Setite se

25.09.2013.

Miki Ex Peti Element: Ekskluzivni intervju Miki Element
foto: Sara Jović
Miki Ex Peti Element: Ekskluzivni intervju

"U X Factoru vidim svoju šansu"

Milorad Rajković, poznatiji kao Miki Element, široj publici je pre svega poznat po tome što je bio deo jedinog srpskog boy benda Peti Element. Upućeniji ga se sećaju i iz 3K Dura i Prvog Glasa Srbije a ovih dana on je i među kandidatima koji su prošli prvi krug (pred)audicija za X Factor. Mikija smo slučajno zatekli ispred Arene dok je zajedno sa ostalima čekao da njegov broj bude prozvan, a pre deset dana nas je obradovao informacijom da je prošao dalje.To je bio povod za razgovor sa njim:

MjuzNews: Kako si počeo da se baviš muzikom i šta je presudno uticalo na tu tvoju odluku?

Miki: Ja ne potičem iz muzičke porodice ali u mojoj široj porodici ima ljudi koji su veoma talentovani. Moja sestra od tetke je Ana Milenković i kažu da sam već sa 2 godine sa njom počeo da pomalo pevam i da pokazujem interesovanje za muziku. Već sa 8 godina smo na rođendanima organizovali muzička takmičenja (smeh). ’98 godine sam na televiziji čuo reklamu za prvu sezonu 3K Dura, i to - veče pred audiciju. Ja sam otišao a da nikome nisam rekao da ću se prijaviti. Bilo je nas oko sto a ja sam nastupio u drugoj emisiji. Pevao sam pesmu Pilota „Zaboravljeni“. Do tada niko živ nije znao da ja pevam i sutradan kad sam došao u školu svi su mi čestitali a profesorka muzičkog me je poljubila i zaključila mi 5! To je bio moj prvi nastup i tada sam shvatio da bih zaista mogao da se bavim pevanjem. Kasnije je došlo takmičenje Radia S, „Karaoke“, gde sam pobedio sa Čolinom pesmom „Ti si mi u krvi“. Zatim je 2001. godine usledila i audicija za boy bend Kristine Kovač. Izabran sam i postao član benda Peti Element. Tokom perioda koji je usledio mnogo sam naučio od nje i moram da kažem da sam voleo svaki segment tog posla od rada u studiu preko nastupa, kontakta sa medijima, deljenja autograma i fotografisanja. Moja želja je bila da Peti Element bude početak moje karijere jer boy bendovi uvek relativno kratko traju a moj plan je bio da kasnije prirodno nastavim sa solo karijerom. To sam i pokušao 2009. godine na Beoviziji kada sam nastupio sa SevdahBABY-em. Nakon toga je nastupilo zatišje. Ja sam se zaposlio kao pravnik što radim uspešno već 6 godina, ali sam nažalost zapostavio svoju muzičku karijeru. PGS je bila moja prva šansa posle Petog Elementa kroz koju sam želeo da ostvarim saradnju sa nekim poznatim umetnikom sa naše scene i da dobijem šansu da snimim nešto svoje. Inače, najviše volim da pevam svoje ili pesme pisane baš za mene.

MjuzNews: Kiki Lesendrić je rekao da će u X Factoru tražiti ne samo izvođače već i autore. Da li pišeš pesme?

Miki: Ja najviše volim da pevam svoje ili pesme pisane baš za mene. A što se tiče toga da li i sam pišem, uglavnom radim tekstove, a muziku, budući da note ne znam da čitam, uglavnom smislim, snimim, pa onda sa nekim instrumentalistom zabeležim. Mnogi pevači, a među njima i moj najveći uzor, Mariah Carey, je neke od svojih najvećih hitova napisala upravo na taj način (smeh). Naravno, ona odlično svira ali je mnoge hitove napisala upravo tako što je uz klavijaturistu pevala melodije koje je prethodno smislila.

MjuzNews: Šta si pevao na pred-audiciji za X Factor?

Miki: Pevao sam „I Beleive I Can Fly“ od R Kelly-a. Ima dosta simbolike za mene u toj pesmi. Prvo, nastala je devedesetih, kada sam ja počinjao a i u tekstu se pominje rečenica „...I beleive in me...“ a ja verujem u sebe i u X Factoru vidim šansu da se ostvarim kao solista, što do sada nisam uspeo.

