Zanimljivosti

16.05.2013.

Drugo polu-finalno veče: MjuzNews prognoza ko ide dalje Azerbejdžan, kostimska proba
foto: www.eurovision.tv
Drugo polu-finalno veče: MjuzNews prognoza ko ide dalje

Naš izbor novih 10 finalista

Večeras, od 21h po našem vremenu, počinje drgo polu – finalno veče takmičenja za pesmu Evrovizije. Sedamnaest zemalja takmičiće se za prolaz u finale, a samo njih deset dobiće šansu da se u subotu 18. maja bori za pobedu. Mi ove godine nismo imali sreće, pa ćemo morati da pronađemo neku zemlju sa dobrom pesmom za koju ćemo navijati. To neće biti lako J. Mi smo se malo zabavljali prognozirajući ko će od večerašnjih takmičara proći dalje a ko ne. Koliko smo dobri u tome ili koliko nam dobro radi staklena kugla, saznaćemo uskoro, a vi nam kažite – da li se slažete sa nama?

1 . Litvaniju predstavlja dvojac PeR, što je skraćenica za Please Explain The Rhythm. Oni funkcionišu od 2007. i veoma su popularni kako u Litvaniji tako i van nje. Njihova pesma nosi naziv „Here We Go“ a kao što zaključujete iz naslova momci pevaju na engleskom što im, kako se čini, podiže šanse za prolaz u finale. Njihov žanr je hip – hop / rnb. Mi kažemo da će PROĆI dalje.

2. San Marino predstavlja Valentina Monetta sa predivnom baladom „Crisalide“ (Vola). Možda se sećate da je Valentina svoju zemlju predstavljala i prošle godine u Bakuu, ali na žalost nije uspela da se plasira u finale. Nadamo se da će ove godine imati više sreće. Ona peva na italianskom, što pozdravljamo svim srcem i zato predviđamo da će PROĆI u finale.

3. Makedoniju predstavljaju Esma Redžepova i Lozano sa pesmom „Pred da se razdeni“. Oni su poslednja bivša jugoslovenska republika koja i dalje ima šansu za plasman u finale budući da se Srbija, Hrvatska, Slovenija i Crna Gora nakon prve polu finalne večeri nisu plasirale u finale. Držimo im fige na obe ruke i predviđamo da će PROĆI.

4. Azerbejdžan predstavlja šarmantni Farid Mammadov sa „evrovizičnom“ pesmom „Hold Me“. Azerbejdžan je ove godine izvukao tešku artiljeriju: pesma je solidna, Farid je dobar frajer a pesma je na engleskom pa mu mi prognoziramo PROLAZ u finale.

5. Predstavnica Finske je Krista Siegfrids sa pesmom „Marry Me“ koja je u fazonu modernih teenage zvezda tipa Taylor Swift. Koliko će to proći na Eurosongu ostaje da vidimo. Mi kažemo: DA.

6. Gianluca koji predstavlja Maltu je, nećete verovati, po profesiji - lekar. Jedno je sigurno, za jednog lekara ubija kako peva J. Njegova pesma „Tomorrow“ je lagana i iz foldera Mumford And Sons. Na engleskom je i mi mu prognoziramo... hm... PROLAZ (ali jedva) dalje!

7. Bugarska pesma, bez preterivanja može da uđe u najuži izbor za najgoru pesmu svih vremena. Predstavnici Elitsa Todorova i Stoyan Yankulov izvešće numeru „Samo Šampioni“ koja je svojevrsni mashup etna, folka, elektra i ko zna čega sve ne, ali na najlošiji način koji možete zamisliti. Ako prođu dalje biće to skandal decenije. Mi prognoziramo – NE!

8. Plavokosi Eythor Ingi predstavlja Island sa pesmom „Eg A Lif“. Lepa, spora i nežna balada sa jednostavnom muzičkom pratnjom i interesantnim zvukovima kiše i grmljavine. Eythor peva na svom maternjem jeziku i to sjajno zvuči. Želimo mu puno sreće, ali poznajući kriterijume Eurosonga, prognoziramo da – NEĆE proći...

9. Grčka je ove godine odustala od pompeznih letnjih hitova i (gej) frajera od kojih zastaje dah, i napravila je pomalo neočekivan zaokret. Njih ove godine predstavlja simpatični sastav Koza Mostra u saradnji  sa Agathonom Iakovidisom. Njihova pesma „Alchol Is Free“ mešavina je tradicionalnih grčkih nota, POP-a i ska ritma. Pevaju na grčkom, simpatični su i mi i prognoziramo – PROLAZ.

10. Dvadesetjednogodišnja Moran Mazor, predivnom baladom „Rak Bishvilo“ predstavlja Izrael. Ona peva na hibry jeziku čija lepota maksimalno dolazi do izražaja u njenom izvođenju. Naša prognoza – PROLAZ u finale.

11. Jermeniju ove godine predstavlja njihov najpopularniji rok sastav Dorians. Njihovu pesmu „Lonely Planet“ komponovao je ni manje ni više nego Tony Iommi, gitarista Black Sabbatha. Pesma je rok balada koju ovi momci pevaju na engleskom što im donosi veće šanse za prolaz dalje. Ipak, uprkos očiglednom trudu, pesma je pomalo banalna i staromodna pa je naš sud – NE. Videćemo.

12. Mađarsku ove godine predstavlja ByeAlex sa simpatičnom pesmicom „Kedvesem“. Ovo je jedna od najboljih pesama u istoriji učestvovanja Mađarske na Eurosongu pa mi smatramo da ih zato treba nagraditi i dati im šansu u velikom finalu. Dakle naše predviđanje je da će PROĆI dalje.

13. Norveška je ove godina odlučila da okuša sreću sa prelepom Margaret Berger koja izvodi snažnu pesmu „I Feed You My Love“. Pesma je prilično moderna a grubi, elektro zvukovi lepo idu uz Margaretin nežni vokal. Mi cenimo da će – PROĆI DALJE.

14. Albaniju predstavljaju Adrian Lugjuraj & Bleder Sejko sa pesmom „Identitet“ koju najlakše možemo opisati kao glam rok. Recimo... Hm... mi mislimo da NE prolaze dalje.

15. Gruziju prestavljaju Nodi Tatishvili & Sophie Gelovani, uspešni muzičari iz oblasti POP-a ali i klasike. Upravo takva je i njihova pesma „Waterfall“. To je ono što zovemo „adults contemporary“ ali sa ne baš previše uspeha. Balada, ali dosadna. Nešto što svake godine čujemo na Eurosongu i to jedna od onih pesama koju iskoristite da odete do toaleta. Naše predviđanje – NE, nikako.

16. Švajcarska je jedna od zemalja sa najviše blamova u istoriji Eurosonga. Ove godine ih predstavlja mnogočlani bend Taksa koji će izvesti pesmu „You and Me“. Šta da vam kažemo, mogu oni to i gore... Ali nije dovoljno dobro da bismo rekli da, pa je naš sud surov, mi kažemo – NE.

17. Rumuniju ove godine predstavlja ni manje ni više nego Cezar. I ako ste mislili da Eurosong može da prođe bez bizarnog operskog pevanja, žešće ste se zeznuli. „It’s My Life“ samo ima normalan naslov. Cezar ne samo da peva „operski“ (ničim izazvano u pesmi koja nije ni blizu ovoj temi), već peva u sopranskoj lagi! O, da! Sklonite se, svet je dobio novog Farinelija. Al’ kad bi se šalili. Naš sud je - NE!

Ostavi
komentar