Zanimljivosti

27.11.2014.

Fenomen Zdravka Čolića Zdravko Čolić
foto: Official Facebook Page
Fenomen Zdravka Čolića

Obnavljanje gradiva u susret predstojećim koncertima

Dva rasprodata koncerta 12. i 13. decembra u Kombank Areni – nešto što nas uopšte ne čudi, kada je Čola i pitanju. Ovaj čovek već decenijama drži balkanski muzički tron, a predstojeći koncerti su samo dokaz za ovu tvrdnju!

Iako nema osobe u našoj zemlji koja nije čula za Zdravka, možda neke od ovih stvari niste znali, a ako jeste, nije na odmet da ih se podsetite, pa da spremni krenemo na još jedan Zdravkov spektakl (pardon, spektakle)! Pa da počnemo...

Zdravko je rođen u sredu, 31. maja, 1951. godine u 17 časova i 15 minuta u Sarajevu. Ako vas interesuje astrologija,  horoskopski znak mu je Blizanac.

Prvi susret sa muzikom se desio putem komšijskog radija, a prvu gitaru je dobio od oca Vlade, u četvrtom razredu osnovne škole.

Prvi put je javno zapevao u trećem razredu gimnazije, kada je sa drugom otišao u Baošiće, gde se na njegov nagovor prijavio na lokalno amatersko takmičenje pevača, na kome je Zdravko osvojio II mesto, po prvi put zaradivši novac svojim vokalom. Na takmičenju je peva numeru „Lady Madonna“ od The Beatles.

Posle srednje škole, upisao je Ekonomski fakultet u Sarajevu, koji je na želju roditelja završio nekoliko godina kasnije.

Pre nego što je započeo solo karijeru, Zdravko je bio član nekoliko grupa – Mladi i lijepi, Ambasadori, Novi ambasadori i čuvene Korni grupe, u koju je došao na sudbinski poziv Kornelija Kovača, da zameni Dada Topića. Zdravko ostavlja fakultet i Sarajevo za sobom, i dolazi u Beograd 10. septembra 1971. godine.

Posle nekoliko meseci problema i nedostatka novca, Zdravko donosi pravu odluku, odlučivši da postane solo pevač – pesma koja je obeležila početak njegove karijere je „Sinoć nisi bila tu“, koju je napisao Kemal Monteno, sa kojom je Zdravko nastupio na festivalu „Vaš šlager sezone“ u aprilu 1972. godine.

Sledeći veliki korak je bila Pesma Evrovizije u Luksemburgu, na kojoj je Zdravko pevao „Gori vatra“, koju je takođe komponovao Monteno. Nažalost, Zdravko je osvojio pretposlednje mesto.

Sedamdesetih godina Zdravkova popularnost je sve više rasla, prvenstveno zbog hitova – „Zvao sam je Emili“, „April u Beogradu“, „Loše vino“ i drugi – ali je još veći boom usledio kada su se Zdravku pridružile čuvene Lokice – jugoslovenska publika nije bila navikla na tako nešto! Ipak, nekoliko meseci posle spektakla koji je promenio tadašnju scenu, Zdravko je odlučio da ode u vojsku, pa je tako 14. novembra 1978. godine stigao u Valjevo, da služi vojni rok.

Prvi spektakularni nastup pred hiljadama gledaoca, Zdravko je imao na Marakani, 1. aprila, 1978. godine.

Zdravko je prvi pevač kome dodeljena dijamantska ploča Jugotona.

Zdravkov prvi studijski album je izbačen 1975 godine pod nazivom „Ti i ja“. Do sada je prodao više miliona primeraka nosača zvuka, a u svojoj dugačkoj karijeri ima ukupno 14 studijskih albuma, od kojih je poslednji izbačen prošle godine po imenom „Vatra i barut“.

Interesantan je podatak da je jedina Zdravkova ploča bez imena iz 1987. godine, koju ljudi zovu jednostavno „Zdravko Čolić“ ili „Rodi me majko sretnog“, ploča koja ima najmanji tiraž – prodata je u 180 hiljada primeraka. Sa tog albuma najpoznatija je pesma „Oj djevojko selen velen“.

U svojoj karijeri, Zdravko je snimio ogroman broj pesama, od kojih su nekih stotinak hitovi – apropo ovoga, mi se pitamo kako izabrati koje pesme pevati na koncertu?!

Za kraj, prema mišljenju redakcije, možda najlepša Zdravkova balada – uživajte, pa se vidimo uskoro da podržimo najveću muzičku legendu ovih prostora ikada!

 

 

Ostavi
komentar