Setite se

30.05.2014.

"Thriller" Michael Jackson
foto: Detalj sa omota albuma "Thriller"
"Thriller"

Najprodvaniji album ikada!

Ovoga puta vraćamo se u prošlost, tačnije na 30. novembar 1982. godine kada je izbačeno jedno od remek dela popularne muzike i najpordavaniji album svih vremena – „Thriller“ Michaela Jacksona!

Period između petog albuma „Off The Wall“ iz 1979. godine i albuma „Thriller“ nije bio dobar za kralja POP-a – Michael je bio depresivan, usamljen, a jednom prilikom je izjavio da noću nekada sam šeta po komšiluku ne bi sreo nekoga da se ispriča. Takođe je bio razočaran što prethodni album, iako je imao komercijalni uspeh, nije proglašen za album godine, pa su on i novi menadžer John Branca bili rešeni to da promene!

Snimanje novog albuma je počelo u aprilu 1982. u Los Anđelesu, sa budžetom od 750 hiljada dolara! Quincy Jones je bio zadužen za produkciju kako prethodnog, tako i ovog albuma, a u snimanju novog izdanja učestvovali su i članovi grupe Toto. Prva pesma koja je snimljena je bio duet Jacksona i Paula Mc Cartneya „The Girl Is Mine“, koju je napisao Michael. On je od ukupno 9 pesama na albumu napisao 4„The Girl Is Mine“, „Wanna Be Startin' Something“, „Billy Jean“ i „Beat It“! Michael nije pisao pesme na papiru, što je uobičajeno za muzičare, već ih je prvenstveno snimao na diktafon, a tokom snimanja ih je izvodio po sećanju!

Kada je objavljen 30. novebra '82. album je napravio pravi bum! Od 9 pesama sa albuma, 7 ih izbačeno kao singlovi („Baby Be Mine“ i „Lady In My Life“ nisu), i svih 7 je dospelo na prvih 10 mesta Billboard Hot 100 liste. Spotovi za „Thriller“, „Beat It“ i „Billy Jean“ su se non-stop vrteli na MTV-u, a njima je Jackson postavio neke nove standarde u muzičkoj industriji kada se govori o snimanju muzičkih videa.

Dve godine kasnije od izbacivanja, album je na Grammy nagradama je postavio novi rekord osvojivši čak 8 nagrada, ali najimpozantniji podatak jeste da je „Thriller“ za prvih godinu dana postao i ostao najprodavaniji album u istoriji muzike – procenjuje se da širom sveta prodato negde između 51 i 65 miliona primeraka!

Album je osvojio mnoge druge nagrade, tokom godina doživeo broja deluxe i druga reizdanja, a magazin „Rolling Stone“ ga je smestio na 20. mesto liste „500 Greatest Albums Of All Time“ 2003. godine!

 

Ostavi
komentar