Setite se

04.05.2016.

Preminula Jadranka Stojaković Jadranka Stojković
Preminula Jadranka Stojaković

U 66. godini, nakon duge i teške bolesti

Poznata kantautorka, akademska slikarka, velika zvezda bivše Jugoslavije - Jadranka Stojaković preminula je u 66. godini života  u Banjaluci, nakon duge i teške bolesti.
 
Jadranka Stojaković je rođena 24. jula 1950. godine u Sarajevu. Karijeru je počela kao šesnestogodišnjakinja, kroz rad u grupi Kombo 6. Prvi solo nastup imala je 1968. godine. 
 
2009. godine Jadranka je pala na bini, a nakon toga otpočela borbu sa retkom bolešću motornog neurona. Svoje poslednje godine provela je u banjalučkom Domu za stare gde su je redovno posećivali prijalji iz regiona, ali i Japana gde je živela 23 godine.
U Japan je otišla 1988. godine, nakon XIV zimskih olimpijskih igara u Sarajevu gde je deljen album sa tradicionalnim jugoslovenskim pesmama. Jedan japanski novinar je ploču poslao u svoju zemlju, nakon čega je usledio poziv na festival, pa i četvorogidišnji ugovor koji je produžavan. U Japanu je počela da se bavi i grafičkim dizajnom. 
 
Likovnu akademiju je završila 1981. godine. Izlagala je po celoj Jugoslaviji. I u Japanu se bavila slikarstvom, a izložbe su organizovane svake druge godine. Tamo je pisala pesme za crtane filmove i videoigrice, a jedna od njih je i "Vandal Hearts" za Sony PlayStation.
 
O Jadranki Stojaković ćete više saznati iz knjige "Boje zvuka" koju je diktirala svojoj prijateljici, novinarki Milki Čeremidžić.
 
Sama je istakla tri pesme koje su joj obeležile karijeru: "Što te nema", "Ima neka tajna veza" i "Sve smo mogli mi". Mi smo izdvojili neke nama drage. 
 
 
 
Ostavi
komentar