MjuzNews: Kakvo je tvoje mišljenje o domaćoj sceni? Očigledno je da bendova, i to veoma raznovrsnih, ima pregršt, mnogi su odlični, ali klvalitetan POP/Rock/RnB/hip-hop i slični žanrovi koji su u svetu mainstream kod nas nikako ne mogu da izađu iz undergrounda. Zašto je to tako?

Miki: Postoji kod nas jedna nejasna kontradikcija. Kada dođu strani izvođači, nebitno da li su iz POP, rock, rep ili neke slične priče, oni pune Arenu, koncerti su krcati... Sa druge strane kada se neki domaći autor usudi da snimi nešto što liči na svetski mainstream, to ovde ne nailazi na razumevanje. Kod nas prolaze samo instant hitovi koje svako može da zapamti i otpeva nakon jednog slušanja a moje je mišljenje da je uzrok tome instant život koji živimo. Sve se odvija brzo, mi nemamo vremena ni za šta, vesti su kratke, niko više ne čita i zavladala je površnost u svim sferama. Kod nas je umesto pravog, kvalitetng POP-a zavladao takozvani POP ili kako ja volim da ga nazovem „POP – folk“. To su recimo grupe koje izgledaju i ponašaju se kao rokeri a sviraju narodnjake. To nije POP i takvi izvođači samo krive svest mladima o tome šta je POP zapravo.

MjuzNews: Da li misliš da su POP umetnici pomalo letargični i nedovoljno prisutni u medijima?

Miki: Ja mislim da oni imaju malo više standarde i drugačiju svest. Ne pristaju na sve kao ovi drugi pa ih zato i nema svugde. Samim tim njihiv uticaj je manji. Ali ja sam siguran da je poenta u ponudi – ljudima treba ponuditi sve a onda će oni odabrati šta im se dopada. A kod nas se stalno nudi jedno isto.

MjuzNews: Kod koga bi voleo da budeš?

Miki: Ne bih želeo da budem kod Kristine (smeh). Ona je pravi izbor za X Factor ali kod nje sam bio, mnogo toga naučio i baš zbog toga bih ovoga puta voleo da to bude neko drugi sa drugačijom prirodom, temperamentom i iskustvom. Ne bih ništa imao protiv da mi mentor bude Željko. Emina mi je takođe jako simpatična a ne bih se bunio ni to bude Kiki (smeh).

MjuzNews: Bio si deo benda a sada se broiš kao solista. Šta je udobnije?

Miki: Lagodnije je svakako biti u grupi jer je odgovornost podeljena. Biti solo izvođač je daleko odgovornije i teže ali ja bih baš u tome voleo da se oprobam.

MjuzNews: Koliko je bilo pevački teško snaći se u bendu koji je glasovno bio tako dobar i zahtevan posebno iz razloga što kažeš da nemaš formalno muzičko obrazovanje niti znaš note?

Miki: Da, mi smo stalno jedan drugom pevali prateće vokale što je prilično zahtevno ali sve se to postiže vežbom. Kristina je imala ključnu ulogu, ona je raspisivala naše melodijske linije i delila nas prema glasovnim mogućnostima a sve ostalo je stvar vežbe. To izuzetno jača sluh i sjajna je škola za kasnije. Ali osim pevanja ti u grupi učiš i druge stvari: da nisi jedinka već da moraš da se uklopiš u tim. Ne možeš da budeš razmažen jer vođa ne postoji – svi ste jednako bitni. To je prilika da ograničiš i kanališeš svoju sujetu.

MjuzNews: Šta očekuješ od takmičenja u X Factoru?

Miki: Moj problem su velika očekivanja (smeh), što nosi mogućnost i velikog razočaranja. Voleo bih da dođem do LIVE emisija i da dobijem priliku da na najbolji način predstavim ljudima svoje pevanje. Naravno da je pobeda skrivena želja svih učesnika ali ja bih rekao da je moja želja da doguram što dalje i da ostvarim saradnju sa nekim kvalitetnim autorom.

Ostavi
komentar

Povezano