Setite se

30.05.2022.

Zbogom Andy Fletcher
Zbogom Andy Fletcher

Opraštamo se od člana kultnih Depeche Mode

Možda ima boljih bendova ali je retko koji bend uspeo da ostane relevantan i do kraja, u skoro pa originalnoj postavci, pravi podjednako upečatljivu muziku kao na početku karijere, i to kroz četiri decenije. Depeche Mode su to sa lakoćom radili. 

Broj fanova po broju stanovnika kutnog britanskog trija u Srbiji je veći od broja stanovnika u Srbiji, pa ste lako mogli da budete jedan od onih koje prijatelji dočekuju sa: "Koji ćemo koncert Depeche Mode-a danas da gledamo", kao ovde prisutni autor teksta.

Basista i klavijaturista Andy Fletcher u bendu je bio od početka, kao i frontmen Dave Gahan i mastermajnd Martin Gore. Triju su se na početku karijere pridružili Vince Clarke (koji je bio glavni tekstopisac na prvom albumu Speak & Spell iz 1981. godine, a potom i napustio grupu) i Alan Wilder koji je zamenio Clarkea i ostao u bendu do 1995. godine. 

Bend je povodom smrti Andyja Fletchera prošlog četvrtka objavio prekratko i previše generičko saopštenje u kom su rekli da je Fletcher imao zlatno srce i uvek bio tu kada bi vam trebala podrška, osmeh ili krigla piva. Čini nam se da je šezdesetogodišnji član zaslužio malo više angažmana oko pisanja ovog saopštenja, naročito od onih koji su napisali neke od najlepših pop pesama u poslednjih pola veka.

Zapravo su Andy Fletcher i Vince Clarke posejali seme za ono što će Depeche Mode biti svojim prvim bendom No Romance In China. Potom su upoznali Martina Gorea i započeli projekat Composition of Sound. 1980. godine svi upoznaju Davea Gahana i menjaju ime u Depeche Mode. 

Depeche Mode su od 1981. godine do sada izdali četrnaest studijskih albuma, šest lajv albuma, desetkompilacija, petnaest boks setova, trinaest video albuma, pedeset i pet singlova i sedamdeset videa. 

2002. godine, Fletcher je osnovao izdavačku kuću Toast Hawaii. Pre dve godine Depeche Mode su upisani u Rock & Roll Hall of Fame

Mi koristimo priliku da slavimo rad Andyja Fletchera i sa vama podelimo naših deset omiljenih pesama Depeche Modea, koje smo odavno morali da popišemo zbog onih drugara sa kojima smo gledali sve te silne koncerte. 

 

1) "Policy of Truth" sa albuma Violator iz 1990. godine.

 

2) "My Secret Garden" sa albuma A Broken Frame iz 1982. godine.

 

3) "Behind The Wheel" sa albuma Music For The Masses iz 1987. godine.

 

4) "Stripped" sa albuma Black Celebration iz 1986. godine. 

 

5) "I Feel You" sa albuma Songs of Faith and Devotion iz 1993. godine.

 

6) "Walking In My Shoessa albuma Songs of Faith and Devotion iz 1993. godine.

 

7) "Photographic" sa albuma Speak & Spell iz 1981. godine.

 

8) "Master and Servant" sa albuma Some Great Reward iz 1984. godine. 

 

9) "World In My Eyes" sa albuma Violator iz 1990. godine. 

 

10) "It's No Good" sa albuma Ultra iz 1997. godine. 

 

 

Za Bobanu, Nebojšu i Ivu

Ostavi
komentar

Povezano