Zanimljivosti

28.02.2013.

Eurosong, još malo interesantnih podataka Eurovision
foto: Youtube screenshot
Eurosong, još malo interesantnih podataka

Da li ste znali da ne postoji snimak takmičenja za pesmu Evrovizije iz 1956. godine jer su spretni Danci uspeli da ga izgube? Neverovatno zar ne? Zna se samo da je pobednik te godine bila Švajcarska, ali snimak takmičenja niti detaljniji podaci od glasanju, ne postoje. Sva ostala takmičenja uredno su zabeležena a snimci se netaknuti čuvaju.

Ovakvih interesantnih podataka o Eurosongu ima koliko želite, a mi smo danas za vas pripremili neke od najinteresantnijih. 

Od 1956. do 1977. godine show je vodio samo jedan voditelj. Od 1977. do 1995. godine trend se menjao pa su na sceni ponekad bila dva voditelja a ponekad jedan da bi od 1996. krenula tradicija muško - ženskog dua koja je, sa izuzetnokm 1999. godine kad ih je bilo troje, zadržana sve do 2009. godine da bi od 2010. godine kombinacija tri voditelja postala novo pravilo.

Takmičarske pesme ne smeju trajati duže od 3 minuta a na sceni ne sme biti više od 6 ljudi uključujući i plesače i prateće vokale.

Sve do 1998. godine show je podrazumevao i živ orkestar na bini koji je pratio sve takmičare. Svaka zemlja je slala svog dirigenta zajedno sa izvođačem a ulazak dirigenta na scenu bio deo protokola.

Ukupno do danas Eurosong je imao ukupno 60 pobednika od čega: 35 žena koje su nastupile solo, svega 8 muškaraca solista, 11 grupa i šest dueta.

Portugal i Litvanija su jedine dve zemlje koje su dobile nula bodova u godini kada su po prvi put učestvovale na Eurosongu i to Portugal 1964. godine a Litvanija 1994.

Irska je pobedila najveći broj puta, čak sedam, dok su Britanija, Francuska, Luksemburg i Švedska bile te sreće "samo" po pet puta.

Na prvom održanom takmičenju učestvovalo je svega sedam zemalja i svaka izvela po dve pesme.

Prvi put Eurosong je prenošen putem TV kanala u boji 1968. godine kada je show bio održan u Royal Albert Hall-u.

Čak šest puta, od 1981. do 1986. godine, Britanija je prema žrebu nastupala odmah nakon Norveške!

Čak 14 puta pobedila je pesma koja je izvedena kao jedna od 3 poslednje u finalu a svega 3 puta je pobednička numera otvorila finale. 

ABBA, najpoznatiji sastav ikada koji je učestvovao na Eurosongu pobedio je davne 1974. godine.

Neverovatno zar ne?

 

Ostavi
komentar

Povezano