Zanimljivosti

07.03.2013.

10 najvećih Eurosong propasti Tooji
foto: Youtube screenshot
10 najvećih Eurosong propasti

U poslednjih 10 godina

U poslednjih deset godina kad je Eurosong u pitanju desilo se svašta. Povećala se bina, lagano se povećava i broj zemalja učesnica a pomerili su se trendovi, kriterijumi su sve rigorozniji. Srbija je odnela jednu pobedu pa je Eurosong 2008. godine održan u Beogradu i to sa ogromnim uspehom.

Ali, nekako svake godine zapamtimo pobednika, i još po neku dobru pesmicu a ostale ostanu potpuno zaboravljene. Naročito one koje su se najlošije plasirale. Mi smo malo istraživali i danas vam predstavljamo 10 pesama koje su se u poslednjih 10 godina plasirale najlošije, odnosno koje su takmičenje završile na poslednjem mestu. Ubedljivo najlošije je prošla Britanija koja se na poslednjem mestu u poslednjih 10 godina našla čak 3 puta (!?!) a takođe su i jedini u ovom društvu koji su završili takmičenje sa nula bodova! Da li verujete? Zemlja koja nam je dala Beatlese, Rollingstonse, Adele, Robbie Wiliamsa i sva najveća imena muzičke scene je upravo zemlja sa najlošijim plasmanom u poslednjih 10 godina na Eurosongu. Mada, ovo takmičenje je poznato po veoma neobičnom kriterijumu... Uostalom poslušajte. Da li mislite da ove pesme BAŠ toliko loše?

2003. godine, Jemini je u Rigi, sa pesmom „Cry Baby“ predstavjala Britaniju i završila neslavno , dodoše zasluženo, sa 0 bodova na poslednjem mestu.  Pesma možda i nije bila tako loša ali je ona svo vreme pevala falš u toj meri da je i laik mogao da čuje da nešto nije u redu.

U Istambulu 2004. godine, Knut Anders Sorum, predstavnik Norveške, je sa pesmom  „High“ osvojio svega 3 boda i završio na poslednjem, 24. mestu.

2005. godine u Kievu, Nemačku je predstavljala Gracia sa histeričnom pesmom „Run and hide“. Završili su sa svega 4 boda, na poslednjem, 24. mestu. Pesma je, doduše, bila sasvim solidna ali ne i pevanje koje nam je probušilo mozak. Te godine je inače, pobedila Grčka sa pesmom Helene Paparizou „My Number One“.

2006. godina, zahvaljujući Heleni, Eurosong se održavao u Grčkoj, u Atini. Učestvovalo  24 zemlje, a Italija, koji je predstavljao Fabrizio Faniello sa pesmom „I do“ završila je neslavno sa 1 bodom na poslednjem mestu. Pesma je klasičan POP hitić, što je očigledno bio žešći promašaj budući da je te godine pobedio metal sastav Lords iz Finske.

2007. godine, u Helsinkiju, Finska, Dervish, predstavnivi Irske, sa pesmom „They Can’t Stop The Spring“ završili su takmičenje sa 5 bodova na poslednjem, 24. mestu . Te godine pobedila je naša Marija Šerifović sa Molitvom.

2008. godine. Beograd je ugostio čak 25 zemalja učesnica. Britaniju je prestavljao fantastični  Endy Abraham sa pesmo „Even if“. Ova genijalna funk – dance pesma jedna od najboljih koje smo ikada čuli na Eurosongu ali je završila na poslednjem mestu sa samo 14 bodova. 

2009. godine, Eurosong je održan u Moskvi i kao i u Beogradu učestvovalo je 25 zemalja. Waldo’s People i pesma „Lose Control“, predstavnici Finske završili su na poslednjem, 25. mestu doduše sa 22 boda. Ako možemo da prokomentarišemo – bolje nisu mogli ni da očekuju imajući u vidu kvalitet pesme. Poslušajte i sami.

2010. godine Oslo, Norveška. 25 zemalja. I ponovo nesrećna Britanija koju je ovog puta prestavljao Josh sa pesmom „That Sounds Good To Me“, završila je sa 10 bodova na poslednjem, 25 mestu. Te godine pobedila je Nemačka sa Lenom i pesmom „Satellite“.

2011. godina. Nemačka, Dizeldorf. Poslednje, 25. mesto zauzela je Švajcarska sa pesmom „In Love For A While“ koju je izvela Anna Rossinelli. Imali su 19 bodova. Te godine pobedio je Azerbejdžan, duo Ell & Nikki sa pesmom „Running Scared“.

I prošle, 2012. godine, u Bakuu, Azerbejdžan, učestvovalo je čak 26 zemalja. Samo 7 bodova i poslednje mesto zauzela je Norveška sa pesmom „Stay“ koju je izveo Tooji. Pobedila je Loreen sa pesmom „Euphoria“ zahvaljujući kojoj je Eurosong 2013. u Švedskoj u Malmeu.

 

 

Ostavi
komentar

Povezano