Setite se

05.12.2014.

Pat Benatar Pat Benatar
foto: Detalj sa omota albuma
Pat Benatar

Glavna rock dama osamdesetih

Osamdesete su jedne od najlepših perioda kada je muzika u pitanju, a ova žena je svojim pesmama svakako obeležila ovu zlatnu dekadu – setimo se Pat Benatar!

Patricia Mae Andrzejewski, kako joj je pravo ime, je rođena 1953. godine, i  još je od malena pokazivala sklnosti ka muzici. Počela je da peva vrlo rano, pokazujući interesovanje za pozorište, pa je upisala časove pevanja sa ciljem da se školuje za opersku pevačicu na čuvenom Julliard koledžu (Pat je mecosopran). Međutim, od karijere u operi je odustala, na iznenađenje svih, i zaposlila se kao službenica, uporedo jureći pevačku karijeru u popularnoj muzici.   

Patin debi album izašao je 1979. godine pod nazivom „In The Heart Of The Night“, a jedan od glavnih ljudi koji su radili sa njom na albumu je Mike Chapman, poznat po radu sa Blondie, koji je prekršio zavet da neće raditi ni sa jednim novim izvođačem, posle oduševljenja kada je čuo Patine demo snimke. Album se popeo na mesto #12 američke liste 1980. godine, a Pat je okarakterisana kao „mlada sila u rock muzici“! Sa prvog albuma najveći uspeh je doživeo singl „Heartbreaker“, koji se popeo na drugo mesto američke liste!

Godine 1980. b je izbacila svoj drugi album „Crimes Of Passion“, čime je počela njena vladavina osamdesetim godinama – u narednom periodu nizali su se hitovi kao što su „Hit Me With Your Best Shot“, „Love Is A Batllefield“, „We Belong“, „Promises in the Dark“, „Treat Me Right“, „Invincible“, „Fire And Ice“ i drugi, a Pat je vremenom postala jedna od najslušanijih dama tog doba, i bila jedna od ređih ženskih izvođača koji su zastupali tvrđi zvuk! Ukupno je objavila 12 studijskih izdanja, od kojih je poslednji izbačen 2003. godine pod nazivom „Go“.

Ona je bila prvi ženski izvođač koji se pojavio na MTV-u, obeleživši taj početni period čuvene televizije, a u svojoj karijeri se može pohvaliti multiplatinastim tiražima i 4 Grammy nagradama!

Danas Pat nije toliko aktivna kao nekada, ali i dalje nastupa – ove godine bila je gost na Cherinoj turneji „Dressed To Kill“, a napravila je i svoju solo turneju, kojom je proslavila 35 godina rada na muzičkoj sceni.

 

Ostavi
komentar

Povezano