Setite se

08.01.2018.

Preminula francuska ikona France Gall
foto: Youtube screenshot
Preminula francuska ikona France Gall

Ella, Elle l'a

Francuska pevačica France Gall, preminula je u svojoj sedamdesetoj godini, nakon dvogodišnje borbe sa rakom. 
 
 
Ona je pobedila na Evroviziji 1965. godine kada je predstavljala Luksemburg sa pesmom Poupée de cire, Poupée de son. Ovu pesmu pisao je Serge Gainsbourg, koji je kasnije sarađivao sa njom i na pesmi Les Sucettes koja je izazvala velike kontraverze. Gallova je izjavila da je bila premlada da shvati konotaciju, odnosno dvosmislenost pesme i kampanje u kojoj se slikala u bikiniju sa lizalicom. Nakon što je shvatila na šta se misli u pesmi koja govori o tome da "je u raju svakoga puta kada stavi slatkiš u usta", zarekla se da je nikada neće izvoditi i da više neće raditi sa Gainsbourgom
 
Njen prvi singl Ne Sois Pas Si Bête prodat je u više od dvesta hiljada kopija, a najuspešniji album joj je Babacar.
 
Sredinom devedesetih, malo nakon smrti njenog muža, takođe pevača, Michaela Bergera, otkriven joj je rak na dojci. Ubrzo je izgubila i stariju ćerku Pauline, pa odustala od muzičke karijere i posvetila se humanitarnom radu. 
 
Naprepoznatljivija je po pesmi Ella, Elle l'a iz 1987me, inače posvećenoj Elli Fitzgerald
 
 
France Gall rođena je u muzičkoj porodici. Njen otac je pisao pesme za izvođače kao što su Edith Piaf i Charles Aznavour.
 
Slatkog glasa i šarmantnog osmeha, bila je otelotvorenje francuskog posleratnog sna. Aktuelni francuski ministar kulture, ali i predsednik, izrazili su svoje divljenje karijeri koja je trajala više od pedeset godina. 
 
Interesantno je i da je ona bila inspiracija pesme Comme d’Habitude koju je kasnije Frank Sinatra prepevao kao My Way
 
Ostavi
komentar