Setite se

10.09.2013.

Whitney Houston, drugi deo Whitney Houston
foto: www.whitneyhouston.com
Whitney Houston, drugi deo

Uspon i vrhunac karijere

Prošle nedelje smo objavili tekst o počecima ove neponovljive pevačice, a danas se podsećamo neverovatne karijere i ogormnih uspeha, koje, ruku na srce, i jeste zaslužila!

Whitney je svoj debi album objavila 1985. godine pod ne tako originalnim nazivom – „Whitney Houston“. Tri različita singla su plasirana na tri različita tržišta (SAD, Britanija i Evropa), i najveći uspeh je doživela, naravno, u Americi, mada se to promenilo izbacivanjem drugog singla „Saving All My Love For You“, koji je postao internacionalni hit! „How Will I Know“ je pesma koja se takođe zavrtela na svim radio i televizijskim stanicama, a Whitney je tako postala prva afro-amerikanka čiji se spot konstantno puštao na MTV-u, koji je u to vreme kritikovan zbog forsiranja belih izvođača! Poslednji singl „Greatest Love Of All“ je učinio da Whitney postane najprodavaniji solo izvođač tog vremena, prodavši svoj album u preko 25 miliona primeraka širom sveta!

Sledeći album „Whitney“, objavljen 1987. nije prošao najbolje od strane kritike, koja ga je nazvala suviše sličnim prethodnom albumu, ali je zato postigao ogroman komercijalni uspeh! „I Wanna Dance With Somebody“, „So Emotional“, „Where Do Broken Hearts Go“ i „Didn't We Almost Have It All“ su bili hitovi broj jedan i u Americi a i šire, i time je Whitney oborila rekord koji su držale grupe The Beatles i The Bee Gees, imajći sedam #1 hitova zaredom (oni su imali šest)! Takođe, bila je jedina koja je imala 4 singla sa istog albuma na prvoj poziciji, i postala najplaćenija crna žena u industriji zabave!

Whitney je u međuvremenu postala i društveno aktivna – borila se protiv aparthejda u Južnoafričkoj republici podržavajući Mandelu, osnovala neprofitnu organizaciju za pomoć deci ali izgleda nekima to nije bilo ubedljivo, pa je prozivana da to sve čini zarad popularnosti! Takođe, crni deo Amerike joj je zamerao da peva belačku muziku, i da se na albumima ne vidi ona sirova emocija i „soul“ koje pokazuje u svom glasu na nastupima. Ipak, Whitney se nije mnogo obazirala na negativne komentare, s obzirom da je postala miljenica ne samo velikog dela Amerike, već i planete, pa je tako 1990. izbacila treći po redu album „I'm Your Baby Tonight“, koji je imao solidan uspeh na listama, pre svega u SAD.

Dok je besneo rat u Persijskom zalivu 1991. godine, Whitney je na Super Bowl-u otpevala američku himnu čije je izvođenje otišlo u istoriju! Mnogi su rekli da je to „najpatriotskije“ izvođenje ikada, ona je dobila status boginje, mada je senku na ceo događaj bacila priča da je Whitney pevala na plejbek! Ova kontroverza se nikada nije razjasnila u potpunosti, mada ne verujemo da se Whitney mnogo potresla, pošto je izvođenje objavljeno kao singl, i to je jedini put da je američka himna prodavana kao svaka druga pop pesma! Ameri su u fazonu „proud to be an American“, Whitney ne zna šta će više od para, a himna postaje način da se pokažete koliko ste dobar vokal...

Whitney je upoznala R'n'B pevača Bobby-a Brown-a '89. i njih dvoje su tada počeli vezu, da bi je krunisali brakom 1992. Možda najgluplji potez koji je ikada napravila, ali o ovome, kokainu i kreku, „Telohranitelju“, ostalim usponima, padovima i preranoj smrti – do sledeće nedelje!  

Ostavi
komentar

Povezano