Setite se

03.09.2014.

POP dame bivše SFRJ Bebi Dol
foto: Official FaceBook page - Profile photo
POP dame bivše SFRJ

Ko su bile dive Jugoslavije?

Sedamdesete i osamdesete godine na ovim prostorima su vremena za kojima mnogi osećaju nostalgiju, pogotovo kada je muzika u pitanju! Tada je postojala prava prvacata muzička scena, a akterke našeg članka o kojima ćete čitati ispod u tekstu, su zaista imale status muzičkih zvezda, ako ne i diva. Pa da krenemo...

Anja Rupel (Slovenija)

Anja je muzičku karijeru započela kao članica grupe Videosex, a njihove synth melodije su mogle da se čuju širom Jugoslavije. Ova new wave grupa, koja je nastala 1982. godine, je zaludela Jugoslovene svojim hitovima „Detektivska priča“, „Tko je zgazio gospođu Mjesec“, „Neonska reklama“, „Sivi dan“ i drugim, a Anja je takođe privlačila pažnju, pogotovo muškog dela publike, jer je bila preslatka, seksi devojka koja veoma dobro peva, i to kul muziku. Posle raspada grupe 1992. godine, Anja je izbacivala i sopstvene albume, a novinari u Srbiji su je opet pominjali kada je uradila duet sa pokojnim Tošetom Proeskim. Ipak, najveća slava i pomama za ovom ženom ostala je divnim osamdesetima...

Kaliopi (Makedonija)

Popularnost možda najveće makedonske pevačice ne jenjava ni dan danas, a Kaliopi i dalje vredno radi na svojoj karijeri, a ono što je neverovatno, zvuči skoro isto ko pre 20 i više godina! Kaliopi je pre tačno trideset godina osvojila treće mesto na takmičenju pevača Jugoslavije, a bila je i najmlađi učesnik takmičenja, a iste godine je formirala bend Kaliopi, izbacivši svoj prvi singl „Tomi“. Dve godine kasnije, izdali su svoj prvi album „Kaliopi“, a pevačica će ostati upamćena po moćnoj baladi „Rođeni“ koju neretko možemo čuti na radio stanicama, a koja se nalazi na istoimenom albumu iz 1987. godine. Posle više godina, Kaliopina popularnost u Srbiji je opet na nivou, a pevačica ne prestaje da pokazuje zašto je važila za jedan od najboljih vokala bivše SFRJ.

Zorica Kondža (Hrvatska)

Zorica je popularnost stekla pevajući u grupi Stijene, koja je najpoznatija po hitovima „Blakanska korida“ i „Ima jedan svijet“, na koji nas je podsetila mala Ilma Karahmet u prvom izdanju X Factor Adria. Zorica je u grupi bila do 1984. godine, nastavivši posle sa svojom solo karijerom, međutim, Kondžu su više zanimali festivalski nastupi i izbacivanje singlova, i to je razlog što njena solo diskografija nema veliki obim. Ipak, njeni live nastupi na kojima je pokazivala raskoš svoga glasa će ostati zauvek upamćeni, a „Ima jedan svijet“ će uvek pripadati grupi najlepših jugoslovenskih balada.

Viktorija (Srbija)

Snežana Mišković, koja je poznatija kao Viktorija, karijeru je započela ranih osamdesetih, a proboj je usledio nastupom na Evroviziji 1982. godine, gde je kao članica grupe Aska pevala numeru „Halo, halo“. Posle ovog debija, Viktorija se okrenula malo tvrđem zvuku, koji je odlično „legao“ na njen peskoviti glas, a numere „ Kanada“, „Ljubav je samo reč“, „Arija“, „Barakuda“ se i dan danas pevaju. Viktorija danas živi mirnim, povučenim životom a verovatno ne planira nikakav come back, jer se, kako je jednom izjavila, ježi od klimakteričnih baba koje skaču po sceni...

