Zanimljivosti

19.03.2013.

Dve naše genijalne pesme koje nikada nisu stigle do Eurosonga Flamingosi
foto: Youtube screenshot
Dve naše genijalne pesme koje nikada nisu stigle do Eurosonga

Neverovatni događaji, politički skandal i tragedije...

Dok čekamo maj i trodnevno uživanje u ovogodišnjem Eurosongu, sumiramo naše uspehe i neuspehe u proteklih desetak godina. Ne možemo a da ne primetimo da dve, verovatno najbolje domaće pesme napisane za potrebe Beovizije (ili Evropesme – Evropjesme), na žalost  nikada nisu ni dobile priliku da se takmiče na Eurosongu.

2003. bila je tužna godina. 12. marta te godine ubijen je tadašnji premijer Zoran Đinđić a iste godine, svega mesec dana kasnije održana je prva Beovizija koja, iako je bila takmičarskog karaktera, nije svog pobednika slala na Eurosong već se radilo o nekoj vrsti generalne probe za izbor predstavnika za Eurosong budući da su Srbija i Crna Gora naredne, 2004. godine, nakon 12 godina pauze, ponovo uzele učešća na ovom takmičenju.  Beovizija 2003. isprva je planirana za 23. mart ali je zbog atentata pomerena na 12. april. Za konkurs je prijavljeno oko 200 pesama od kojih je odabrano svega 28 koje su izvedene u takmičarskom delu festivala. Ubedljivu pobedu odneo je Toše Proeski sa pesmom „Čija Si“ koju su zajednički pisali i komponovali Leontina i Željko Joksimović. Pesma je postala ogroman hit i jedna od numera po kojoj ćemo zauvek pamtiti Tošeta Proeskog koji je, nešto manje od četiri godine kasnije, tragično stradao u saobraćajnoj nesreći.

Svega tri godine kasnije, 11. marta 2006. godine u beogradskom Sava Centru održana je druga po redu Evropesma – Europjesma na kojoj se odigrala prava drama sa političkom pozadinom i tužnim muzičkim krajem. Naime, članovi žirija RT CG nisu dodelili ni jedan  jedini poen dvema najbolje plasiranim pesmama sa prethodno održane Beovizije. Nakon takvog glasanja, najveći broj bodova žirija dobio je podgorički boy bend No Name i njihiva pesma „Moja ljubavi“. Rezultat teleglasanja je međutim bio takav da je beogradski sastav Flamingosi i njihova pesma „Ludi letnji ples“ dobio bezmalo 12000 glasova dok su No Name dobili svega oko 3500. Publika u Sava Centru je negodovala i onemogućila izvođenje pobedničke pesme „Moja ljubavi“ . Epilog je u najkraćem bio taj, da zbog nemogućnosti dogovora između Srbije i Crne Gore, te 2006. godine nismo ni učestvovali na Eurosongu. Ironično, ili logično, državna Zajednica Srbije i Crne Gore raspala se dva meseca kasnije, 21. maja 2006. godine.

„Ludi letnji ples“ je kao i „Čija si“ postao hit neverovatnih razmera a ako se setimo da su te godine (2006.) na Eurosongu u Atini pobedili Lordsi jasno je kolika je šteta što smo propustili priliku da učestvujemo i sasvim sigurno osvojimo odličan plasman. I na kraju, da priča bude još neverovatnija i tužnija, na dan ovog skandala i fijaska, 11.3.2006., umro je tada već bivši predsednik Slobodan Milošević pa je zbog toga Evropesma – Europjesma emitovana na drugom programu RTS-a, a Luis, naš čuveni pevač koji je učestvovao u pesmi Flamingosa, poginuo je kao i Toše u saobraćajnoj nesreći, 2011. godine.

"Čija si", Toše Proeski

"Ludi letnji ples", Flamingosi

Ostavi
komentar

Povezano