Zanimljivosti

02.10.2014.

Da li je povratak na scenu nakon duže pauze uopšte moguć? No Doubt
foto: Official FaceBook page - Profile photo
Da li je povratak na scenu nakon duže pauze uopšte moguć?

Ove zvezde su pokušale

Opšte je poznato da muzička industrija melje sve koji se njom bave, jer godine prolaze, trendovi se menjaju, pojavljuju se nove i talentovane mlade nade i zaista je izazov opstati dugi niz godina uprkos svemu tome. 

Pri tom, trend izdavanja albuma svake godine kao Rihanna ili svake dve-tri automatski sa sobom povlači posvećenost promociji albuma radi dobre prodaje i isto tako veliku turneju.

I kad onda da se stigne da se radi nešto drugo u životu sem muzike? Mali broj zvezda se usudi da stavi pauzu na svoju karijeru i bavi se drugim stvarima, novim hobijima ili da zasnuje porodicu.

Povratak na scenu posle može biti komplikovan, rizičan i ne tako lak kako se možda u prvi mah činilo.

Postavlja se pitanje da li se pauza u karijeri isplati ili se vrati kao loš bumerang? Da bismo došli do odgovora, analizirali smo povratak na scenu (ili bar pokušaj) pojedinih zvezda:

1. No Doubt

Od balade kao što je ,,Don’t speak“ preko zarazne ,,Hey baby“, No Doubt su  dokazali da mogu sve. Od 2003. godine su se ućutali, da bi deset godina kasnije napravili povratak, ili bar pokušali.

U eri novih bendova sličnog zvuka, ,,Push and shove“, ,,Settle down“ i ,,Looking hot“ se nisu dovoljno dobro pokazali i podelili su kritičare, kao i publiku, tako da će Gwen i ekipa ipak morati malo više da se potrude kako im poslednja pesma vredna pomena ne bi datirala sa albuma najvećih hitova iz 2004. godine (još je u pitanju cover, a ne originalna pesma - ,,It's my life“!).

2. Ashanti

Bila je prvi ženski izvođač koji je imao pesme na mestu 1 i 2 BillBoard Hot 100, najprodavaniji izvođač na početku milenijuma. Smatralo se da će Beyonce u njoj imati najveću konkurenciju, ali posle ,,Only you” 2004. godine, od rnb pevačice Ashanti ni traga ni glasa od novog hita.

Poslednji album ‘’Braveheart” stigao je posle mnogo odlaganja tek šest godina nakon njegovog prethodnika, a u međuvremenu je stiglo more novih rnb dama moćnog glasa kao što su Keri Hilson, Jasmine Sullivan, Janelle Monae, Nicole Scherzinger…lista može da ide do sutra.

Pesme su u Ashantinom stilu, glas je i dalje tu, ali konkurencija nije više malobrojna, a publika ide sa jednog izvođača na drugog. Nadamo se da je Ashanti naučila lekciju.

3. Justin Timberlake

Dugo se smatralo da eventualno Robin Thicke može da parira, ali, tu se lista završava, to bi bilo to. (nećemo ni počinjati sa listom izvođača koji nikako da kapitalizuju svoju Sexyback-all grown fazu, njoj tek nema kraja!)

Prvo saradnja sa The Neptunesima na čelu sa Pharellom, posle legendarni album ‘’Futuresex/Lovesounds” sa Timbalandom i onda…ništa. Po koja saradnja tu i tamo, ali ako nas je neko ostavio da želimo više, to je JT!

Zato ni ne čudi prodaja njegovog (prvog od dva) povratničkog albuma “The 20/20 Experience” od 968,000 u samo prvoj nedelji! Neko ga se zaželeo, o da. Nakon 7 dugih godina, nagrađeni smo pesmama poput ,,Mirrors”, ,,Tunnel Vision” i ,,TKO”, i to ne samo sa jednog, već DUPLOG albuma!

Veran svom prepoznatljivom zvuku gde malo i leži zamerka (Timbaland dosta reciklira sopstveni zvuk poslednjih godina) uz retro vajb i šmek, rizična muzička pauza (za većinu kobna) kao da se nije desila, a naš voljeni Justin kao da nije ni odlazio!

4. Mariah Carey

Legenda. Prvo da to naglasimo, pa da s olakšanjem nastavimo dalje. Ne možemo zanemariti činjenicu da je Mariah Carey ukupno čak 79 nedelja provela na mestu broj 1 na listi Hot 100!

Jedna od najvećih diva muzičke industrije nas je 2005. godine hit baladom ,,We belong together” podsetila zbog čega je jedna od najtalentovanijih izvođača koje su 90te donele. Sličan uspeh imala je pesma ,,Touch my body” (ko se ne seća zgodne Mariah i stidljivog, uplašenog poštara?), ali da…beše to 2008. godine.

Posle toga su se nizale pesme, ali ništa što bi se izdvojilo. Da bi taj problem rešila, Mariah je napravila pauzu od čak pet godina, s tim da je prvi singl ,,#Beautiful’’ sa kolegom Miguelom izašao čak godinu dana pre albuma ?! Posle toliko vremena naravno da će svi pomisliti da je to bio neki letnji promo singl!

Daleko od toga da nam nije stalo do Mariah (iako joj se glas promenio), ali dani kada se živelo od slave su odavno prošli. Nedostatak promocije, promena singlova (,,Triumphant”, neko?) i stalno odlaganje izlaska albuma doprineli su da album rezultira lošom prodajom u prvoj nedelji.

 Kada je trebalo da se kapitalizuje na prvom singlu, Mariah je uživala sa blizancima, pa zato pesma poput ,,You’re mine (eternal)” kuburi na top listama (doduše, slična ,,We belong together”, ali jednako lepa!).

Falila nam je Mariah, ali sledeći put bi značila bolja strategija oko izlaska albuma i singlova, da ne bismo samo mi preslušavali njen album, kao sada!

Ostavi
komentar

Povezano