Setite se

27.11.2016.

Pedesetogodišnjica kultnog albuma Pet Sounds
foto: Album cover
Pedesetogodišnjica kultnog albuma

Beach Boys - Pet Sounds

Beach Boys objavili su svoj jedanesti studijski album u maju 1966. godine. Iako je u vreme objave komcerijalno bio slabije uspešan nego prethodnici, Pet Sounds je kritika obožavala od prvog trenutka. Do danas ostaje jedno od najuticajnijih izdanja u istoriji muzike. 
 
Smatran je jednih od prvih konceptualnih albuma. Tekstove je pisao Tony Asher, a kao i kod svega drugog što ima veze sa Beach Boys, u prvom planu su glasovne harmonije sa kojima su eksperimentisali i više nego ranije. Korišćeno je puno zvučnih efekata koji se ranije nisu čuli - zvono bicikla, konzerve, vozovi, pseći lavež... u nekom trenutku su razmišljali da dovedu konja u studio. Budžet albuma samo za snimanje bio je presedan i iznosio oko 70 hiljada dolara, što bi po današnjim stardardima iznosilo bar pola miliona!
 
Neke pesme su introspektivne, druge se otvoreno kritikuju zloupotrebu LSD-a, a otvorili su se i na temu društvenog otuđivanja. 
 
Zbog popularnosti, smatra se popom, ali ujedno ga karakterišu i kao psihodelični rok. Implementira različite elelemente džeza, egzotike, klasike i avangarde kao takve. Reč je o albumu koji je doneo novi pristup pravljenju muzike. Prvi takav koji je proširio vidike i ukazao na brojne potencijalne perspektive. 
 
Muzička genijalnost i sveopšta naprednost benda zamagljena je sukobima njegovih članova. Različite priče u svojim memoarima pišu Brian Wilson i Mike Love.
 
Wilson je u svojoj 74. godini sad i upravo je završio turneju koja mu je, čini se, bila veoma naporna. Nastupao je više od sto puta, veče za veče svirao sa bendom Pet Sounds u celosti, kao što je i trend sa kultnim albumima u poslednje vreme. 
 
Podsetimo se ovog remek dela jednom od pamtljivijih pesama sa njega, Wouldn't It Be Nice
 
Ostavi
komentar