozna sa jubelijeom i činjenicom da će muzej kao rođendanski poklon građanima otvoriti svoja vrata za besplatne posete od 7. do 12. oktobra, osmišljena je kreativna kampanja sa idejom da se Muzej nauke i tehnike predstavi kroz vremepolov nauke i tehnike.

Za potrebe same reklamne kampanje korisćene su su stare autentične reklame i oglasi koji su vezani za predmete u postavci, potpisani porukom “Samo za radoznale” i pozivom da se poseti Muzej nauke i tehnike.

Kampanju je osmislio kreativni tim agencije McCann Erickson a jedna od aktivacija je organizovana ovih dana u bioskopu Cineplexx na projekciji najnovijeg hit filma “Lavirint”. Umesto moderne projekcije koju su očekivali, publiku je dočekao krajnje neobičan prizor; rustični pianino ispred platna, projekcija kadrova iz nemog filma i pijanistkinja koja je izgledala kao da je u salu ušetala pravo iz dvadesetih godina prošlog veka!

Upravo sa tom devojkom, pijanistkinjom Katarinom Ranković, koja je par sekundi kasnije sela za klavir i naočigled zbunjenih ljudi u publici počela da svira, mi smo imali prilike da popričamo. Ovo je njena priča o tome šta se zapravo odigralo tog zabavnog dana u bioskopskoj sali u Ušću:

MjuzNews: Ovih dana si imala prilike da učestvuješ u jednom jako zabavnom i nesvakidašnjem projektu, reci nam o čemu se radi.

Katarina: Naime, bila sam deo divnog projekta sa ciljem promocije Muzeja nauke i tehnike i proslavljanja jubileja njegovog postojanja. Kroz muziku, druženje i saradnju sa tim divnim ljudima, napravljena je lepa multimedijalna priča, koja će verujem zaintrigirati javnost, kao što je uspela da zaintrigira auditorijum koji je “učestvovao” u samom performansu. Nadam se i osećam da će se ta pozitivna energija osetiti kroz viral koji će biti deo promocije Muzeja nauke i tehnike.

MjuzNews: Ono što je manje poznato je činjenica da si muziku koju si svirala sama komponovala specijalno za ovu priliku. šta ti je bila inspiracija?

Katarina: Kako sa koleginicom Ljubicom Damčević već skoro dve godine stvaram autroske improvizacije, na temu 40-ih i muzike tog doba, kojom su u zadimljenim prostorijama bili praćeni nemi filmovi, a što je i bila tematika projekta, došla sam na ideju da motiv naše improvizacije “Traffic lights”, zaista izimproviujem i napravim nešto drugačije, a sa sličnom idejom koju smo nas dve imale, a koja je vizualno bila usko povezana sa tematikom koja je usledila. Tako je nastala nova improvizacija i muzika koja je u isto vreme inspirisana motivom iz prošlosti i sadašnjim trenutkom priče o vraćanju u neka divna vremena, što je dalo dodatnu čar.

MjuzNews: Kakve su bile reakcije publike kada su, umesto početka projekcije savremenog filma ugledali tebe u kostimu sa početka 20. veka kako sedaš za rustični klavir i počinješ da vsiraš?

Katarina: Duh sa početka 20. veka smo prebacili za jedno popodne u TC ‘’Ušće’’, tako da su reakcije počele već na stepeništu i ispred izloga, dok sam prolazila tako obučena, da bi se sve to nastavilo, pre svega žamorom u publici, zatim tišinom i pažnjom sa kojom su posmatrali šta se dešava “ubacivši” se na moment u vremensku mašinu i kulminacijom na kraju kada je usledio gromoglasni aplauz. Apsolutno čarobno!

MjuzNews: Koliko ti znači da, u moru obaveza koje imaš baveći se svojim poslom, povremeno iskoračiš u ovako neku avanturu?

Katarina: Svakako mogu reći da je ovo za mene bilo nadasve nesvakidašnje, ali isključivo zbog licnog iščekivanja reakcija publike na performans, jer sam izvodila nešto što me i privatno inspiriše na stvaranje takvih improvizacija. Tako da, koliko god vremenski bila “ograničena”, za ovakve kreativne avanture vremena ću uvek naći jer je to ono što me ispunjava; da delim svoje ideje sa drugim kreativnim ljudima, kako bih muzikom i energijom iste dotakla ljudsku maštu.

U publici se našao i naš proslavljeni atletičar Emir Bekrić koji je, kao i većina posetilaca, bio iznenađen, ali i oduševljen što je imao priliku da odgleda prvi srpski igrani film. „Često odlazim u bioskop, volim filmove i pratim i našu i stranu kinematografiju, ali ovo je bilo jedinstveno iskustvojer do sada nisam imao priliku da pogledam naš prvi igrani film. Na kraju kada sam video da se radi o svojevrsnoj promociji Muzeja, sve što mogu da kažem jeste da je ovo jedna odlična ideja.“, izjavio je Emir Bekrić, najbolji srpski sportista u 2013. godini.

 

Ostavi
komentar

Povezano