Setite se

03.09.2013.

Whitney Houston Whitney Houston, kadar iz intervjua sa Diane Sawyer
foto: Youtube screenshot
Whitney Houston

Prvi deo priče o vokalu koji je (prerano) otišao u legendu

Kada smo u februaru prošle godine čuli vest o njenoj smrti, niko nije mogao da veruje, ili bolje reći niko nije želeo. Izgledalo je da se posrnula diva konačno sredila, pa je njen prerani odlazak došao kao šok, kako za fanove, tako i za ostale koji nisu slušali njenu muziku, jer Whitney svojom glaščinom nikoga nije ostavljala ravnodušnim! Ovog ponedeljka predstavljamo vam prvi deo tragedije o ženi koja je zasluženo nosila nadimak „the voice“.

Whitney je rođena u Njuarku, Nju Džerzi 1963. godine. Otac joj je radio u muzičkoj industriji, a majka joj je čuvena gospel pevačica Cissy Houston. Ona je od malena bila okružena muzičarima i pevačima jer su joj Dionne Warwick i Dee Dee Warwick bile rođake, Darlene Love kuma, a tetka niko drugi do Aretha Franklin – sve sami čuveni vokali blues/gospel/soul scene. Sa jedanaest godina Whitney postaje solista u baptističkom gospel horu, a majka je sve vreme podučava tehnici pevanja, puštajući joj muziku Chake Khan, Gladys Knight i Roberte Flack.

Kao tinejdžerka, slobodno vreme je provodila nastupajući sa majkom po raznim klubovima, i još tada je počela da peva prateće vokale raznim izvođačima – Michael Zager Bend, Lou Rawls, Jermaine Jackson, Chaka Khan su samo neki od njih. Interesantno je da je pevala prateće vokale za pesmu „I'm Every Woman“ Chake Khan, koja tada nije postigla veliku popularnost, dok je Whitney nije ponovo obradila posle filma „Bodyguard“, kada je postala internacionalni hit!

Sa sedamnaest godina Whitney je nastupala sa majkom u Carnegie Hall-u, gde ju je zapazio jedan fotograf, pa se mlada Whitney ubrzo našla na naslovnici magazina Seventeen, što je bio presedan, jer je bila prva crnkinja kojoj je to pošlo za rukom! Imajući sve predispozicije da bude model, slike Whitney su se ubrzo našle u magazinima Glamour i Cosmopoliten, snimala je reklame, i ubrzo postala jedan od najtraženijh teen modela u Americi!

Ona nije zapostavljala svoju muzičku karijeru zbog modelinga, i mnoge izdavačke kuće su joj nudile ugovore, koje je njena majka odbijala sve dok Whitney ne završi srednju školu. Ipak, kada ju je poznati menadžer Clive Davis čuo, dao joj je ponudu koja se ne odbija, jer je video da od nje može napraviti planetarnu zvezdu, pa je tako Whitney potpisala ugovor sa Arista Records 1983. i prvi put se pojavila na televiziji iste godine u The Merv Griffin Show. Snimanje solo albuma nije počelo odmah, već je Whitney prvenstveno snimila duet „Hold Me“ sa Teddy-em Pendergrass-om, koji je postao hit '84. i našao se na Top 5 R'n'B listi!

Snimanje debi albuma „Whitney Houston“ je počelo malo kasnije, ali o ovome i počecima velike karijere – vidimo se sledećeg ponedeljka!

  

Ostavi
komentar

Povezano