Zanimljivosti

09.03.2013.

Eurosong: Sve naše pobede i porazi Željko Joksimović
foto: www.eurovision.tv
Eurosong: Sve naše pobede i porazi

Kakve smo sreće bili u proteklih deset godina

Od 2003. godine pa do danas Srbija je u finalu Eurosonga nastupila ukupno sedam puta, jednom smo pobedili i jednom smo bili drugi. Čak dva puta, 2003. i 2006. godine nismo učestvovali a jednom se nismo plasirali u finale. Dva puta smo učestvovali kao Srbija i Crne Gora a pet puta kao Srbija.

Interesantno je da Željko Joksimović 2004. godine nije uspeo da osvoji prvo mesto sa pesmom „Lane moje“ iako je osvojio čak 263 boda dok je samo godinu dana ranije Turskoj bilo dovoljno svega 167 bodova za pobedu.

Ali sve je to deo show-a koji toliko volimo i koji jedva čekamo i ove godine.

Evo kako smo se „proveli“ u poslednjih deset godina:

Prošle, 2012. godine, Eurosong je održan u Bakuu. Predstavljao nas je (pod rugi put) Željko Joksimović sa pesmom „Nije ljubav stvar“. Prošao je izuzetno dobro, osvojivši čak 214 bodova i treće mesto. Pobedu je onela Loreen sa pesmom „Euphoria“ a drugo mesto zauzela je Rusija.

2011. godine predstavljala nas je pesma Kristine Kovač koju je izvela Nina Radojičić. Pesma je nosila naziv „Čaroban“ i iako je nastup bio perfektan kao i Ninino pevanje, osvojila je svega 85 bodova 14 mesto. Te godine pobedio je duet iz Azerbejdžana Ell & Nikki sa pesmom „Running Scared“.

2010. godine, u Oslu, na opšte negodovanje domaće publike, predstavljao nas je Milan Stanković sa neobičnom pesmom Gorana Bregovića „Ovo je Balkan“. Nije prošao slavno, vratio se sa 72 boda i 13. osvojenim mestom. Te godine je pobedila je Lena koja je predstavljala Nemačku, sa pesmom „Satellite“

2009. godine Eurosong je održan u Ruskoj prestonici, Moskvi,  a Srbija nije uspela da se plasira u finale sa pesmom Marka Kona  „Cipela“.

2008. godine Eurosong je došao, zahvaljujući Mariji Šerifović, u Beograd, a nas je predstavljala Jelena Tomašević sa još jednim etno eksperimentom u kom je gostovao i Bora Dugić. Pesma se zvala „Oro“ i završila je solidno, na šestom mestu sa osvojenih čak 160 bodova. Pobednik te godine bio je Dima Bilan sa pesmom „Believe“.

2007. godine u Helsinkiju, Marija Šerifović nas je predstavljala sa pesmom „Molitva“, osvojila je 268 bodova 1 mesto!

2006. godine u Grčkoj, nismo učestvovali.

2005. godine u Kievu, nastupili smo kao Srbija & Crna Gora a predstavljao nas je sastav No Name sa pesmom „Zauvijek Moja“. Osvojili su  137 bodova i 7 mesto a te godine je trijumfovala Helena Paparizou  sa pesmom „My Number One“  osvojivši 230 bodova.

2004. godine,  u Turskoj Srbiju & Crnu Goru predstavljao je Željko Joksimović  sa legendarnom pesmom „Lane moje“ . Nažalost, osvojio je samo drugo mesto sa famozna 263 boda. Pobedu je odnela Ruslana koja je predstavljala Ukrajinu sa pesmom "Wild Dances" sa 280 bodova.

2003. godine, Riga, pobedila je Turska sa pesmom „Everyway That I Can“, koju je pevao Sertab Erener koji je osvojio svega 167 bodova koji su ipak bili dovoljni za pobedu. Srbija & Crna Gora te godine nije učestvovala.

Ostavi
komentar
  • 10.03.2013, 01:15h Milica - Nema smisla komentarisati godinu u kojoj nismo učestvovali (2003). Kapiram kontekst, ali svejedno, bespotrebno. I čemu & u Srbija & Crna Gora pobogu?

Povezano