Setite se

05.08.2013.

Videosex Videosex
foto: PR Photo
Videosex

Pioniri jugoslovenskog synthpop-a

Scenom osamdesetih su uglavnom vladali bendovi iz Srbije, Hrvatske, Bosne, ali kada smo dobili predstavnike Slovenije – dobili smo jedne, ali vredne! Ovog ponedeljka vam predstavljamo new wave senzaciju bivše Jugoslavije – Videosex!

Bend je osnovan 1983. godine i originalnu postavku su činili Matjaž Kosi za klavijaturama (koga je kasnije zamenila Nina Sever), basista Janez Križaj, Iztok Turk za bubnjevima i najpoznatija članica ovog sastava, Anja Rupel, kao vokal. Videosex je debitovao sa singlom „Moja mama“, i ljudima se „na prvu loptu“ zaista dopao, mada su im muzički producenti predviđali uspeh kratkog daha i brz pad! Ipak, oni objavljuju svoj prvi album 1984. godine pod nazivom „Videosex 84“, na kojem se našla „Detektivska priča“, koja se zavrtela na svim radio i televizijskim stanicama bivše SFRJ! Skoro sve kompozicije i aranžmane su uradili oni sami, a pažnju su privlačili ne samo zbog svežeg elektronskog synth prizvuka, već i zbog tabu tema kojima su se bavili u svojim pesmama – serijskim ubistvima, istopolnim odnosima i drugim.

Iako smo mnogo puta slušali o tome kako članovi mnogih bendova privatno ne komuniciraju, Videosex je predstavljao pravu suprotnost! Njihov recept za komponovanje, aranžiranje, nastupe je upravo bio kompromis. Tako kompromisno su i izbacili drugi album pod nazivom „Lacrimae Christi“ (Hristove suze), na kome su, pored njihovih standardnih, eksperimentisali i sa swing zvukovima, što je zvučalo vrlo neobično u odnosu na debi album. Album je štampan u 20 hiljada primeraka, što nije bog zna koja brojka, ali je Videosex akcenat više stavio na medije, prvenstveno televiziju, pa se nisu skidali sa malih ekrana, mada su čak i u doba najveće popularnosti bili finansijski potpomagani od strane roditelja. Izgleda je čak i u „zlatno doba“ zabavne muzike bilo teško preživeti samo od stvaranja i izvođenja iste...

U medijskoj ekspanziji je naravno pomogla i Anja, sitna i lepa devojka, ali moćnog, sladunjavog glasa, koji se savršeno uklapao i sa elektro zvukom ali i sa tekstovima pesama. Iako je privlačila pažnju svojim izgledom i oblačenjem, Anja je mrzela da je gledaju kao lepoticu i seks simbol, pa je tako jednom i izjavila da je to više za Lepu Brenu, jer ona baš to i želi!

Posle drugog albuma izbacili su još i mini LP „Svet je zopet mlad“ 1987. i „Ljubi in sovraži“ 1992. godine kada se grupa i raspala. Anja je nastavila solo karijeru, ali mi ćemo zauvek pamtiti osamdesete i hitove Moja mama", „Kako bih volio da si tu", „Neonska reklama", „Detektivska priča", „Videosex", „Tko je zgazio gospođMjesec" i mnoge druge!

Vidimo se sledećeg ponedeljka sa novom temom u rubrici "setite se"!

 

Ostavi
komentar