Setite se

25.02.2013.

Minnie Riperton, možda najbolji vokal svih vremena Minnie Riperton
foto: Album Cover Artwork
Minnie Riperton, možda najbolji vokal svih vremena

Minnie Riperton je rođena 8. novembra 1947. godine u Ilinoisu, Čikago. Još kao veoma mlada, opredelila se za muziku pa je studirala muziku, dramu i ples u čikaškom Linkoln Centru. 

Ozbiljnije je počela da se bavi muzikom sa 15 godina i to sa sastavom The Gems. Iako ovaj bend nije nikada doživeo bog zna kakav komercijalni uspeh, bio je dobra odskočna daska za Minnie. Ona uskoro dolazi u kontakt i sa svojim budućim mentorom, producentom Billyem Davisom koji je za nju napisao i neke od njenih prvih hitova. Debi album solo album je izbacila 1970. godine. Bio je to, danas čuveni, "Come to My Garden". Neverovatno, ali ovo njeno izdanje nikada nije donelo neku značajnu zaradu ali se danas, četri decenije kasnije, smatra remek delom muzičke industrije. 

Tokom njene blistave karijere usledilo je još pet studijskih albuma, od čega poslednji Love Lives Forever, 1980. godine. Minnie nije na žalost, dočekala izlazak svog poslednjeg izdanja budući da je 1979. godine preminula u 31. godini od posledica raka dojke. Umrla je slušajući pesmu koju je Stevie Wonder napisao i snimio specijalno za nju. 

Ostaće zapamćena po brojnim hitovima koji se i danas neumorno vrte i po jednom od najmoćnijih vokala koje je svet ikada imao. Imala je glas opsega neverovatnih pet ipo oktava uključujući i gotovo neprirodno visok, gornji registar poput onog po kom je mnogo godina kasnija Mariah Carey postala čuvena. U jednom intervjuu, davne 1998. godine, Mariah je navela upravio Minnie kao nekoga ko je na nju izvršio ogroman uticaj.

Uživajte:

Ostavi
komentar

Povezano