Zanimljivosti

18.06.2013.

Giorgio By Moroder: Da li ste čuli? Daft Punk
foto: Cover
Giorgio By Moroder: Da li ste čuli?

Neobična numera sa albuma "Random Access Memories"

Novi album čuvenog francuskog dua se već uveliko vrti! I dok se većina navukla na hit „Get Lucky“, koji je urađen u saradnji sa čuvenim Pharrell Williams-om, i koji trenutno ima preko 60 miliona pregleda na YouTube-u, mi vam predstavljamo pesmu urađenu u kolaboraciji sa, moglo bi se reći, živom legendom – Giorgio Moroder-om!

Giovanni Giorgio Moroder (rođen kao Hansjörg Moroder) je rođen1940. godine u Italiji. Svoju muzičku karijeru započeo je sredinom šezdesetih, u Berlinu, i od tada pa do danas važi za jednog od najuticajnijih osoba u muzičkoj industriji. Moroder je jedan od pionira electro zvuka, a žanrovi u kojima je briljirao tokom svoje karijere su dance, disco, synthpop, italo disco i drugi. Takođe je među prvima uočio da je zvuk sintisajzera zvuk budućnosti, što i možemo čuti kroz naraciju u pesmi Duft Punk-a. Osnivač je nekadašnjeg čuvenog Musicland studija u Minhenu, u kojem su snimali mnogi izvođači kao Led Zeppelin, Queen, Elton John...

Lista imena sa kojima je Giorgio sarađivao skoro pa da nema kraja – Donna Summer, Freddie Mercury, Philip Oakey (The Human League), Bonnie Tyler, Berlin, Blondie, Irene Cara, David Bowie... Radio je muziku i za filmove – Midnight Express („Chase“), Flashdance („What a Feeling“), Top Gun („Take My Breath Away“) – za šta je nagrađen ni manje ni više Oskarom, ali i za mnoge druge!

Moroder je objasnio da u saradnji sa Duft Punk-om nije učestvovao u komponovanju ili produciranju pesme; oni su od njega samo tražili da snimi monolog o svom životu i karijeri, a ono što je veoma interesantno jeste da je svaka dekada Giorgio-vog života snimana različitim mikrofonom. Saradnju sa Duft Punk-om je ocenio kao odličnu, a njih opisao kao perfekcioniste. „Oni jesu dance, oni jesu electro, ali zadržavaju taj human touch“- kaže Moroder.

On u pesmi priča priču o godinama kada se stvarala istorija popularne muzike, o napuštanju škole zarad muzike, o spavanju u kolima, o diskotekama, o synth zvuku a sve je to veoma dobro ukomponovano sa melodijom pozadini koja prati njegov glas!

Uživajte!   

Ostavi
komentar
  • 20.06.2013, 16:48h Bosko - Izvanredna stvar i savršen album

  • 19.06.2013, 00:55h Milos - Hvala vam. Veliki ste carevi! Pitao sam vas za ovu numeru kada ste najavili album Daft Punka i ladno ste napisali tekst! Bravo!

Povezano