Josipa Lisac (Hrvatska)

Jedna od najoriginalnijih pevačica popularne muzike, čija je kreativnost uvek išla ispred vremena u kome je živela i dobrano prelazila granice naše (bivše) zemlje i Balkana. Posle članstva u dva benda, prekretnica u Jospinoj karijeri je bio momenat kada je upoznala Karla Metikoša, svoju veliku ljubav, koji je komponovao njen debitantski album „Dnevnik jedne ljubavi“ (1973), koji važi za jedno od najboljih muzičkih izdanja ikada sa ovih prostora. Josipin neponovljiv vokal, nezaboravna izvođenja, ekstavagantno oblačenje i pre svega prizemno ponašanje učinili su da ova žena i dan danas, posle više od 40 godina karijere, važi za divu i svakom smislu te reči!

Margita Stefanović Magi (Srbija)

Jedina dama sa ove liste koja se nije bavila pevanjem. Magi je od malena pokazivala ogroman talenat za muziku, a srednju muzičku školu je završila zajedno sa čuvenim Ivom Pogorelićem. Magi, kao najbolja u klasi, pored Pogorelića, i kao apsolutni sluhista, dobija priliku da dalje nastavi svoje školovanje na čuvenom Konzervatorijumu u Moskvi, ali je ponudu ipak odbila. Nekoliko godina kasnije, Margita je postala član jednog od najvećih bendova bivše Juge – Ekatarine Velike, uspešno se izborivši za mesto na rock sceni, koja je uglavnom pripadala momcima. Pored sviranja i komponovanja za EKV, Magi je komponovala muziku i za pozorište i televiziju, a radila je i kao producent. Početkom dvehiljaditih, njena muzička aktivnost slabi, a nedugo potom, 2002. godine, Magi umire na beogradskoj Infektivnoj klinici.

Bebi Dol (Srbija)

Žena koja je bila i ostala zaštitni znak avangarde Beograda. Dragana Šarić tj. Bebi Dol, potiče iz porodice kojoj muzika nije bila strana (otac joj se bavio jazz-om), a Bebi je takođe od malena pokazivala veliki talenat. Posle završene srednje muzičke škole i solo pevanja, Bebi je neplanirano snimila svoju prvu pesmu – „Mustafa“, koja je vrlo brzo postala ogroman hit! Tri godine kasnije, 1983. godine, izbacila je svoje debitantsko izdanje „Ruže i krv“, na kome su se našli hitovi „Mustafa“, „Rudi“, „Moj anđele, u belom, venčaj me“, „Lapis Lazzuli“ i drugi, a Bebi, iznenađena velikim uspehom i ogormnom popularnošću, seli se u Egipat, u kome je živela nekoliko narednih godina. Početkom devedesetih usledio je „Brazil“ i čuveni evrovizijski nastup, a kasnije je Bebi ređala hitove kao što su „Hajde da..“, „Da pričamo o...“, „Bez srca“, „Krv, sreća, suze i znoj“ i drugi. Njen vokal, njeni hitovi, njeno oblačenje i ponašanje, eklektičnost i ekscentričnost su sasvim dovoljni razlozi da se nađe na ovoj listi – ona je definitivno dama koja je obeležila muziku i muzičku scenu SFRJ.

Slađana Milošević (Srbija)

Ova žena je neko ko je pomerio granice u tadašnjoj Jugoslaviji. Bila je prvi seks simbol, a njena pojava i ponašanje su podjednako privlačili pažnju kao i njena muzika. Neki od njenih nastupa su se završavali masovnim tučama, a Jugosloveni su bili podeljeni – ili su je mrzeli ili su je voleli, sredine nije bilo. „Amsterdam“, „Recept za ljubav“, „Miki, Miki“, „Fantastično putovanje“, „Bez nade“ su samo neki od njenih hitova, a malo je poznata činjenica da prvi album grupe Denis & Denis je bio namenjen za nju. U svakom slučaju, posle Slađane više ništa nije bilo isto na muzičkoj sceni bivše nam Federacije...

Ostavi
komentar
  • 8.09.2014, 17:57h Johan - Od nabrojanih diva, jedina prava je Josipa Lisac. Imam utisak da su Sladjana, Bebi i Viktorija folirantkinje koje nisu uspele da odrze svoje mesto na muzickoj sceni, zahvaljujuci njima samima.

Povezano